10 Ağustos 2020 13:02

Yunanistan ile kriz yeniden kapıda: Türkiye bir kez daha Navtex ilan etti

Türkiye, Yunanistan ile kriz yaratan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi için Akdeniz’de yeniden Navtex ilan etti. Enerji Bakanı Dönmez geminin araştırma yapacağı alana ulaştığını söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye, Yunanistan ile kriz yaratan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi için Akdeniz’de yeniden Navtex ilan etti. Enerji Bakanı Dönmez, araştırma gemisinin ilgili alana ulaştığını söyledi.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi için Navtex ilan edildiğini duyurdu. Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han gemilerinin 10-23 Ağustos tarihleri arasında Akdeniz’de sismik çalışmalar yapacağı bildirildi. Mesajda diğer gemilerden 6 deniz mili açıktan geçmeleri istendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geminin çalışma yapacağı alana ulaştığını açıkladı. Dönmez, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz, Akdeniz’deki yeni görevi için Antalya’dan demir alarak, çalışma yapacağı alana ulaştı. Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için Akdeniz’de ve Karadeniz’deki çalışmalarımız aralıksız devam edecek. 83 milyon arkanda Oruç Reis. Rast gele” ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN'DAN "YASA DIŞI" TEPKİSİ

Yunanistan’dan ise tepki geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın yeni yayımladığı Navtex’i "yasa dışı" olarak niteledi.

Açıklamada Türkiye’ye sismik araştırmaya son verme çağrısı yapılırken, Ankara’nın adımları ‘bölgede barış ve güvenliğin altını oyan provokatif, yasadışı eylemler’ olarak nitelendi.

Yunan Dışişleri, “Yunanistan herhangi bir şantajı kabul etmeyecektir. Egemenlik haklarını kullanacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi için temmuz ayında Navtex ilan etmişti. İlan, Ankara ile Atina arasında bir süredir devam eden Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz sondaj haklarıyla ilgili krizi alevlendirmişti. Ankara’nın gemiyi Meis Adası’na 180 kilometre mesafede görevlendirmek istemesi Yunanistan ve ABD’nin tepkisini çekmişti.

NAVTEX İLANI NEDİR?

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir.

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonunun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sisteminin (GMDSS) bir parçasıdır.

Navtex ilanı, Navtex cihazı üzerinden yapılan bildirimleri ifade ediyor.

Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de 7 ayda 152 gazeteci yargılandı

SONRAKİ HABER

Belarus’ta tansiyon yükseliyor: Protestolar batıda heyecanla karşılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa