27 Ekim 2020 11:15

Mersin'de işçiler hükümetin saldırılarına karşı "Genel grev, genel direniş" dedi

Türk-İş Mersin İl Temsilciliği, hükümetin "İstihdam paketi" adı altında yasalaştırdığı saldırılara dair eylem gerçekleştirdi, "Genel grev, genel direniş" diyerek uyarı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk-İş Mersin İl Temsilciliği, "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesine dair eylem gerçekleştirdi.

Yol-İş Sendikası önünde yapılan eylemde Türk-İş adına konuşan Türk-İş İl Temsilcisi İrfan Gültekin geçen hafta TBMM Plan Komisyonu’nda görüşülen torba kanun teklifi için “İstihdam paketi” adı altında kamuoyuna sunulan düzenleme uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketi olduğunu söyledi.

Açıklamaya konfederasyona bağlı sendikalar ve üyeleri katıldı. “Kölelik yasasına hayır” pankartının açıldığı açıklamada, işçiler “İşçiler el ele genel greve” , ‘’Genel grev, genel direniş’’ ve  “Ankara, Ankara duy sesimizi, bu gelen işçinin ayak sesleri” sloganlarını attı.

Gültekin, “25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere ‘istihdam kolaylığı sağlayacağız’ iddia edilen düzenleme, aslında belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşmasına, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel istihdam güvencelerinin ve çalışma barışının ortadan kalkmasına, sendikal yaşamın alt üst olmasına neden olacaktır. Böyle bir düzenlemeye karşı çıkmazsak hem kendimize hem de çocuklarımıza çok büyük kötülük yapmış oluruz ”dedi.

"GÜVENSİZLEŞTİRME VE SENDİKASIZLAŞTIRMA PAKETİ"

Açıklamada konuşan Türk-İş Mersin İl Temsilcisi İrfan Gültekin, “İstihdam paketi” adı altında kamuoyuna sunulan düzenleme uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketi olduğunu söyledi. “Böyle bir düzenlemeye karşı çıkmazsak hem kendimize hem de çocuklarımıza çok büyük kötülük yapmış oluruz” diyen Gültekin, “İşsizlik Sigortası Fonu, işvereni teşvik fonuna dönüşmüştür. Meclisten geçen sözüm ona istihdam paketi, işverenlere teşvik muafiyet af getirmektedir. İşçinin emeği sermayenin sömürüsüne bırakılmaktadır. Salgın koşulları fırsata dönüştürülmek istenmektedir. Çalışma hayatını işçiler aleyhine dönüştürmek için çabalayanlara yanıtımız çok açıktır: Yapamayacaksınız yaptırmayacağız” diye konuştu.  

‘’Türkiye’de 600 milletvekili arasında sadece 6 tane işçi var. Gerisi zengin iş insanlarından oluşuyor. Bizim hakkımızı tabii ki mecliste korumayacaklar. Kendi haklarını koruyacaklar. Kıdem tazminatı gidiyor, işsizlik yükseliyor diye düşünmeyip kendi hesaplarını yapıyorlar. Kıdem tazminatı fonu, şimdiki çıkacak yasa, zorunlu bireysel emeklilik fonu, zorunlu tasarruf fonu, konut edindirme fonu, işsizlik fonu. Bu fon nasıl elde ediliyor, nasıl kullanılıyor diye soramıyor kimse. Bu yasa teklifleri ile ne mi gelecek?​’’ diye soran Gültekin şöyle sıraladı:

‘’Kıdem tazminatı yok olacak, esnek çalışma gelecek. 45 saat çalışma ortadan kalkacak, ihbar tazminatı ortadan kalkacak haftalık tatil, senelik izin yok olacak, emeklilik rafa kalkacak. Bunu kimler mi istiyor? TÜSİAD, MÜSİAD, işverenler, genç işverenler ve hükümet. ‘’

İşçi, sınıfı ve sendikaların bertaraf edilmeye çalışıldığını söyleyen Gültekin, söz konusu düzenlemenin ‘’işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme düzenlemesi’’ olduğunu ifade ederken işçilerin vereceği tek yanıtın mücadele olacağını söyledi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ömrün yarısı çalışmakla geçmiş bile

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Raflardan dosyalar iniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...