27 Ekim 2020 12:43

EMEP'ten kölelik yasasına karşı mücadele çağrısı

Emek Partisi Denizli İl Örgütü, "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"ne karşı uyardı, mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Emek Partisi Denizli İl Örgütü yazılı açıklama yaparak TBMM'de kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne karşı uyardı. EMEP Komisyonda kabul edilen teklife göre kıdem tazminatı hakkının fiilen ortadan kaldırılacağını belirterek mücadele çağrısı yaptı.

Emek Partisi Denizli İl Yöneticisi Mehmet Kırgız, daha önce yapılan işçi eylemleri ile iktidarın geri adım attığını hatırlattı. Kırgız açıklamasında, “İşçilerin elinde avucunda kalan bir kıdem hakkı kaldı iktidar onu da istiyor. Aylar önce kıdem tazminatı hakkını gasbetmeye yönelik girişimde bulunan iktidar işçilerin tepkileri ile geri adım atmıştı. Şimdi taslakta değişiklik yaparak tekrar atağa geçti. Pandemiyi bahane ederek ya da ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle işçi grevlerini yasaklayan, maden işçilerinin yürüyüşünü engelleyen iktidar işçi haklarına saldırmaktan geri durmuyor” ifadelerini kullandı.

Kırgız Komisyonda kabul edilen meclise gelen teklifleri şöyle yorumladı;

  • 25 yaşın altı ve 50 yaşın üstündeki işçilerin, hiçbir sınırlamaya tabi olmadan “belirli süreli iş sözleşmesi”yle çalıştırılması olanaklı kılınmaktadır. Bu işçilerin 2 yıl sonra işten çıkarıldığında işe iade hakkı olmayacak ya da işçiler kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecekler.
  • Teklife göre 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik hakları fiilen gasbedilmektedir.
  • Teklifin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla işçileri, kayıt dışı (yasa dışı) çalıştırdığını kabul eden patronlar ödüllendirilmektedir.
  • İşsizlik Sigortası Fonu, “Kaçak işçi çalıştıranı”ndan “belirli süreli iş sözleşmesi”nden yararlanarak işçileri sigortasız, iş güvencesiz, kıdem tazminatsız çalıştırana, tüm patronların yağmasına sonuna kadar açılmaktadır.

"BU SALDIRILARI ANCAK İŞÇİLERİN MÜCADELESİ ENGELLER"

İşçilerin mücadeleden vazgeçmemesi gerektiğinin altını çizen Kırgız, “Nisan-haziran aylarında iş yerlerinde ve ülke genelinde kıdem tazminatının gasbına karşı işçi eylemleri yapıldı. İktidarın korktuğu şey sendika konfederasyonlarının merkezi açıklamaları değil bu işçi eylemleri oldu. Vazgeçmeyen iktidar yine saldırıyor. İşçiler de hem kendi hem çocuklarının gelecekleri için mücadeleden vazgeçmeyecektir, vazgeçmemelidir” dedi.

"BİRLEŞİRSEK YİNE KAZANIRIZ"

Kırgız son olarak işçilere komiteler kurarak hakları için mücadele etme çağrısı yaptı. Kırgız açıklamasını şöyle noktaladı: İş yerlerimizde kıdem tazminatının gasbına karşı neler yapabileceğimizi tartışalım. Varsa sendikalarımızı açıklama ve eylemler yapmaya zorlayalım. Her üretim biriminde işçi komiteleri kurarak iktidarın haklarımıza dönük saldırılarına karşı birleşelim." (Denizli/EVRENSEL)

Reklam