25 Eylül 2020 16:53

“Kalfaköy'deki taş ocağı Antik Roma Su Yolu'nu ve Kuzey Ormanları'nı tahrip ediyor”

Kuzey Ormanları Savunması ve vatandaşlar, Kuvarsit ve kuvars kum ocağının kültür varlıkları ve doğaya zarar verdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Kuzey Ormanları Savunması

Paylaş

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve 37 köy muhtarı, köylüler, ilçe yetkilileri Çatalca Adliyesi önünde bir araya gelerek Kuvarsit ve kuvars kum ocağının kültür varlıkları ve doğaya zarar verdiğini belirterek suç duyurusunda bulundu.

KOS gönüllüleri ve Akalan, Aydınlar, Bahşayiş, Başakköy, Belgrat, Binkılıç, Celepköy, Çakıl, Çanakça, Çatalca Merkez, Çiftlikköy, Dağyenice, Elbasan, Gökçeali, Gümüşpınar , Hallaçlı, İhsaniye, İsarbeyli İnceğiz, İzettin, Kabakça, Kalfaköy, Karacaköy, Karamandere, Kestanelik, Kızılcaali, Muratbey, Nakkaş,Oklalı, Ormanlı, Ovayenice, Örcünlü, Örencik, Subaşı, Yalıköy, Yaylacık, Yazlıkköy muhtarları, Kültür varlıkları ve doğaya zarar veren "Burhanettin Soğancılar İR:72635 Kuvarsit ve Kuvars Kum Ocağı"nın en acil şekilde kapatılması ve tarihi dokuya verdiği zarar nedeniyle gerekli cezai işlemin uygulanması talebiyle suç duyurusu dilekçesi adliyeye teslim edildi.

Adliye önünde yapılan basın açıklamasında maden ocağının bulunduğu alanın tamamı Kuzey Ormanları’ nın ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulanarak; “Ocaklar şimdiye kadar dönümlerce orman alanının yok etti, Terkos Gölünü besleyen Büyükdere’yi kirletti, alandaki yaban hayatın tehdit altına girdi. Bu eşsiz ekosistem bütünlüğüne zarar verildi ve Antik mühendisliğin yedi harikasından biri kabul edilen ve kısmi olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılan, Antik Roma Su Yolu'nu da barındıran alana darbe vuruldu.

Açıklamada bölgede doğaya ve tarihi mirasa zarar veren her türlü faaliyete karşı mücadele edileceği vurgulandı. Muhtarlar, yöre halkı ve yaşam savunucularının, birlikte, sürecin takipçisi olacakları belirtilerek basın açıklaması sonlandırıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bingöl'de yakılmış, yıkılmış, boşaltılmış köylerde yeniden hasat 

SONRAKİ HABER

Yeni Yaşam gazetesinin internet sitesine erişim engeli getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...