21 Ekim 2020 09:08
/
Güncelleme: 12:18

Grip aşısı olabilecekler e-Nabız sistemine yüklendi, fiyatı 72 TL olarak açıklandı

Grip aşısı alabilecekler e-Nabız sistemlerine yüklendi. Aşının fiyatı 72.64 lira olarak duyuruldu. Sağlık Bakanlığı, aşının hekimlerce sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacağını açıkladı.

Grip aşısı olabilecekler e-Nabız sistemine yüklendi, fiyatı 72 TL olarak açıklandı

Fotoğraf: Pixabay

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle talebin arttığı grip aşısı Türkiye’ye geldi. Grip aşısı alabilecekler e-Nabız sistemlerine yüklendi. Aşı fiyatı 72.64 lira olarak duyuruldu. Aşı için öncelikli gruplar arasında hamileler yer almadı. Kriz yaratan grip aşısıyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, "Aşı sınırlı üretim nedeniyle peyderpey temin edilebiliyor" dedi.

Kovid-19 salgını nedeniyle, bu kış için grip aşısına talep, geçen yıla göre iki kattan fazla artış gösterdi. Sonbaharla birlikte Türkiye genelinde grip aşısı olmak isteyenler eczanelere giderek adlarını sıraya yazdırmaya başladı. Ancak sistem değişti ve eczanelerde yapılan listeler iptal oldu. Bu yıl grip aşısı olacak kişiler e-Nabız sistemi üzerinden belirlenecek.

Türk Eczacıları Birliğinin (TEB) riskli grupları göz önünde bulundurarak yaptığı hesaplamaya göre, 10 milyona yakın grip aşısı ihtiyacı tespit edilmişti. Ancak hükümet ithalatı 1,5 milyonla sınırlı tuttu. TEB, daha önceki yıllarda grip aşısı olması tavsiye edilen milyonlarca kronik hasta, gebe, 65 yaş üzeri gruplarının bu yıl salgına rağmen aşı yaptıramayacağını belirtmişti. Risk taşıyan gruplar için grip ve koronavirüsün birleşmesi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

Sağlık Bakanlığına dayandırılan kulis haberlerde ise aşı dağıtımının "Charlson Risk Skoru"na göre yapılacağı ifade edilmişti. Söz konusu taslak algoritmaya göre kişiler, "Yüksek, orta ve çok düşük riskli” olarak aile hekimleri tarafından puanlandırılacak. Risk skorunda yer alan hastalıklardan hiçbirine girmeyen kişilere "0" verilerek "risksiz"; 1-2 puanı olanlar ise "çok düşük riskli" kabul edilecek. Bu kişilere grip aşısı yapılmayacak. Puanı 5 olanlara aşılama yapılacağı belirtiliyor.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN GRİP AŞISI AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı, influenza (grip) aşısı ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür. Vatandaşlarımız risk durumlarını e-Nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi'ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi'nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır."

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, geçen yıl 1 milyon 150 bin civarında aşının hastalara uygulandığını, bu yıl yaklaşık 1.5 milyon ve 860 bin şeklinde iki ayrı siparişin onaylandığını ve depolara sevk edileceği yönünde bilgi geldiğini kaydetti.

DHA'da yer alan habere göre, aşıların renkli reçete sistemi üzerinden entegre edileceğini açıklayan Mehmet Ertekin, "Kronik hastalıkları ve öncelikli hasta gruplarından başlanması gerekiyor. Henüz formatları resmi olarak açıklanmadı, ama aile hekimleri üzerinden reçete sistemine girilecek. Hastamız bunu hak ediyorsa, işaretlenmiş hasta reçete yönlendirmeye gidecek ve reçete üzerinde düzenlendikten sonra renkli reçete sisteminden oluşan reçetesi de eczane ekranında klasik reçete gibi şifresiyle işlem yapılacak. Sonrasında depomuzdan stok isteyeceğiz. Yani her reçete başına kendi ilacı birebir istenecek. İlaç Takip Sistemi (İTS) üzerinde de aktif şekilde kayıtlar gözüküyor olacak. Depoda bunun teyidi alındıktan sonra hastaya özel ilacını bize sevk edecek" diye konuştu.

EN AZ LİSTE YAPANDA 100-150 KİŞİ VAR

1200 eczanenin olduğu Antalya'da grip aşısı için en az kayıt yapan eczanenin 100-150 hastaya ulaştığını dile getiren Ertekin, “Daha yüksek sayılar da var. Lakin bunu karşılamayacağını en başından beri söylüyorduk. Çünkü yeterli sayıda aşı planlaması yapılmadı. Bunun dışında bakanlığın ayrı bir planlaması varsa o konuda bize bilgi gelmedi. Şu an mevcut bilgiler peyderpey gelecek aşılar için bu sistem üzerinden yetersiz de olsa öncelikliler üzerinden yürütülecek. Bu biraz daha ihtiyaç sahiplerini öne almak anlamına geldiği için çözüm odaklı bir hareket olarak kabul edilecek" dedi.

ECZANELERDEKİ LİSTELER GEÇERSİZ

Eczanelerde yapılan listelerin artık geçerli olmayacağını da söyleyen Mehmet Ertekin, “Ciddi sayıdaki talebe oranla aşı gelseydi gerçekleşecekti. Fakat stok sayısı düşük, hasta sayısı yüksek, kronik hastalarla 65 yaş üstün toplamı 10 milyonu buluyor denildi. O kadar aşı maalesef o grup için bile gelemeyeceği için öncelikliler için depolarımızdan hasta üzerinden takip edilecek" dedi.

GRİP AŞISI RENKLİ REÇETEYE TABİ

Renkli reçete sisteminin, özel kullanıma sahip reçete gruplarında hekimlerin düzenleme zorunluluğu olan, eczacıların da o reçete takibiyle sisteme kaydettiği reçete grupları olduğunu anlatan Ertekin, “Beyaz reçeteden biraz daha farklı bir sistem. Orada hasta üzerinden düzenlenmesi açısından birebir takip mümkün kılınıyor. Normalde kırmızı reçete dediğimiz bir sistem ve kontrole tabi bir sistem var. Yaklaşık 300 kalem ilacı ihtiva eder. Onların üzerine bir kalem daha eklenmiş oldu. Grip aşısı böyle bir sisteme tabi değildi, beyaz reçeteyle elden teslim edebildiğimiz bir üründü. Ama şimdi o sistemde olan bir reçete haline gelecek ve kontrollü ve dağıtımında kayıtlı şekle dönüşmüş olacak" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

19 Temmuz 2025 04:20

Kamu işçisine Ali Cengiz oyunu

Kamu işçileri, hedef enflasyona endekslenmiş sefalet ücreti dayatmasıyla karşı karşıya. “İş kollarındaki özel talepler TİS’lerle alınır” mesajıyla, ortak mücadele eğiliminin kırılması hedefleniyor.

Kamu işçisine Ali Cengiz oyunu

Fotoğraf: Evrensel

Andaç Aydın Arıduru
[email protected]


İçerik yükleniyor...

19 Temmuz 2025 04:44

Üç kuruşluk ücret, tatilde de sanayi

Çocuk yaşta işçilik, üç kuruşluk ücret… Tatil mi? Patron ‘işler yoğun’ diyerek MESEM’li Arda’yı yaz boyu haftanın 6 günü çalıştırıyor. Oysa Arda "Aslında bir genç yazın gençliğini yaşamalı" diyor.

Üç kuruşluk ücret, tatilde de sanayi

Fotoğraf: Evrensel

19 Temmuz 2025 04:20

Arada kalmak: Genç beyaz yakalıların sınıfsız savaşı

Güvencesizlik, yalnızlık, örgütsüzlük: Genç beyaz yakalılar sınıfsal konumlarını hissetseler de kolektif bağlardan uzak, bireysel çözümlere sıkışmış durumdalar.

Arada kalmak: Genç beyaz yakalıların sınıfsız savaşı

Murat Uysal
[email protected]


İçerik yükleniyor...

19 Temmuz 2025 04:45

Ücretini saklamanın dayanılmaz ağırlığı

Bir süredir staj yaptığım şirkette mezun olunca ne kadar ücret alacağımı anlamak için bir iş arkadaşıma maaşını sordum, 'söyleyemem' dedi. Teklif geldiğinde gördüğüm ücretle hayal kırıklığına uğradım.

Ücretini saklamanın dayanılmaz ağırlığı

Fotoğraf: Pixabay

İçerik yükleniyor...

(Evrensel)
19 Temmuz 2025 04:40

Ödenmeyen mesai, mobbing, düşük ücret: Mücadelenin ‘deadline’ı geldi de geçiyor

Bir işçi hayatından farklı bir hayatın hayali bize aile, okul gibi birçok araçla empoze edildi. Ancak koşullarımız; bize beyaz yakaların işçi sınıfının bir parçası olduğunu daha fazla hatırlatıyor.

Ödenmeyen mesai, mobbing, düşük ücret: Mücadelenin ‘deadline’ı geldi de geçiyor

Fotoğraf: Envato

İçerik yükleniyor...

(Evrensel)

Evrensel'i Takip Et