19 Ekim 2020 00:24

Grip aşısı kriterinde birçok riskli grup yok

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Sağlık Bakanlığının grip aşısının kimlere verileceğine ilişkin kriterlerin birçok riskli grubu içermediğini söyledi.

Görsel: Sağlık Bakanlığı

Paylaş

Deniz SÖNMEZ
Ankara

Bakanlığın aşının kimlere verileceğine ilişkin kullanacağı Charlson risk endeksini eleştiren CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, bu kriterlerde birçok riskli grubun olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde “Grip genellikle yıl içerisinde ekim ayından başlayarak mart sonu nisan başına kadar olan dönemde sık görülür” denildiğine dikkat çeken Taşcıer, grip aşısının, grip mevsimi başlamadan yapılması gereken bir aşı olduğunu söyledi.  Taşçıer “Mevsimi başladı ama ortada aşı yok!” dedi.

Sağlık Bakanının 14 Ekim’de yaptığı basın toplantısında grip aşısının Türkiye’ye geldiğini söylediğini hatırlatan Taşçıer, “Aradan günler geçti ama dağıtım başlamadı. Yani zaten aşılamada fazlasıyla geç kalınmışken, birkaç gün daha böyle boşa geçti. Normal bir sağlık yönetiminde, daha aşılar ülkeye gelmeden çok önce kimlerin aşılanacağı belirlenmiş ve halka duyurulmuş olur” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın aşının kimlere verileceğine ilişkin ‘Charlson Risk Skoru’na göre hareket edeceğini söyleyen Taşçıer “Bir kere Bakanlık hangi skoru yüksek risk belirledi belli değil. Ayrıca bu endekste hamileler ve çocuklar yok. Halbuki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü sitesinde griple ilgili ‘Kimler risk altındadır’ diye bir başlık var. Burada hamileler, 2 yaş altı çocuklar, aşırı kilolu olanlar, hastalığı olsun olmasın huzurevinde yaşayanlar gibi birçok grup sayılıyor. Ama Charlson endeksi büyük ölçüde bunları kapsamıyor” şeklinde konuştu.

Bu endeksin kullanılmasının birçok haksızlığı da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Taşçıer, asıl olanın hastalığın ciddiyeti olduğunu vurguladı.

Aynı hastalığa sahip iki kişinin birinin diğerinden daha yüksek riskli olabileceğini söyleyen Taşçıer, “Dolayısıyla kişiden bağımsız bir skorlama sistemi doğru sonuca vardırmaz. Aşılama için hazırlanmamış bir skor sisteminin kullanılması akla ve bilime uygun değil. İktidarın amacı, ‘Biz aşıyı getirdik ama sizin kriterleriniz tutmadı’ diyebilmek. Böylece yeterli aşı getirememe beceriksizliklerini gizlemeye çalışacaklar. Tam bir Ali Cengiz oyunu” ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanları için 200 bin aşı ayrıldığını öğrendiklerini belirten Taşçıer, “Ama Sağlık Bakanının kendi açıklamasına göre zaten 1 milyondan fazla sağlık çalışanı var. Yani sağlık çalışanları içerisinde de ayrımcılığa gidilecek.” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zeytin ağaçlarıyla fısıldaşan ressam: Hülya Düzenli

SONRAKİ HABER

SMA’lı çocuklar için bağış kampanyaları düzenleniyor: Her nefeste acı çekiyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...