13 Ağustos 2020 11:55

Fransa Doğu Akdeniz’e iki savaş uçağı ve bir fırkateyn gönderdi

Uluslararası kaynaklar Fransa'nın Doğu Akdeniz’e iki Rafale savaş uçağı ve bir Lafayette fırkateyni gönderdiğini açıkladı. Yunanistan ve Fransa Doğu Akdeniz'de ortak askeri tatbikat düzenledi.

Fotoğraf: Atina Haber Ajansı / AA

Paylaş

Türkiye’nin Yunanistan ile yaşadığı kriz karşısında Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını artırma kararı alan Fransa atacağı adımı açıkladı. Uluslararası kaynaklar Fransa Savunma Bakanlığı Doğu Akdeniz’e iki Rafale savaş uçağı ve bir Lafayette fırkateyni gönderdiği bilgisini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Macron’un Beyrut ziyareti için de “Bunların derdi tekrar sömürgeci yapıyı ayağa kaldırmak. Biz İslami görevimizi yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Yunanistan ve Fransa'nın Doğu Akdeniz'de ortak askeri tatbikat düzenlediği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Doğu Akdeniz'le ilgili sözlerine "Doğu Akdeniz'de sahili olmayan bir ülkenin de kışkırtmalarıyla, Yunanistan'ın yanlış adımlar attığını görüyoruz. Kimse kendini dev aynasında görmemeli. Şov peşinde de koşmamalı" cevabını verdi. Cumhurbaşkanı, Fransız mevkidaşının Beyrut ziyareti ile ilgili, "Lübnan'a giden bizim arkadaşlarımızla Macron'un yaptıklarını değil insanlığımızın gereğini yerine getirdik. Macron falan bunların derdi tekrar sömürgeci yapıyı ayağa kaldırmak. Biz İslami görevimizi yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

DİYALOG ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Türkiye'nin Yunanistan ile olan sorunların çözümünü hep masada aradıklarını söyleyen Erdoğan, "Buradan şu gerçeğin altını çizmek istiyorum, bizim kimsenin hakkında gözümüz yok ancak hiçbir ülkeye de hakkımızı yedirtmeyiz" diye konuştu. Erdoğan Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşanan sorunların yalnızca diyalog ve diplomasi ile çözülebileceğinin altını çizdi.

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Oruç Reis 23 Ağustos tarihine kadar bölgedeki araştırmalarını sürdürecektir. Türk kıyılarını 2 kilometre, Yunan ana karasına ise 580 km uzaklıktaki Meis adası üzerinden deniz yetki alanı talep etmek akılla izah edilemez. 10 km karelik alanın 40 km’lik deniz alanına sahip olduğu iddiası temelsizdir."

MACRON: ASKERİ VARLIĞIMIZI GÜÇLENDİRİYORUZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron çarşamba günü yaptığı açıklamada Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki tek taraflı adımlarının gerginliğe neden olduğunu söyleyerek, bu bölgedeki askeri varlıklarını güçlendirmeye karar verdiğini duyurdu.

ORTAK TATBİKAT

AA'da yer alan bilgiye göre, Yunanistan ve Fransa'nın Doğu Akdeniz'de ortak askeri tatbikat düzenlediği bildirildi.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, iki ülkenin daimi askeri iş birliği çerçevesinde Türkiye'nin NAVTEX (denizcilere duyuru) ilan ettiği sahayı da kapsayan bölgede bugün ortak askeri tatbikat icra ettiği açıklamasını yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM Başkanı Aygün: Sınavlara başvurularda HES kodu istenecek

SONRAKİ HABER

Galata Kulesi'nin inşaat aletleriyle yıkılan duvarları alelacele yeniden örüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...