27 Ekim 2020 09:59

Manisa Hafsa Sultan Hastanesinden atılan işçiler işe iade davasını kazandı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinden atılan yemekhane işçileri, Gıda-İş Sendikasında örgütlenmelerinin ardından açtıkları sendikal tazminat ve işe iade davasını kazandı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Eylem DEMİRHAN
Manisa

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesinde 2019 yılında işten çıkarılan yemekhane işçileri işe iade ve sendikal tazminat davalarını kazandı.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi yemekhane işçileri, yeni yemek dağıtım firmasının yönetmeliğinde “Lise mezunu olmayan çalışamaz” ibaresinin yer alması sebebiyle 2019 yılı haziran ayında işten çıkarılmaya başlamışlardı. Bunun üzerine bir araya gelerek Gıda-İş Sendikasında örgütlenen yemekhane işçileri, açtıkları sendikal tazminat ve işe iade davasını kazandı.

İşçilerin avukatı Özgür Metin, “Mahkemece, işçilerin işe iadesine ve işçilere 4 aylık boşta geçen süre ücreti ve işe başlatılıp başlatılmamalarına bağlı olmaksızın bir yıllık ücretleri tutarında sendikal tazminat ödenmesine ve bu ücretlerin ödenmesinden hem CBÜ Rektörlüğünün hem de taşeron şirketlerin sorumlu olduğuna karar verildi” dedi.

"HAKLARIMIZI ALMAK İÇİN SENDİKALI OLDUK"

İlk başlarda dava açıp açmamakta kararsız kaldığını söyleyen bir işçi, “İyi ki sendikada örgütlenmişiz diyorum, çünkü herkes hakkını alabildi” dedi.

İşten çıkarıldıktan sonra zor süreçler yaşadıklarını belirten yeni doğmuş bir çocuk babası olan işçi, pandemi koşullarında işsizliğin daha da arttığını söyleyerek, “Hastaneden ayrıldıktan sonraki bir yıllık süreçte toplamda 3 ay çalışabildim, çalıştığım yerde sendika yok tekrar aynı sorunlarla karşı karşıya kalabilirim. Gıda-İş Sendikasıyla tanışıp örgütleninceye kadar sendikanın kötü bir şey olduğunu düşünüyorduk, çünkü bize hep öyle gösterildi” dedi.

"ÖRGÜTLÜ OLMAK KAZANDIRIYOR"

Pandemi sürecinde ülkenin çeşitli yerlerinde işçilerin sendikayla beraber greve çıktıklarını bildiğini belirten bir işçi de “Haklarımızı alamıyorduk, sendikalı olduk. Şu an bizimle beraber hareket etmeyen, sendikalı olmayan ve dava açmayan arkadaşlarımız pişmanlar. Biz işten çıktıktan sonra hastanede çalışmaya başlayan arkadaşların da işten çıktıklarını öğrendik. Sonuç olarak örgütlü olmak her zaman her yerde kazandırıyor. Artık çevremdeki herkese sendikalı olmalısınız diyorum” diye konuştu.

İlk defa sendika üyesi olan başka bir işçi de diğer arkadaşlarıyla beraber ortak karar aldıklarını belirtti, “Benim ilk sendika tecrübemdi. Şimdi iyi ki bu yola girmişiz diyorum” dedi.

"SENDİKA DÜŞMANLIĞI İSPATLANMIŞ OLDU"

Gıda-İş Sendikası Manisa Örgütlenme Sorumlusu Hasan Çavdar ise “İşe iade davası açılan diğer üyelerimizin de davalarının aynı şekilde sonuçlanacağını düşünüyoruz. Dolayısı ile işverenin işçi sendika düşmanlığı yaptığı, üyelerimizi sendikal nedenlerle işten çıkarttığı; yasaları çiğneyerek, haksız ve hukuksuz davrandığı mahkemeler tarafından bir kez daha ispatlanmış oldu” dedi.

Reklam