05 Ağustos 2020 00:56
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ağustos 2020 04:44

"Şiddet kadınların kaderi değil, ortak sözümüzü çoğaltalım"

İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına karşı bugün düzenlenecek eylemlere dair konuştuğumuz kadınlar, “Gelin ortak sözümüzü çoğaltalım, sen yoksan bir eksiğiz” dedi. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına karşı, “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” diyen kadınlar 5 Ağustos tarihinde ülkenin dört bir yanında alanlarda olacak. Buluşmaya dair konuştuğumuz kadınlar, “Gelin ortak sözümüzü çoğaltalım, sen yoksan bir eksiğiz” dedi. 

"İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu" adına konuşan Nuray Öztürk, kadın haklarına yönelik saldırıların yeni olmadığını, çok uzun zamandır sistematik bir şekilde devam ettiğine dikkat çekerek, “Kız çocuklarının eğitimden uzaklaştılması, müftülük yasası, evlilik yaşının indirilmesi hepsi bir bütünün parçası. Şimdi de kadına yönelik şiddete karşı devlete koruma ve şiddeti önleme yükümlülüğü veren İstanbul sözleşmesi aile bütünlüğüne zarar verdiği ve soruna toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde yaklaştığı için kaldırılmak isteniyor” dedi.

“Kadınların ikincil konumu, yasa ve mevzuatlar önünde de pekiştirecek erkek egemen kapitalist sistem ve onun en küçük birimi olan aile için ücretli-ücretsiz köleler yaratılmak isteniyor” diyen Öztürk, “İnsan haklarına, basın özgürlüğüne, siyasi özgürlüklere, işçi haklarına dair burjuva demokrasisine bile tahammül edilemeyen bir dönem bu. Ve biz kadınlar bu dönemin sonuçlarını canımızla ödüyoruz. Her gün onlarca kadın şiddete uğruyor, öldürülüyor. Onlarca çocuk istismara maruz kalıyor. Cinayetlerin vahşiliği kanımızı donduruyor. Her gün öldürülmüş bir başka kadının adıyla yaşamak istiyoruz demek zorunda kalıyoruz. Kadınlar 'Artık yeter' diyor” diye belirtti.

İstanbul Sözleşmesi’nin tam olarak uygulanmasını istediklerini belirten Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “Kadınların artık yaşamak için sosyal medyadan medet umar hale gelmesini istemiyoruz. Devletin tüm kurumlarıyla birlikte şiddete karşı acil önlem almasını istiyoruz.  İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu olarak alanda olacağız“ dedi. 

"KADINLARIN YAŞAM HAKKI KORUNMAK ZORUNDA"

Ankara Kadın Platformu adına konuşan Sinejan Kut, “Sözleşmeden çekilmek değil ülkenin en yakıcı gündemi olan kadına karşı şiddette çözüm önerilerinin tartışılması, 6284 sayılı şiddeti önleme yasasının uygulanabilirliliği, İstanbul Sözleşmesi çerçevesinde atılabilecek adımların konuşulması gerekir. Devlet kadınların yaşam hakkını korumak zorundadır ve sözleşme de devletlere bu anlamda yükümlülükler vermektedir. Hükümet daha önce de kürtaj hakkının yasaklanması, çocuk tecavüzcülerine evlilik ile ceza indirimi gibi hamleleri gündemine getirmiş ancak kadınların örgütlü mücadelesi ve direnciyle karşılaşarak geri adım atmıştı. Bugün de Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınlar olarak ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyoruz. Söz konusu olan biz kadınların yaşamı ve kararları da biz vereceğiz” diye konuştu. 

"SEN YOKSAN BİR EKSİĞİZ"

"Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesini Uygula" adına konuşan Şenay Kumuz, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik uzun bir süredir devam eden tartışmaların, sözleşmeden Türkiye’nin imzasının çekilmesi noktasına kadar vardığına dikkat çekti. Kumuz, “AKP MYK’sinde bu kararın görüşülmeyecek olduğu bilgisi, biz buluşma hazırlıklarımızı sürdürürken geldi. Biliyoruz ki bu geri adım, kadınların kararlılığının bir sonucu olarak gerçekleşti. Kadınların tepkileri, örgütlülükleri, hep birlikte ortak bir sözü ortaya koymak için biraraya gelişlerimiz hükümete ve saldırıyı açık açık sürdüren çevrelere geri adım attırıyor. Biz geri adım atmıyoruz, çünkü biliyoruz ki, haklarımıza ve hayatımıza dönük saldırılar karşısında birlikteliğimizi kaybedersek bugün geri adım atanlar, yarın daha önce de püskürttüğümüz pek çok saldırıyı da gündem ederek karşımıza çıkacaklar. Biz kararlılığımızı göstermek için bugün İstanbul’da saat 19:00’da Kadıköy Beşiktaş iskelesinde buluşacağız. Tüm kadınlara İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak, haklarımıza sahip çıkmak için çağrı yapıyoruz. Sen yoksan bir eksiğiz” ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ HABER

Yaşamın güvencesi İstanbul Sözleşmesi

SONRAKİ HABER

Kadının 18 yılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...