23 Ekim 2020 15:53

İsrail ile Sudan ilişkileri "normalleştirme" konusunda anlaşmaya vardı

ABD Başkanı Donald Trump, Sudan ile İsrail'in ilişkilerini normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Trump ayrıca Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkaran kararı imzaladı.

Fotoğraf: Donald Trump (solda) / Beyaz Saray | Binyamin Netanyahu  (sağda) /DHA

Paylaş

Arap dünyasında “İsrail’le normalleşme” hamleleri hız kesmeden sürüyor. Trump’ın İsrail yönetimiyle beraber yürüttüğü normalleşme hamlesinin son adımı Sudan oldu. Trump, Sudan ile İsrail'in ilişkilerini normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

Trump, Oval Ofis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, "İsrail ve Sudan, barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirme konusunda anlaşmaya vardı." ifadesini kullandı. Trump, Suudi Arabistan'ın da sürece katılacağından ve İsrail'le "barış anlaşması"na varacağından emin olduğunu söyledi.

Oval Ofis'teki toplantıya İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk da telekonferans yoluyla katıldı.

Üç ülke tarafından yayımlanan ortak açıklamada "Liderler, Sudan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve savaş durumuna son verilmesi konusunda anlaştı" denildi. Sputnik'te yer alan habere göre üçlü ortak açıklamada liderler, ilkin tarıma odaklanacak şekilde ekonomi ve ticaret ilişkilerini başlatmak konusunda mutabık kaldı. Ülkelerin heyetleri gelecek haftalarda biraraya gelerek bu alanların yanısıra tarım teknolojisi, havacılık, göç meseleleri ve diğer konularda işbirliği anlaşmaları müzakere edecek. Ortak açıklamada Sudan geçiş hükümetinin 'cesaretini ve terörle mücadele, demokratik kurumların inşası ve komşularıyla ilişkileri geliştirme kararlılığını gösterdiği, bunun sonucunda ABD ile İsrail'in yeni başlangıç yapan Sudan'ın ortağı olmayı ve uluslararası topluma tam entegrasyonunu sağlamayı kabul ettiği' ifadeleri yer aldı.

Sudan; Bahreyn, Ürdün, Mısır ve BAE'nin ardından İsrail'le anlaşan beşinci Arap ülkesi oldu.

SUDAN'IN "TERÖRE DESTEK VEREN ÜLKELER" LİSTESİNDEN ÇIKARMA KARARI KONGREYE BİLDİRİLDİ

Trump, Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkaran kararı imzaladı.  Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başkan Donald Trump, Sudan'ın teröre destek veren ülkeler listesinden resmen çıkarma yönündeki kararı konusunda Kongreyi bilgilendirdi." ifadesi kullanıldı. Söz konusu kararın Sudan'ın "terör kurbanlarına 335 milyon dolarlık ödemeyi yapmasının" ardından alındığı belirtildi, 

Söz konusu karara ilişkin Kongrenin önünde 45 günlük bir süre bulunuyor. Bu süre içinde aksi yönde bir adım atılmaması durumunda Sudan söz konusu listeden resmen çıkmış olacak. Kongrenin ayrıca, Sudan'ın ABD mahkemelerinde yargılamaya maruz kalmaması için gerekli yasal düzenlemeyi de yapması gerekiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Meclis Başkanı Şentop'tan Enis Berberoğlu açıklaması: AYM'nin kararı bağlayıcıdır

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...