23 Temmuz 2020 13:29

Kıta sahanlığı gerilimi: Fransa da Türkiye'ye yaptırım çağrısı yaptı

Oruç Reis gemisinin sismik araştırmalara başlayacağını duyurmasının ardından Türkiye-Yunanistan-Güney Kıbrıs hattında yaşanan gerginliğe Fransa da eklendi. Fransa Türkiye’ye yaptırım imasında bulundu.

Fotoğraf: Jacques Paquier/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Türkiye’nin, NAVTEX (seyrüsefer bildirimi) yoluyla Oruç Reis gemisinin Akdeniz’de sismik araştırmalara başlayacağını duyurmasının ardından Türkiye-Yunanistan-Güney Kıbrıs hattında yaşanan gerginliğe Fransa da eklendi. Fransa Türkiye’ye yaptırım imasında bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye ile Yunanistan arasında Ege ve Akdeniz’de doğalgaz arama ve kıta sahanlığı sorunu üzerinden çıkan gerginlikle ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis’i aradı ve arabuluculuk yaptı.

TATİLLER İPTAL

Bild’in haberinde bu gerginlik sonrası Türk Deniz Kuvvetleri’nin Marmaris Aksaz’daki üssündeki hareketlenme nedeniyle Yunan donanmasında alarm seviyesine geçildiği, bu kapsamda donanmadaki bütün tatillerin iptal edildiği ve Yunan genelkurmay başkanının tatilini yarıda keserek Atina’ya döndüğü de aktarıldı.

YAPTIRIM İMASI

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz geriliminin tırmandığı bir dönemde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan Ankara’ya yeni eleştiriler geldi. Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ile bir araya gelen Macron, Türkiye’ye yaptırım imasında bulundu. Avrupa Birliği (AB) üyeleri Yunanistan ile Kıbrıs’ın deniz sahalarındaki ihlallere karşı Brüksel’in yaptırım uygulamasını istediğini söyleyen Macron, Doğu Akdeniz’in Kıbrıs ve Fransa için hayati önem taşıdığını belirtti. Macron, bölgede enerji ve güvenlik meselelerinin kilit önemde olduğunu söyleyerek, “Türkiye ile Rusya’nın kendilerini giderek daha fazla ortaya koyduğu ve AB’nin pek az şey yaptığı bir güç mücadelesi söz konusu” diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı, “Doğu Akdeniz’deki güvenliğimizi başka aktörle bırakmak ciddi bir hata olur. Bu, Avrupa için bir seçenek değildir ve Fransa buna izin vermeyecektir” dedi.

NE OLDU?

Türkiye, Meis Adası’nın güney ve doğusunda sismik araştırma yapacağını bildirmiş, bunun üzerine Yunan dışişleri, Türkiye’nin ilan ettiği araştırma sahasının kısmen kendi kıta sahasına girdiği ve egemenlik haklarını ihlal ettiği uyarısında bulunmuştu. Yunanistan başbakanı da Ankara’nın Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarından vazgeçmemesi durumunda Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye yaptırım uygulamak dışında başka bir seçeneğinin kalmayacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Hafize Kurban davasının ertelenmesine kadınlar tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Altınokta Körler Derneği: Gültekin'in katledilmesini kınayacak açıklama bulamıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...