06 Temmuz 2020 00:53

Ford işçisi yazdı: Güvenli yerim güvensiz işim

"Servisten soyunma odasındaki kişisel depolarımıza, çalışma alanından yemekhane masasına kadar her yerde barkodlar var ve her an bunları okutmamızı istiyorlar."

Fotoğraf: Ford Otosan Basın Bülteni

Paylaş

Ford Otosan İşçisi

Güvenli yerim uygulaması fabrikaya pandemi sayesinde getirildi. Bugün geldiğimiz noktada tuvaletler hariç her yerde telefonla barkod okutmamız bekleniyor. Servisten soyunma odasındaki kişisel depolarımıza, çalışma alanından yemekhane masasına kadar her yerde barkodlar var ve her an bunları okutmamızı istiyorlar. Okutmayanlara veya unutanlara yaptırım uygulayacaklarını açık açık söylüyor, sürekli baskı uygulayarak stres içinde çalışmamızı bekliyorlar.

Böylesi bir baskı dayanılmaz hale geldi. Mola yerinde giriş çıkışta bile yerler yönler belli. Bunun dışında karşı çıkanı sindirmeye çalışıyorlar. Normalleşme sürecinde servislerde yan yana otururken (Bunun zaten hazırlığı yapıldı) ne işe yarayacak? Herkesin kişisel dolabı belliyken oraya dahi barkod koymaları asıl niyetlerinin sağlık değil işten atma ve baskının kolaylaşması olduğunu göstermiyor mu? Hep beraber çalışan, hep beraber el yıkayan, dışarıda otobüse binen bizlerin bu uygulamayı ne için yaptıklarını anlamadığımızı mı sanıyorlar?

Bu MESS-SAFE’nin dolaylı ve daha ucuz yöntemi. Herkesin her an telefonu yakınında olmak zorunda mı? Şarjı bitemez mi? Herkes akıllı telefon kullanmak zorunda mı? Ya da telefonu bozulan ne yapacak? Güvenli yerim tamamen patronun güvenli yeri, işçi çıkartmanın bahanesi ve herkesin fişlenmesi. Kim molada kimle oturmuş, kim okutmayı unutmuş? Amaçları bizleri baskı altına almak, bir araya gelmemizi engellemek, sudan sebeplerle bizleri işten atmak... Bizler bu uygulama karşısında bir araya gelmezsek tek tek kendi kendimize söylenerek hiçbir şeyi çözemeyiz. Çip de takarlar tuvalete de barkod koyarlar. Evimize de sosyal yaşantımıza da müdahale ederler. Güvenli yerim bizim için baskı ve kölelik kampı demektir. İnsanların sağlığı değil mesele üretimin devamlılığı, patronun kârlılığıdır. Bu böyle gitmez artık buna bir dur demeli, en kısa sürede müdahale etmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Arçelik işçileri: Türk Metal yıllık iznimizi bize sormadan feda ediyor

SONRAKİ HABER

Avukat Canan Arın: İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilmesi şiddetti arttırır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...