22 Temmuz 2020 11:30

Belediye işçileri için İzmir’de örnek protokol: KHK’li işçiler TİS’ten yararlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. KHK’li işçiler de Genel-İş’in imzaladığı toplu sözleşmeden yararlanacak.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

696 Sayılı kanun hükmünde kararnameyle kadro adı altında belediye şirketlerine geçirilen ancak kadrolu işçilerin haklarından faydalanamayan işçiler için örnek bir adım İzmir’den geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı şirketlerde çalışan KHK’li işçiler de Genel-İş’in imzaladığı toplu sözleşmeden yararlanacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ ile DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki 6. dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) 2019 temmuz ayında imzalanmıştı. Dün imzalanan protokolle, KHK ile şirketlere geçişleri yapılan 2bin 919 güvenlik, 781 Altaş ve Denizay'da çalışan toplam 3 bin 700 işçi de sözleşmeye dahil edildi.

Alsancak Tarihi Havagazında yapılan törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube yönetimi, İzmir’de bulunan Genel-İş Şubeleri yöneticileri, Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube yönetimi, TMMOB yöneticileri ve toplu sözleşmeden yararlanma hakkı kazanan işçiler katıldı.

TİS’le birlikte işçilerin ücretlerinde iyileştirmeler yapılırken ayrıca yıllık 10 gün yevmiye üzerinden hesaplanan ikramiyeleri 112 gün üzerinden hesaplanacak. Günlük 5 lira olan yemek ücretleri 25 liraya çıkarıldı. Koku pirimi ve iş riski ödemesinden de faydalanacak işçiler sözleşmedeki bütün sosyal haklardan da yararlanacak.

"KADRO ALDATMACISINI KABUL ETMEDİK"

Törende konuşan Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız “Kadro vaadiyle oy devşirmeye çalışan iktidarın dayattığı uygulamaları kabul etmedik. Bir buçuk yıl önce Konak’ta başlattığımız mücadele bitmedi. İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer ile toplu sözleşme sürecinde ilk görüştüğümüzde KHK'li işçilerin sorununa ilişkin ne yapılması gerekiyorsa yapacağız demişti. Bugün bu hikayenin son noktasını koyuyoruz. Sendikacılar toplu sözleşmeleri iyi bitirmek için mücadele etmeli ama ülkeye dayatılan antidemokratik yasalara karşı da mücadele vermeli. İktidar iş güvencemize göz koyuyor. Kıdeme tazminatının gasbına da müsaade etmeyeceğiz” dedi.

"DAHA ÖNCE DARBEDİLMİŞTİK"

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da “Bundan bir buçuk sene önce İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplandık, gaz yedik. Demek ki her mücadelenin bir başlangıcı ve sonu vardır, bu da bunun başlangıcı ve sonudur. İlklerin kentinde yine başkanımızla bir ilke imza atıyoruz, KHK ve mağduriyeti yok ediyoruz. Toplu sözleşme bir kazanımdır ama bize de bir görev düşüyor, bu kente toz kondurmayacağız ve bunun için var gücümüzle çalışacağız. Güvenlik görevlisi arkadaşlarıma söylüyorum, biz iktidarın görevlisi değiliz. Güvenliği sağlarken bu kentin insanlarına özgür, demokrasi, barış bilinciyle hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi. Sarı konuşmasında öldürülüşünün 40. yılında DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler’i de andı.

"EŞİT İŞE EŞİT ÜCRETİ SAVUNUYORUZ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de sözlerine Kemal Türkler'i anarak başladı. Soyer Pınar Gültekin’in katledilmesine de değinerek, “Gencecik Pınar kızımızı kaybettik, hepimizde onun utancı var, çok üzgünüz. Ama bununla başa çıkmanın tek bir yanı var, o da kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi personelinin çok önemli bir kısmının belediyeye bağlı şirketler üzerinden çalıştığını hatırlatan Soyer, “KHK'li çalışanlarımızın da genel iş kolunda çalışmasının önünü açtık. Sosyal haklardan da yararlanacağı yeni bir sisteme geçiyoruz. İşçilerimiz çalıştıkları şirketlerimizde mevcut toplu sözleşmede yer alan haklardan faydalanacak. Biz emeğin kıymetini biliyor ve eşit işe eşit ücreti savunuyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam