21 Temmuz 2020 15:07
Son Güncellenme Tarihi: 21 Temmuz 2020 21:16

Kadınlar, Türkiye'nin pek çok kentinde kadın cinayetlerine karşı sokağa çıktı

Kadınlar, Pınar Gültekin'in vahşice katledilmesine ve kadın cinayetlerine karşı pek çok kentte sokağa çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kadınlar Pınar Gültekin'in katledilmesinin ardından kadın cinayetlerine karşı sokaklara çıktı. Kadına yönelik şiddetle mücadelede en etkin yasa olan İstanbul Sözleşmesinin kaldırmak istenmesine karşı çıkan kadınlar "İstanbul Sözleşmesi, hukuki güvencemizdir. İstanbul Sözleşmesini hedef alıp Sözleşmeden çekileceğini söylemek kadına yönelik şiddete teşviktir” dedi.

ANKARA KADIN PLATFORMU: BİNLERCE KADIN… HİKAYEMİZ AYNI

Ankara Kadın Platformu, Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan Pırıl Kurtdere, binlerce kadının hikayesinin aynı olduğunu söyleyerek “Erkekler, her gün kadınların yaşam güvencesini elinden alan AKP iktidarından alıyor” dedi. Bugünden itibaren kadın mücadelesinde adımlarını hızlandıracaklarını ifade eden Kurtdere susmaya niyetlerinin olmadığını söyledi.

“Özgecan Aslan, Şule Çet, Ceren Özdemir, Gülistan Doku.. Ve daha binlerce kadın.. Hikayemiz aynı.” diyen Kurtdere, “Erkekler onlar sırf hayır dediği için, kendilerinden boşandığı veya ayrıldığı için veya hiç birlikte olmak istemediği için kadınları öldürme cesaretini, kadınlar öldürüldüğünde dahi yine o kadınların hayatını mercek altına alan, yine kadınların tercihlerini sorgulayan, öldüreni değil öldürüleni suçlayan savcılardan, hakimlerden, medyadan, iktidardan, toplumdan bir bütün erkek egemenliğinden, her gün kadınların yaşam güvencesini elinden alan AKP iktidarından alıyor” diye konuştu. Kurtdere, “AKP iktidarı ve onun erkek egemen kurumları kadınların yaşam güvencesi olan haklarına saldırarak artık sadece kadın düşmanı politikaları uygulamakla kalmıyor, kadın katili oluyor” dedi.

"HER BİR CÜMLENİZ ŞİDDET OLARAK DÖNÜYOR"

Cinayetlere engel olması gerekenlerin kadını şiddete karşı koruyan yasaları dahi kaldırmanın yolunu yaptığını ifade eden Kurtdere, “Her bir cümleniz kadınlara, LGBT+’lara artan şiddet olarak dönüyor. Haftalardır, aylardır, yıllardır yasalar etkili uygulanmıyor. Erkek şiddetine karşı acil önlem planı çağrılarımıza kulak tıkayan sizler, bizim için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açıyorsunuz. Biz kadınların uzun yıllar mücadelesi sonucu bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede en etkin yasa iken bunu uygulayacağınız yerde kaldırmayı düşünüyorsunuz. Oysa İstanbul Sözleşmesi, hukuki güvencemizdir. İstanbul Sözleşmesini hedef alıp Sözleşmeden çekileceğini söylemek kadına yönelik şiddete teşviktir” diye konuştu.

‘BEKLEMEYE NİYETİMİZ YOK, BİRBİRİMİZİ SAVUNACAĞIZ’

İstanbul Sözleşmesi’nin televizyonlarda bir takım adamlar tarafından karalandığı sürece adliye koridorlarında kadın katillerinin yargılanmasının gecikeceğini söyleyen Kurtdere, “Aile kavramı adı altında kadınların tüm yaşamı kuşatılıp eve hapsedilmesi planlanacak, kreş ve sığınma evleri kapatılıp, İstanbul Sözleşmesine saldırılacaksa biz kadınların da bunu kabul edip beklemeye niyetimiz yok. Birbirimizi savunacağız. Kamusal ve özel alanda pandemi koşullarında erkek egemenliğini inşaa eden iktidar kurumlarına ve erkekler arası kurulan işbirliğine karşı susmaya hiç niyetimiz yok” diyerek bugünden itibaren kadın mücadelesinde adımlarını hızlandıracaklarını duyurdu.(Ankara/EVRENSEL)


İSTANBUL

KADIKÖY

Kadınlar Birlikte Güçlü çağrısıyla Kadıköy İskelesi’nde buluşan kadınlar “Kadın cinayetlerini acil önle, bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” dedi. 

BEŞİKTAŞ

Binlerce kadın kadın cinayetlerini durduracağız platformu çağrısıyla Beşiktaş’ta bir araya geldi.


MERSİN | "İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞAM GÜVENCEMİZ"

Mersin Kadın Platformu'nun çağrısı ile katledilen tüm kadınlar için bir araya gelen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesini kaldırmaya çalışmak, uygulamamak biz kadınların hayatlarını ellerinden alıyor. Bugün Pınar için ve katledilen bütün kadınlar için buradayız. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz kalmadığı için buradayız. İstanbul Sözleşmesini uygulayın demek için buradayız. İstanbul Sözleşmesi bizim yaşam güvencemizdir, mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz!” dedi. (Mersin/EVRENSEL)


ANTALYA

Attalos Heykeli önünde basın açıklaması gerçekleştiren Antalya Kadın Platformu üyesi kadınlar, "Kadın Yaşam Özgürlük", "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır", "Yaşasın Kadın Dayanışması" sloganlarını attı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Devrim Mol, "Katiller kadın düşmanları tacizciler ve onları savunanalar İstanbul Sözleşmesi ve 6284’e saldıranlar susacak kadınlar konuşacak. Pınar’ın ölümünün sorumlusu kadınları eşit görmeyenlerdir. Pınar’ın ölümünün sorumlusu İstanbul Sözleşmesi’ne saldıranlardır. Bizden önce kadının adı yoktu diyenler uyguladıkları cinsiyetçi politikalarla körükledikleri nefret ile her gün yeni bir kadının adını bizlere ezberletiyorlar. Şimdi bizden Pınar için ağıt yakmamızı karanfiller ve mumlar ile anma köşesi oluşturup yasımızı yaşayıp yarın sabah her şey aklanmış gibi hayatımıza devam etmemiz bekleniyor. Ama biz yasta değil isyandayız. Pınar bize devir kalan bir isyandır bir yaşamak istiyorum şiarıdır. Yaşamak için savaşacağız” dedi. (Antalya/EVRENSEL)


MUĞLA

Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda Pınar Gültekin ve katledilen tüm kadınlar adına basın açıklaması yapıldı.

Muğla Kadın Platformu “24 Mayıs’ta Zeynep Şenpınar, Ahmet Selim Kemaloğlu tarafından katledildi. 6 Temmuz’da Milas’ta Nazife G., Mehmet Salih G. Tarafından katledildi.  21 Temmuz’da Pınar Gültekin, Cemal Metin Avcı tarafından katledildi. Bunlar sadece Muğla’da son aylarda yaşanan katliamlar. Bizler Pınar’ın yürüdüğü sokaklarda aynı güvencesiz kanunlar altında baskılanan kadınlarız. Buradan yargıya ve adalete sesleniyoruz. Cesede işkence etmek bir insanlık suçudur. Şiddet kimden gelirse gelsin karşısındayız. Bu katliamların sorumlusu İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayan, kaldırmak isteyen ve bu katliamlara sessiz kalan herkestir. Katiller ve destekçileri yargılanıp cezalandırılana kadar durmayacağız. Öfkemiz diri sessiz kalmayacağız. Her bir kadının sokaklarda özgürce koşabildiği, kahkahalarla dans edebildiği güne kadar alanlardan, meydanlardan, kürsülerden asla çekilmeyeceğiz. Ve tüm bu yaşanan olaylar karşısında; sürece sahip çıkması ve tüm hukuki süreci takip etmesi  için Muğla Barosuna çağrıda bulunuyoruz. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” dedi.


MALATYA KADIN PLATFORMU: HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

Malatya Demokratik Kadın Platformu “İstanbul Sözleşmesi’ne, kadınlara ve çocuklarımıza dokunamazsınız! Hayatlarımızdan da haklarımızdan da vazgeçmeyeceğiz” diyerek basın açıklaması yaptı.

Platform adına açıklamayı okuyan Işılay Demirel , “Şiddet olaylarının arttığı pandemi döneminde kadınları şiddete karşı koruyamayan iktidar , İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı düşünerek kadına yönelik şiddete karşı yükümlülüklerinden kurtulmak istemektedir. Her gün ülkenin dört bir yanından kadın cinayeti haberleri geliyor. Bugün kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in cansız bedeni bulundu. Artık yeter!” dedi. Kadına yönelik şiddetin bu kadar yoğun olduğu kadın cinayetlerinin bir türlü önlenemediği, hatta sığınmaevlerinden alınarak öldürülen kadınların haberlerini aldığımız, çocukların cinsel istismarının olağanüstü düzeyde arttığı, kız çocuklarının evlenmesinin, çocuk doğurmasının adeta teşvik edildiği bir ülkede İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını asla kabul etmediklerini belirten Demirel, son olarak “Nice bedeller ödeyerek hayatlarımız pahasına kazandığımız haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. (Malatya/EVRENSEL)


ANKARA- TUZLUÇAYIR

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği çağrısıyla Tuzluçayır Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar polisin açıklamayı engellemek istemesine tepki gösterdi. Tüm bu engellemelerin ve ‘tedbir’ girişimlerinin kadınlara karşı değil istismar faillerine ve bu düzene karşı olması gerektiğini belirten kadınlar, “Bu tedbirlerinizi kadınları korumak için kullanın, bizleri engellemek için değil!” diyerek tepkilerini dile getirdi. Erdoğan’ın ‘Kadın erkek eşitliği kadınların fıtratına ters’, ‘Kadınların ihtiyacı eşitlik değildir’ sözlerini hatırlatan kadınlar kadın cinayetlerinden iktidarın sorumlu olduğunu, sorumluların en ağır cezayı alması gerektiğini söyledi.

Açıklama şöyle devam etti: “Yalnızca 2019 yılında 474 kadın öldürüldü. Her geçen yıl bu sayılar artarak devam ediyor. Yaşadığımız pandemi sürecinde daha da artarak pek çok kadın ev içi şiddete maruz kalıyor, kadınlar öldürülmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde mahallemizde de kadına yönelik şiddetin bazı örneklerle karşı karşıya kaldık. Kadın katillerinin, çocuk katillerinin, çocuk istismarcılarının kimlerden güç alarak, kimlere sırtını dayayarak bu suçları işlediklerini biliyoruz!” denilen açıklama da kadınlar suçlulara karşı İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların dayanağı olduğunu belirttiler. Kadınlar “Yeter artık! Sizin düzeniniz yaşasın diye biz kadınlar ölmek istemiyoruz! Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz gibi birçok konuda yasaların kaldırılmasını değil, tam olarak uygulanmasını istiyoruz. Kadın öldüren, çocuk öldüren bu düzen son bulana dek durmayacağız.” (Ankara/EVRENSEL)


EDİRNE'DE KADINLARDAN "İSTANBUL SÖZLEŞMESİ" ÇAĞRISI

Edirne'de bir araya gelen kadınlar Pınar Gültekin'in katledilmesini protesto etti.

Saraçlar Caddesi üzerinde toplanan kadınlar, Pınar Gültekin'in fotoğrafı ile 'Sessiz kalmayacağız' yazılı pankart açtı. Basın açıklamasında konuşan Yaren Şenkal, "İstanbul Sözleşmesi'ne dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Pınar'ları yaşatacak olan İstanbul Sözleşmesi'dir, uygulayacaksınız. Pınar Gültekin için ve öldürülen tüm kadınlar için hiç durmadan yaşam hakkımız için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

"SADECE YAŞAM HAKKI İSTİYORUZ"

Açıklamada konuşan Edirne Kadın Platformu üyelerinden Hülya Bodur, "Yetkililerden sadece yaşam hakkı istiyoruz. Bu katliamları durduramıyoruz. Bu yaşanan bir vahşet. Bunu kelimelerle anlatamazsınız. Bu ölüm ötesi bir şey" dedi. Nilay Solak da "Biz kadınlar olarak sokağa çıkarken korkmak istemiyoruz. Biz de sokağa özgürce çıkıp dolaşmak istiyoruz" dedi.

(Edirne/DHA)


YARIN YAPILACAK BAZI MERKEZLER

Kadınlar, Pınar Gültekin'in katledilmesine karşı ve kadın cinayetlirine dur dedmek için pek çok kentte eylem çağrısında bulundu. 

BURSA - 22 TEMMUZ 18.00

Bursa Kadın Platformu 22 Temmuz'da saat 18.00'de Nilüfer Kent Konseyi önünde yapılacak eyleme çağrı yaptı.

KAYSERİ - 22 TEMMUZ 18.00

Kayseri Kadın Bileşenleri, kadın cinayetlerine karşı eylem için 22 Temmuz Çarşamba günü saat 18.00'de Cumhuriyet Meydanı'na çağrı yaptı.

ALİAĞA - 22 TEMMUZ 18.30

"Aliağalı Kadınlar" adına yapılan çağrıda "Kadın cinayetleri son bulana kadar sokaklardayız denildi. Eylem 22 Temmuz Çarşamba günü saat 18.30'da Demokrasi Meydanı'nda yapılacak.

DİDİM - 22 TEMMUZ 17.00

Didim Kadın Platformu, Eğitim Sen Didim Temsilciliğinde 22 Temmuz Çarşamba saat 17.00'de yapılacak açıklamaya çağırdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tecavüz sanığı "yeterli delil yok" denilerek serbest bırakılmış

SONRAKİ HABER

Meclis’te, ‘Suruç katliamı araştırılsın’ önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...