06 Ağustos 2020 09:01 Güncelleme: 06 Ağustos 2020 09:09

DERİTEKS İzmir’deki fabrikalarda toplusözleşme imzaladı

DERİTEKS İzmir Şubesi İzmir’deki Akar Tekstil, Nurkar Tekstil, Deri 2000 ve Zeytin Deri’de toplu iş sözleşmesi (TİS) imzaladı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Pandemi nedeniyle sendikaların toplu sözleşme süreçleri askıya alınmış, birçok sendikanın hali hazırda devam ettirdiği TİS müzakereleri durdurulduğu için grev, uyuşmazlık ve ara buluculuk gibi süreçler işletilememişti. DERİTEKS Sendikası İzmir Şubesi, Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Akar Tekstil ve Nurkar Tekstil'de, ayrıca Menemen Serbest Bölgesinde bulunan Deri 2000 ve Zeytin Deri’de TİS imzaladı.

TİS İŞÇİLERİN İRADESİYLE İMZALANDI

DERİTEKS Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, toplu sözleşmelerin işyeri temsilcileri ve her bölümden katılan komitelerle yapılan tartışmalar sonucunda imzalandığı belirtildi. Toplu sözleşme ile Akar Tekstil ve Nurkar Tekstil'de ücretlere ortalama yüzde 18 zam alındığı, Deri 2000 ve Zeytin Deri’de ücretlere net yüzde 20 zam, sosyal haklara net yüzde 20 zam alındığı belirtildi. Ayrıca idari maddelere de yeni haklar eklenerek toplu sözleşme sürecinin tamamlandığı vurgulandı.

‘BASKI VE HAK KAYIPLARINA KARŞI ÖRGÜTLENMELİYİZ’

Evrensel’e konuşan DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, “Sektördeki kriz dönemi ve üretimin çok az olduğu bir zamanda üyelerimizin onayını alarak yaptığımız toplu sözleşmeler tabi ki işçinin gerçek enflasyon ve artan gıda fiyatları karşısında ezilmesinin önüne tam olarak geçemeyecektir. Fakat bir nebze olsa da rahatlatmış durumdadır” dedi. Süreçlerin kapalı olması ve sektörün örgütsüzlüğünün en büyük engel olduğunu ifade eden Alagöz, “Tekstil ve deri sektöründe çok daha iyi sözleşmeler mümkündür. Bu da çok dağınık, kuralsız çalışan tekstil ve deri sektörünün örgütlenmesinden geçer. Sendikalı işçi genel toplamın yüzde 1’i bile değil. Önümüzde kıdem tazminatının fona devredilmesi gibi bir hadise var ve bunu topyekün bertaraf edebiliriz. Buradan tüm işçilere çağrımız şudur ki artan baskı ve hak kayıplarının önlenmesi için örgütlenmekten baka çıkar bir yol yoktur” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam