14 Temmuz 2020 16:53 Güncelleme: 14 Temmuz 2020 17:47

İzmir'de kahvehane esnafı eylem yaptı: Kahvehaneler kapanıyor, destek bekliyoruz

İzmir'de pandemiyle birlikte giderlerinin arttığını gelirlerinin ise azaldığını belirten kahvehane işleten esnaf, Gündoğdu Meydanı'nda eylem yaptı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Pandemi sürecinde 2,5 ay kapalı kaldıktan sonra 1 Haziran itibarıyla yeniden açılan kahvehanelerde önlemler kapsamında yarı kapasite çalışılması ve oyun oynamanın yasak olması ile birlikte gelirlerinin azaldığını belirten esnaf, Gündoğdu Meydanı'nda eylem yaptı.

İzmir Kahveciler Odası tarafında organize edilen eylemde esnaf, “Vergi, sigorta primleri 3 ay devlet tarafından ödenmeli”, “Asgari ücret miktarında her ay maddi destek”, “Kira desteği bekliyoruz”, “Sicil affı getirilsin” yazılı dövizler taşıdı.

Oda Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, iş yerini açan esnafın su ve elektrik faturası ile karşı karşıya kaldığını, yanında çalışanın maaşını ödediğini ama oyun oynatamadığı için gelir elde edemediğini ifade etti.

“Kimse yanlış anlamasın, alınan tedbirleri, son derece yerinde buluyor ve destekliyoruz. İnsan sağlığı her şeyin önünde gelmektedir. Ancak Anayasanın 173. Maddesine göre devlet, esnaf ve sanatkârları korur, koruyucu tedbirler almakla yükümlüdür" diyen Kırdı, devletin toplum sağlığı için gereken tedbirleri alırken esnafı rahatlatacak önlemleri de hayata geçirmesi gerektiğini belirtti.

Esnaf için verilen 25 bin lira destek kredisinin yeterli olmadığını, bir kısım esnafın geçmişteki borçlarından dolayı bu imkândan yararlanamadığını belirten Kırdı, “Alan arkadaşlarımız ise ‘geri ödemesini nasıl yaparım’ diye kara kara düşünmektedir” dedi.

BAKAN'IN "ESNAFIN ARKASINDAYIZ" SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın televizyon reklamlarındaki “Esnafın arkasındayız” sözünü hatırlatan Kırdı, “Sayın Cumhurbaşkanım, Bakanlarım, nilletvekillerimiz; derdimiz ekmek, kira, vergi, geçim şartları. Bizi virüs değil ekonomik durumumuz öldürecek” dedi.

Devletin vergi ödeyen, sicile kayıtlı, oda üyesi olan esnaf sanatkârlara kira desteğinde bulunması gerektiğini belirten Kırdı, üyelerinin büyük çoğunluğunun kiralarını ödeyemedikleri için iş yerini kapattığını dile getirdi.

Oyun oynama tedbirinin gevşetilmesini ve 25 bin liralık destek kredileri dahil, üyelerinin kredi borçlarının yılbaşından itibaren, vergi-SGK primi gibi yükümlülüklerin 3 ay daha ötelenmesini istedi.

Kırdı, geç açılan ve müşterilerini kaybeden internet kafeler için de ekonomik destek tedbirleri düşünülmesi gerektiğini, bu kapsamda hazine destekli faizsiz kredi verilebileceğini ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam