08 Ağustos 2020 00:06

Vanlılar, mülteci ölümlerinin son bulması için önlem alınmasını istiyor

"Devletin bunu önlemesi lazım. Göçmen kaçakçılığı çok rahat yapılıyor burada, nasıl devlet bilmiyor?”

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Van

Van Gölü'nde mültecileri taşırken batan teknede şu ana kadar 61 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu, geçen günlerde batan tekneye ve yaşamını yitiren mültecilere ilişkin bir rapor açıkladı. Raporda, göçmen kaçakçılığına dair önemli tespitlerde bulunuldu. Yaşananlara ve göçmen kaçakçılığına dair konuştuğumuz Vanlı yurttaşlar, mülteci ölümlerinin son bulması için önlem alınması çağrısında bulundu.

"GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI ÇOK RAHAT YAPILIYOR, DEVLET NASIL BİLMİYOR?"

Yurttaşlardan Mustafa Kale, yaşananlardan Van halkının üzüntü duyduğunu söyledi. Göçmen kaçakçılığının devam ettiğini ve buna göz yumulduğunu ifade eden Kale, “Yaşananlardan biz utanıyoruz. Bir umutla buraya geliyorlar, canlarından oluyorlar. Sınırdan buraya gelene kadar yarısı yolda ya açlıktan ya soğuktan ölüyor. Batan teknenin haberini takip ediyoruz, içimiz acıyor. Elimizden bir şey gelmiyor. Devletin bunu önlemesi lazım. Göçmen kaçakçılığı çok rahat yapılıyor burada, nasıl devlet bilmiyor” diye sordu.

Casim Sami, göçmen kaçakçılığının kentte bir meslek haline geldiğini ifade ederek “Göçmen kaçakçılığı para kazandırıyor. Bu işin içinde kolluk da var, olmazsa kimse göçmen kaçakçılığı yapamaz. Cezası da yok. Yakalansan imza atıp çıkıyorsun. Burada mülteciler her zaman ölüyor. Her duyduğumuzda kahroluyoruz. Bu duruma sıkı denetlemenin yapılması lazım, önlenmesi lazım” diye konuştu.

"YA SINIRDA ÖLÜYORLAR YA GÖLDE"

Muhammed Yaylacı ise yıllardır kentte mülteci ölümlerinin yaşandığını ve bu durum karşısında önlem alınmadığını vurgulayarak “100 insan bir tekneye bindiriliyor, kimse görmüyor… Yolda kontrol yok mu? Kimsenin dikkatini çekmemiş mi? Herkes burada göçmen kaçakçılığının yapıldığını biliyor, bundan devletin mi haberi yok? Burası geçiş güzergahı, denetimin sıkı bir şekilde yapılması gereken bir kent. İnsanlar ölümlere üzülüyor, bu durumdan çok rahatsız. Önlem alınmalı, bu kentin mülteci ölümleri ile hatırlanmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Murat Alak, “Bu insanlara ya yer verilsin ya da geçişlerine izin verilsin. Ya sınırda ya gölde ölüyorlar. Üzülüyoruz. Bir çözüm bulsunlar. Burada perişan oluyorlar çoluk çocuklarıyla. Kimse bu insanlar burada ne yapıyor, dertleri ne diye sormuyor? Kaçakçıların eline düşüyorlar, ölüyorlar. Devletin bu soruna çözüm bulması lazım” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bitlis'te 4.6 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da 346 sağlık çalışanı enfekte oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...