18 Eylül 2020 18:39

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel: Hukuk değerlerini savunmaya devam edeceğiz

İzmir Çağdaş Avukatlar Grubu, İzmir Barosu’nun 17-18 Ekim tarihlerinde yapılacak olan genel kurulu öncesinde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Barosu Genel Kurulu öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan İzmir Barosu Başkanı ve Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Avukat Özkan Yücel, yeni dönemde seçilmeleri halinde evrensel hukuk değerlerini savunmaya ve hak ihlallerine karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

İzmir Çağdaş Avukatlar Grubu, İzmir Barosu’nun 17-18 Ekim tarihlerinde yapılacak olan genel kurulu öncesinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Bayraklı'da bulunan Baro Bahçe'de gerçekleşen toplantıya Başkan Adayı ve İzmir Barosu mevcut başkanı Av. Özkan Yücel ile yetkili kurul adayları olan Av. Perihan Çağrışım Kayadelen, Av. Hüseyin Yıldız, Av. Miray Sayman, Av. Elçin Kılınçer Ot, Av. Yakup Gül, Av. Deniz Yılmazer, Av. Sinan Balcılar, Av. Ayşe Kaymak, Av. Şefika Yıldırım Sert, Av. Mehmet Baran Selanik de katıldı.

Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkanı ve Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Avukat Özkan Yücel, yeniden seçildikleri takdirde yapmayı planladıkları hedefleri anlatırken çoklu baro uygulmasına da değindi.

"EVRENSEL HUKUK DEĞERLERİNİ SAVUNDUK"

“Yaklaşık iki yıl geçti. İki yıl önce hukuk devleti, demokrasi, insan hakları, cumhuriyet değerleri, laiklik ve insan hakları üzerine bir mücadelenin sahibi olacağız diyerek çıkmıştık bu yola" sözleriyle konuşmasına başlayan Yücel, aradan geçen 2 yıllık süreçte İzmir Barosunun, Türkiye'de hukuk devletini, demokrasiyi ve evrensel hukuk değerlerini savunduğunu belirtti.

"HAK İHLLALERİNE KARŞI SOKAKLARDA OLDUK"

Hak ihlallerine karşı verdikleri mücadeleden dolayı Türkiye Barolar Birliği yöneticilerinin hedef haline geldiğini belirten Yücel, "Sokaklardan, halkın içinden geçen mücadele, halkı katmadığınız meslektaşlarınızı mücadelenin içine sokmadığınız sürece başarılı olması mümkün değil. Dezavantajlı bütün gruplara karşı gerçekleştirilen hak ihlallerine karşı mücadelede ilk planda İzmir Barosu’nu görmek mümkün oldu. LGBTİ’ye karşı Onur Haftası’nın yasaklanmasında salonlarımızı açtık. Eylemler yasaklanmaya kalktığında, kadın arkadaşlarımıza saldırıldığında Özgür Kürsü’yü harekete geçirdik. Valilik yasaklarına karşı ifade özgürlüğünü var edebilmek, savunabilmek için özgür kürsüde tüm yurttaşlarımıza yer açtık. Kaz Dağları’nda biz vardık. Yani mücadelenin aslında sınırları aşan bir mücadele olduğunu ortaya koyan da yine İzmir Barosu oldu" diye konuştu.

"PANDEMİDE DAYANIŞMA OFİSLERİ KURDUK"

Baro olarak kentteki avukatların yaşadıkları sorunları sahiplendiklerini ifade eden Yücel, pandemi sürecinde de meslektaşlarını yalnız bırakmadıklarını söyledi. İzmir Barosunun bu süreçte örgütlediği ‘Yalnız değilsin" kampanyasına da değinen Yüce, "Bu kampanyanın çok ayağı vardı. Biri nakdi yardımdı, faturalarımızı paylaştık. Ofisini kapatmak zorunda kalan işsiz kalan meslektaşlarımızın devam etmesi için dayanışma ofisimizi açtık ve faaliyete geçirdik. CMK ücretlerinin ödenmesinde makası kapatmak için büyük bir mücadele sergiledik."

"BAROLAR BİRLİĞİNİ TEK ADAM ANLAYIŞINDAN KURTARMAK İHTİYACIMIZ"

Türkiye Barolar Birliği’nin avukatlar için çalışan bir yapı haline getirecek yönetim değişikliğinin gerekli olduğunu vurgulayan Yücel, "Avukatların mesleki sorunlarıyla, ekonomik sorunlarıyla ülkenin sorunları birbiriyle asla ayrılmıyor. Bugün yaşadığımız sorunların temelinde siyasi iktidarın uzlaşmaz, kabul edilemez, hukuk sistemini tanımayan tavrı yatıyor. Avukatları baroları değersizleştirme çabası yatıyor. Bunu biz hiçbir zaman kabul etmiyoruz. Önümüzdeki süreçte de temel mücadele alanlarından birisi de bu olacak. İnanıyoruz ki Baroları Birliğini değiştirmek, önümüzdeki dönem içerisinde barolar açısından önemli bir yer taşır. Barolar Birliğini bu tek adam yönetiminden, demokrasiye ve insan haklarına uzak anlayıştan, siyasi iktidarın eteğinde çalışıyor olmaktan kurtarmak ve yeniden avukatlara, yeniden barolara ve yeniden hukuk devletine ve demokrasiye sahip çıkacak bir kurum haline getirmeye ihtiyacımız var" dedi.

KADIN ADAYLAR DAHA FAZLA

Yeni dönem için belirlenen Yönetim Kurulu adaylarında kadınların erkeklerden fazla olduğuna dikkat çeken Yücel, “Önümüzdeki dönemde 10 kişilik bir yönetim kuruluyla değil. Dışarıdan alacağımız desteklerle, iş bazında verdiğimiz görevlerle ve yapacakları işlerle 16, 17, 18, 20 yönetim kurulu üyesiyle birlikte çalışıyor olacağız. İzmir barosu Yönetim Kurulu, görülen yasal yönetim 10 kişi olsa da 20’lere ve daha üzerine çıkarmak için çalışmaları sürdüreceğiz. Yüzde 50 kotası her yerde konuşulan bir şey. Biz de yüzde 50 kotasını sağlayamadık ama bu sefer tersten sağlayamadık. Erkelerde yüzde 50 kotasını sağlayamadık. Bu da ilklerden biri bu anlamda çok mutluyuz. Geçen yıl Türkiye’nin en genç barolardan biriydik. Şimdi ise Türkiye’nin en genç ve kadın sayısı en fazla yönetim kurullarından biriyiz" diye belirtti.

"YALAKA BİR BARO İZMİR'DEN ÇIKMAZ"

Konuşmasının devamında Çoklu Baro uygulamasına da değinen Yücel, çoklu baro ortaya çıkarmaya çalışınların İzmir’de hezimete uğradığını belirterek, "İzmir halkı, avukatı cumhuriyet değerlerine, demokrasiye, çağdaş yaşama inanır ve bunu sahip çıkar. Demokrasiyi ortadan kaldıracak cumhuriyet değerlerini ortadan kaldıracak, İslami bir yapıya, iktidara bağlı bir yapılanmaya yol açacak çoklu baro düzenlemesine asla izin vermeyecektir. İzmir’den iktidar yalakası bir baro asla çıkmayacaktır” dedi.

"TÜRK TABİPLER BİRLİĞİNİN YANINDAYIZ"

MHP Genel Başkanı Devlet bahçeli’nin tabip odalarına yönelik sözlerine de atıfta bulunan Yücel, son olarak şunları kaydetti: "Devlet Bahçeli’nin bu güne kadar yerine getirdiği işlevi siyasi iktidarın bir bastonu. Bunun bir karşılığı olmadığını hekimlerin ne kadar önemli ve değerli iş yaptıklarını zaten pandemi süreci önemli bir şekilde gösterdi.Demokrasi mücadelesinde biz de Türk Tabipler Birliğinin yanındayız. İyi ki Türk Tabipler Birliği var." (İzmir/ EVRENSEL)

Reklam