08 Ağustos 2020 10:24

"Kaz Dağı’ndaki altın madenleri pandemi gerekçesiyle kapatılsın"

Kaz Dağı’nda yapılan altın işletmeciliğinin pandemi süreci ile birlikte değerlendirilerek durdurulması için Çanakkale Valiliği’ne başvuru yapıldı.

Fotoğraf: Su ve Vicdan Nöbeti

Paylaş

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Koruma Derneği ve aralarında bir yılı aşkın bir zamandır Kirazlı Balaban mevkiinde Su ve Vicdan Nöbeti tutan yurttaşların da bulunduğu kişi ve kurumlar altın işletmeciliğinin pandemi süreci ile birlikte değerlendirilerek durdurulması için Çanakkale Valiliği’ne başvuru yaptı.

MADENCİLİK FAALİYETLERİ İVEDİLİKLE DURDURULSUN

Doğu Akdeniz Çevre Platformu avukatı İsmail Hakkı Atal tarafından Çanakkale Valiliği’ne verilen dilekçede Kaz Dağları’ndaki altın madenciliği projelerinin pandemi gerekçesiyle durdurulması için Çanakkale Valiliği’ne başvuru yapıldı. Başvuruda altın madenciliği faaliyetinin yok edici-yıkıcı bir faaliyet olduğuna yönelik bilimsel verilere yer verilirken, koronavirüs salgınlarının ve mutasyonlarının çevresel ekolojik yıkımlar, iklim değişikliği ve altın madenciliği ile gerçekleştiğinin altı çizildi. Başvuruda madencilik faaliyetlerinin kesinlikle ve ivedilikle sonlandırılması isteniyor.

ÖNCELİKLE MADENCİ ORMANDAN ÇIKARILSIN

Başvuruda çeşitli önlemler alınması gerektiği iletildi. Bu önlemlerin başında yaklaşık 350 bin ağacın kesilmesine sebep olduğu için ekolojik hasar veren ve altın madenciliği faaliyeti ile giderek bu hasarın artmasına neden olacak olan Alamos Gold (yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik) firmasının orman arazisinden çıkarılması geliyor. Başvuruda maden işletmelerinin pandemiye yol açma ve etkisini artırma yönünden değerlendirilerek tümü için pandemi ve genel sağlık etkilerini gösteren Sağlık Etki Değerlendirme Raporu (SED) oluşturulması, Kaz Dağları yöresindeki tüm Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarının da bu yönden gözden geçirilmesi ve bu süre zarfında da tüm faaliyetlerin hıfzıssıhha kurulunca durdurulması gerektiği talep ediliyor.

Madencilik faaliyetlerinin kümülatif etkisine de değinilen başvuruda Çanakkale içindeki tüm arama, işletme, ihale ruhsat alanlarının kümülatif etkisinin değerlendirilmesi ve bu değerlendirme bitene kadar proje ve işletmelerin durdurulması isteniyor.

NÖBET TUTANLAR GÖNÜLLÜ HALK SAĞLIĞI KORUYUCULARI

Alamos Gold’un (Doğu Biga Madencilik’in) Kirazlı projesini engellemek üzere bir yılı aşkındır çadırlı nöbet tutan Her yer Kaz Dağları’ndaki yurttaşların gönüllü olarak kamu hizmeti, halk sağlığını koruyucu görev üstlendiğinin altı çizilen başvuruda, Çanakkale Valiliği’nin bu yurttaşların kamu hizmeti niteliğindeki tüm faaliyetlerine dönük engelleyici kararlar almaması, pandemi gerekçesiyle kesilen idari para cezalarının da iptal edilmesi gerektiği söyleniyor.

AİHM'İN KESTİĞİ PARA CEZALARI SORUMLULARDAN ALINACAK

Başvurucular, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarından da örnekler vererek kamu görevlilerinin kamu sağlığını koruyacak olan bu adımları atmamaları durumunda pandemi ile birlikte yaşanılacaklardan da sorumlu olacaklarını ve gelecekte AİHM tarafından Türkiye aleyhine hükmedilecek tazminatların devlet tarafından il hıfzıssıhha kurulu üyelerine rücu edileceğini vurguluyorlar. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Munzur Özgür Aksın Meclisi: Proje yaşam alanlarımıza yönelik yıkım projesidir

SONRAKİ HABER

EMEP: İran Yedi Tepe Tarım-Sanayi işçilerinin grevini selamlıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...