12 Kasım 2020 06:13

Ayvalıkta ÇED'siz JES faaliyetine Danıştay da geçit vermedi

Ayvalık Türközü'de yapılmak istenen jeotermal kaynak aramasına dair Balıkesir Valiliği tarafından verilen "ÇED gerekli değildir" kararının iptali Danıştay tarafından da onaylandı.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi Türközü mevkiinde yapılmak istenen jeotermal kaynak arama faaliyeti için Balıkesir Valiliği tarafından verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali Danıştay tarafından da onaylandı.

BİLİRKİŞİ: JES FAALİYETİ TARIMA VE ZEYTİNCİLİĞE ZARAR VERİR

Ayvalık Tabiat Platformu tarafından açılan davada Balıkesir 1. İdare mahkemesince atanan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda özetle şu görüşlere yer verilmişti: "Jeotermal suların, petrol, doğalgaz gibi diğer akışkanlara benzer şekilde yer altı rezervuarlarında bulunduğu, jeotermal kaynakların havaya karbondioksit, hidrojen sülfit, gibi gazlar salınmasına sebep olabildiği, sonda faaliyetinin yer altı sularına lityum, borik asit, arsenik, cıva, gibi kirleticiler karışmasına sebep olabileceği, ayrıca atık suların tuzlu olabileceği ve bu durumun tarım arazilerinin sulanmasında olumsuz etki yaratabileceği, yine taşınmazın zeytinlik vasfında olduğu, jeotermal akışkanın asit özellikli olması sebebiyle yaprak ve meyvelerde yanmaya sebep olabileceği".

DANIŞTAY TEMYİZ TALEBİNİ REDDETTİ

Bilirkişi raporunu hükme esas alınabilecek nitelikte bulan Balıkesir 1. İdare Mahkemesi oy birliği ile ÇED gerekli değildir kararının iptal etmişti. Balıkesir Valiliği ve JES faaliyetini yapmak isteyen şirketin kararı Danıştay'da temyiz etmesinin ardından Danıştay 6. Dairesinde görülen davada Danıştay tetkik hakimi de ÇED Raporu hazırlanması gerektiği yönündeki bilirkişi raporuna vurgu yaparak yerel mahkemenin kararının onanması yönünde görüş bildirdi. Valiliğin savunma yapmadığı duruşma sonrası Danıştay 6. Dairesi Balıkesir 1. İdare Mahkemesince verilen kararın hukuka uygun olduğunu belirtti. Danıştay kararını, karar düzeltme yolunu da kapatarak oybirliği ile aldı.

 'Zehirli gaz' uyarısı içeren tabela.

"DANIŞTAY VATANDAŞIN ÇED TALEP ETME HAKKINI TESLİM ETTİ"

Danıştay'ın kararını değerlendiren Ayvalık Tabiat Platformu'nun avukatı Filiz Sonsuz, ÇED'in uygulanması düşünülen projelerin,  uygulanacağı alan, yöre halkı, canlı cansız tüm varlıklar üzerindeki etkilerinin halk ve bilim insanları tarafından tartışılmasını, tarafsız gözler tarafından defalarca incelenmesini sağlayan bir süreç belirterek şunları söyledi; "Bu sürecin tam ve doğru olarak işletilmesi hayati öneme sahiptir, olası pek çok zararın engellenebilmesinin tek yoludur. ÇED sürecinin işletilmesini talep etmek ve bu süreçte taraf olmak,  vatandaşın Anayasa'dan, Türkiye'nin de tarafı olduğu uluslar arası sözleşmelerden aldığı bir haktır.  Balıkesir 1. İdare Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesi verdiği kararla vatandaşın bu hakkını teslim etmiştir.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tadilat sırasında yıkılan duvarın altında kalan genç işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Mardin'de kayyumun onarmadığı yolda ambulans hasta alamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...