Doç. Dr. Bülent Özmen: Fay üzerindeki yerleşimler güvenli alanlara taşınmalı
Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, acil fay yasası çıkarılmasını, fay hattı üzerindeki yerleşimlerin taşınmasını istedi.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
İLGİLİ HABERLER

9 binada kurtarma çalışmaları devam ediyor; enkazdan çıkarılanlar tedavi altında

İzmir'de deprem | 115 kişi hayatını kaybetti; 1034 yaralı var

Emek Partisi: Ödediğimiz her kuruş verginin peşine düşerek, hesabını sormalıyız

JMO İzmir Şube Başkanı: Yıkımlar zemine uygun bina yapılmamasından kaynaklı

Deprem sonrası İzmirliler kaygılı: Denetim olmadığı sürece evler mezar oluyor

Sağlıkçılar deprem konusunda uyarı yapılan binalarda çalışmaya devam ediyor

İMO İzmir Şube Başkanı: Depreme karşı adım atılmadığı gibi imar affı çıkarıldı

Genel Sağlık-İş: Hasarlı hastanede hizmet verilerek can güvenliği yok sayılıyor

İMO Başkanı Yüzgeç: Mühendislik hizmeti alımında eksikler ortaya çıkabilir
Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, İzmir depremi ve buna benzer büyüklükteki depremleri Türkiye için bir uyarı olarak düşünmek gerektiğini bildirdi.
AA’ya konuşan Özmen “Bu uyarıyı bu ve buna benzer büyüklükte depremleri her zaman yaşama olasılığı olan ülkemizi, bilimin yol göstericiliği ile depremlere dirençli hale getirmemiz gerçeğini bir kez daha gösteren bir deprem, diye okumak gerekir. Depremlerden elde edilen dersler ışığında ve süratli bir şekilde, bir seferberlik halinde ülkemizi depreme dirençli hale getirmemiz gerekir. Deprem sonrası yapılan müdahale çalışmalarımızdaki başarımızı deprem risklerinin azaltılması çalışmalarında da göstermek zorundayız.” şeklinde konuştu. Özmen şöyle devam etti: “Ülkemizi birlikte çalışarak depreme hazır hale getirebiliriz. Hepimizin üzerine düşen görevler var. Bunların neler olduğuyla ilgili hem üniversiteler, hem sivil toplum kuruluşları hem de ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan çok sayıda eğitim çalışmalarından öğrenmek mümkün. Öncelikle biz, birey olarak üzerimize düşeni yapmalı sonra bunları ilgili bütün bakanlık ve bakanlıkların taşra teşkilatlarından, belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından talep etmeliyiz. Özellikle imar planı ve çevre düzeni planı gibi planların afet/deprem tehlikesi göz önüne alınarak yapılmasını, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması ve zemin özelliklerini dikkate alarak yapılmasını sağlamalı ve fay yasasını çıkararak diri fayların üzerinde bulunan yerleşim birimlerinin daha güvenli bir yere taşınmasını sağlamalıyız. Afet yönetimi ile ilgili bütün kanun ve yönetmeliklerin hem afet yönetimi biliminin hızla ilerlemesi hem cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi hem de kurumsal yapılanmada olan değişikler gibi bütün değişikleri göz önüne alarak bütüncül bir bakış açısı ile yeniden ele almalıyız. 2021 yılı sonuna kadar bütün illerimiz için hazırlanacak olan il afet risk azaltma planlarını mutlaka bilimsel kriterlere uygun bir şekilde hazırlamalı ve tavizsiz bir şekilde uygulamalıyız” (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et