08 Temmuz 2020 00:15

Mardin’de elektriği kesilen üreticiler: Teşekkür beklerken cezalandırılıyoruz

Mardin’de çok sayıda çiftçinin elektriği borçları nedeniyle kesik 1.5 milyon insanın ekmeğini karşılayan çiftçiler, "Ödüllendirilmemiz gerekirken cezalandırılıyoruz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Mardin

Mardin’de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nden bu yana çiftçilerin borçları nedeniyle yüzü aşkın köyün elektrik ve suları kesik. Evrensel’e konuşan Akdoğan Köyü Muhtarı Mahmut Sarıdağ, “300 bin dönüm tarlada 1.5 milyon insanın ekmeğini karşılıyoruz. Burada ödüllendirilmemiz gerekirken cezalandırıyoruz” dedi.

Mardin’in özellikle Kızıltepe ve Derik ilçesi Türkiye’nin hububat ve bakliyat ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor. Aynı zamanda tahıl ambarı konumunda. Ancak çiftçilerin tarlalarını sulamak için kullandıkları elektriğin faturası yüz binlerce lirayı buluyor. Yüksek gelen bu faturaları çiftçiler ödemekte zorlanıyor. Çünkü, ektikleri tarlalardan kazandıkları para maliyetlerine yetmiyor. Yıllardır çözülemeyen bu sorun yüzünden yüzlerce köyün elektriği ara ara tümden kesiliyor. Son olarak Dicle Elektrik (DEDAŞ), 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde çiftçilerin borçları yüzünden elektriklerini kesmişti. Kesintinin halen devam ettiği yüzü aşkın köyde elektrik düşük fazda verildiği için evler de susuz kaldı. Köylüler, su ihtiyacını kendileri ve belediyenin getirdiği tankerler ile karşılıyor. Salgın sürecinde dolayı hem çiftçiler hem de köylüler zor durumda. Defalarca gerek yetkililerle görüşerek, gerekse de mahkemede haklarını arayan çiftçiler ve köylülerin sorunu çözülmeyi bekliyor. Buna karşın kimi köylüler trafo başlarında nöbet tutmaya çalıştı, kimi ise açlık grevi yaptı.

Bu yerlerden biri olan Kızıltepe ilçesine bağlı Akdoğan köyünde yaşayan yurttaşlarla görüştük.

"120 BİN FATURA GELMİŞ NASIL ÖDEYELİM?"

Baba mesleği olan çiftçiliği kendisinin sürdürmeye çalıştığını söyleyen İhsan Tentik (40), DEDAŞ ile yaşanan sorunların yeni olmadığı geçmişten bu güne katlanarak devam ettiğini söyledi. Tentik, “10 yıldır DEDAŞ’dan çekiyoruz. Tarlamızı satsak da bu faturaları ödeyemeyiz. 100 dönümlük araziye 120 bin TL fatura gelmiş, nasıl ödeyelim? Köy halkı perişan halde, hastalar var, İçecek suyumuz yok. 100 dönümlük tarlamda 50 nüfus ekmek yiyoruz. Ama bu sene çok fazla zarar ettik. Biz de faturaları ödemek istiyoruz ama maliyet yüksek, kazanmıyoruz ki. Bu yıl elektrik olmadığı için mısır da ekmedim. Bunun sorumlusu kim?”

TANKERLE GELEN SU YÜZÜNDEN 2 EV KARANTİNADA

Akdoğan Köyü Muhtarı Mahmut Sarıdağ ise “Elektrik sorunu halk sağlığı sorununa dönüştü. 23 kez içme suyu fazının açtırılmasına dair mahkeme kararının olmasına rağmen elektriği kestiler. Su tankerlerine halk akın ettiği için 2 evi mahallede karantinaya almak zorunda kaldım. 30 tarımsal işletme var köyde. DEDAŞ 30 tarımsal işletmenin borcu yüzünden 170 hane olan köyü cezalandırıyor” dedi.

‘EKİM YAPAMAZSAK MECBUR BATIYA GÖÇECEĞİZ’

DEDAŞ’ın elektrik kesintileri nedeniyle çiftçinin üretim yapamadığını ve durumun zorunlu bir göçe yol açacağına dikkat çeken Sarıdağ, “Biz burada ekim yapmazsak mecbur batıya göçeceğiz. Göçün yolunu açıyorlar. 300 bin dönüm tarlada 1.5 milyon insanın ekmeğini karşılıyoruz. Burada ödüllendirilmemiz gerekirken cezalandırıyoruz. Sorunumuzu sürekli anlatıyoruz. Sürekli yazılıyor ama gözler kör kulaklar sağır” dedi. Sarıdağ, “Bir tanker suya bütün köy üşüşüyor. Sosyal mesafe kalmıyor çünkü insanlar susuz. Yaklaşık 300 köy elektriği kesilerek cezalandırılıyor. Açlık grevine başladık, kaymakamlıktan aradılar, bırakın yardım edeceğiz diye. Biz ‘Sorununuzu çözeceğiz’ sözüne hasretiz. Köylülerin kendi içinde dayanışmasıyla hâlâ direniyoruz” dedi.

DEDAŞ İŞÇİLERİNİN MAAŞINI ÖDEYEMİYORMUŞ

DEDAŞ yetkilileriyle yaptığı görüşmeyi anlatan Sarıdağ, “DEDAŞ Genel Müdürü ile görüştüm. Müdür, ‘Ben bu ihaleyi aldım, işçilerimin parasını ödeyemiyorum. Bu parayı ya siz ödeyeceksiniz ya devlet, ben bu paraları cebimden ödeyemem’ dedi. Biz de 400 kişi bir araya gelerek, vatandaşın içme suyu fazını kestikleri için DEDAŞ hakkında suç duyurusunda bulunduk. Buna karşı her yerde hakkımızı arayacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kıdem hakkımızı gasp ettirmeyelim

SONRAKİ HABER

Depremle yaşamayı kim öğrensin, ben mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...