15 Temmuz 2020 10:11
Son Güncellenme Tarihi: 15 Temmuz 2020 18:14

Şırnak'ta 13 yaşındaki çocuğu istismara maruz bırakan uzman çavuş tutuklandı

Şırnak'ta 13 yaşındaki bir kız çocuğunu istismara maruz bırakan ve çevredekilerin tepkisi üzerine gözaltına alınan uzman çavuş A.A. tutuklandı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Şırnak merkeze bağlı Yeni Mahalle’de dün akşam saatlerinde A.A. adlı bir uzman çavuşun, bir çocuğu istismara maruz bıraktığı ve çevredeki yurttaşların tepkisi üzerine gözaltına alındığı öğrenildi. Yurttaşlar, sosyal medyada "#SusmaŞırnak" etiketiyle paylaşımlar yaparak tepkilerini dile getirirken şahıs tutuklandı. Valilik de şahsın görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Şırnak Barosu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) açıklama yaparak failin cezalandırılmasını istedi.

ÇOCUĞUN İFADESİ PEDAGOG VE PSİKOLOG OLMADAN ALINDI

Mezopotamya Ajasının haberlerine göre Şırnak’ta görevli A.A. isimli uzman çavuşun saldırısına maruz kalan 13 yaşındaki çocuk, avukatı eşliğinde verdiği fadesinde yaşadıklarını anlattı.

İfade alınırken pedagog ve psikolog bulundurulmadığı öğrenildi.

Yaşadığı binada komşusunun 1. kattaki dairesine girerken şahsın kendisini boynundan tutarak çekmeye çalıştığını ve çığlık atarak kurtulduğunu aktaran çocuk, daha sonra bahçede oturan annesinin yanına giderek yaşadıklarını anlattığını söyledi. Bu sırada şahsın dolaşmaya devam ettiğini belirten çocuk, ifadesini şöyle sürdürdü:

"Yan komşumuz ve diğer komşularımız bu şahsa başta 'Sen kimsin, neden buralarda geziyorsun' dedi. O da 'Beşinci katta bulunan arkadaşıma bakmaya geldim' dedi. O katta oturan komşumuz o dairede kendisinin oturduğunu söyleyince şahıs oradan uzaklaştı."

Çocuğun ifadesine göre uzman çavuş, ilerleyen saatlerde de binanın çevresinde dolaşmayı sürdürdü ve bir kez daha binaya girdi. Binada  yaşayanların kime geldiğini sorması üzerine ise önce 9'uncu kattaki, yalanının ortaya çıkması üzerine ise 8'inci kattaki tanıdığına geldiğini söyledi. Komşuların binanın 7 katlı olduğunu belirterek "Bir daha buraya gelme" dediği şahıs aracına binerek uzaklaştı.

ŞIRNAK VALİLİĞİ ŞAHSIN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDIĞINI DUYURDU

Çocuğun ifadelerine göre binanın kamera kayıtlarına bakan komşular, şahsın yanına gitti ve burada tartışma yaşandı.Valiliğin açıklamasına göre de polis bu tartışmaya ilişkin ihbar üzerine olay yerine giderek 1. Jandarma Komando Tugayı’nda görevli olduğu öğrenilen uzman çavuş A.A.'yı gözaltına aldı.

Şırnak Valiliğiinin açıklamasında "Olay mahallinde A.A isimli kamu görevlisinin aşırı derecede alkollü olduğu, çevreyi rahatsız edecek şekilde uygunsuz tavır ve hareketler sergilediği tespit edilmiş ve adı geçen şahıs gözaltına alınmıştır. Konu ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerekli adli tahkikat başlatılmış, ayrıca hakkında idari tahkikat başlatılan bahse konu şahıs, adli ve idari soruşturmaların selameti açısından görevinden uzaklaştırılmıştır” denildi.

İSTİSMAR FAİLİ A.A. İFADESİNDE ÇOCUĞU HATIRLAMADIĞINI ÖNE SÜRDÜ

“Çocuğun cinsel istismarı” ve “tehdit” suçlamaları ile ifadesi alınan A.A., istismara maruz bıraktığı kız çocuğunu tanımadığını iddia ederek çelişkili ifadeler verdi.

Olay akşamı sosyal medya üzerinden tanıştığı ve adını bilmediğini öne sürdüğü bir kadın ile aralarında tartışma yaşandığını, daha sonra ise ayrılıp evine giden kadının peşinden gittiğini iddia etti.

A.A. devamında "Araçtan inerek şahısla konuşmak için yaya olarak peşinden gittim. Bayan şahsın ikamet etiğini bildiğim binaya girdim. O an çok aşırı alköllü olduğumu hatırlıyorum, kaldığı daireyi bilmediğim için binaya girdikten sonra tek tek tüm katlara çıkarak koridorlarda var mı diye kontrol ettim. Zemin katta yaşça benden büyük olan bir adamla karşılaştığımda bana sen kimsin diye sorduğunu hatırlıyorum ben de o an erkek şahsa ben burada oturuyorum diyerek binadan ayrıldım. Aracı çalıştırarak bayan şahsın oturduğu binanın site otoparkına araçla beraber gittim. Bir süre araçtan inmedim” dedi.

Bir süre sonra aracının etrafının 8-10 kişi tarafından sarıldığını ve darbedildiğini söyleyen A.A. mesleği nedeniyle darbedildiğini savundu.

Çocukla karşılaştığını ise alkollü olduğu için hatırlamadığını öne sürdü.

TUTUKLANDI

Uzman çavuş A.A. emniyet ifadesinin ardından Şırnak Adliyesine getirildi. Savcılık ifadesi alınan A.A.,  “istismar” ve “silahla tehdit” suçlarından tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi ve aynı gerekçe ile tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İHD VE ŞIRNAK BAROSUNDAN AÇIKLAMA

Yaşanan istismara olayının takipçisi olacaklarını söyleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi ve Şırnak Barosu açıklama yaptı.

Baro tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Çocuğun cinsel istismarı olayının adli makamlara intikali ile süreç yakından takip edilmiş gece yarısı mağdur beyanları, tanık beyanları ve kamera delillerinin dosya arasına alınması için çaba sarf edilmiştir. Olayın failinin kamu görevlisi olması nedeni ile yaşadığımız mağduriyet daha da artmıştır. Çocuğa karşı gerçekleştirilen her saldırının karşısında durduğumuzu bir kez daha yineleyerek; olayın tüm yönleri ile açığa çıkması için yakından takip ettiğimizi kamuoyuna saygı ile arz ederiz.”

İHD Şırnak Şubesi ise, olaya dair yaptıkları açıklamada İHD avukatlarının Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı ile yaptıkları görüşmede saldırgan uzman çavuşun halen gözaltında olduğu bilgisini paylaştı.

Açıklamada "İHD Şırnak Şubesi olarak, çocuklara karşı işlenen hiçbir suçu kabul etmeyeceğimizi ve bu olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla arz ederiz" denildi.

KENT MERKEZİNDE VE SOSYAL MEDYADA PROTESTO

Çocuk istismarı, öğlen saatlerinde kent merkezinde protesto edildi. Sosyal medyada da binlerce kullanıcı "#SusmaŞırnak" etiketi altında yaptıkları paylaşımlarla olaya dair tepkilerini gösterdi.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de çevredeki yurttaşlarca olay sonrasına dair çekilen görüntüleri Twitter hesabından “Çocuklarımızın geleceğini tacizcilere bırakmayacağız Dün gece Şırnak Şaranlar sitesinde bir uzman çavuş 10 yaşındaki bir çocuğu taciz etmiştir Görgü tanıkları da yaşanan taciz olayını teyit etmiştir Yargı derhal gereğini yapmalıdır Olayın peşini asla bırakmayacağız” ifadeleriyle paylaştı.

HDP’nin diğer Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ise, şu paylaşımda bulundu: "Dün gece Şırnak (...) 10  yaşındaki bir çocuk uzman çavuşun tacizine maruz kalmıştır. Çocuk uyurken  sessiz olunur,istismar edilirken değil. Peşini bırakmayacak, sessiz kalmayacağız."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

15 Temmuz gecesi yaralanan kişiler Beştepe'ye yürümek istedi, polis engel oldu

SONRAKİ HABER

Tüm Köy Sen: Fındık fiyatı en az 28.50 TL olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...