03 Temmuz 2020 10:31

Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında açılan soruşturma protesto edildi

TTB Koronavirüs İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında "halkı yanlış bilgilendirmek" suçlamasıyla açılan soruşturma, düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Koronavirüs İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında Bursa Valiliğinin talebiyle Uludağ Üniversitesi tarafından "halkı yanlış bilgilendirmek" suçlamasıyla açılan soruşturma protesto edildi.

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) ortak salonunda yapılmak istenen basın açıklaması yoğun katılım nedeniyle konser salonunda yapıldı.

Tarih boyunca bilim insanlarının birçok kez dile getirdikleri şeyler için yargılandıklarını hatırlatan Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, “Bilim adına konuşan bu insanlar tüm karalamalara karşı tarihin onur sayfalarında yer aldılar. Bugün de Prof. Dr. Kayıhan Pala pandemi sürecinde bilimin doğrularını insanların sağlığını korumak adına kamuoyuyla paylaştığı için soruşturma isteniyor” dedi.

"21 TEMMUZ’DA KAYIHAN HOCA İLEYİZ"

Kayıhan Pala'nın Bursa’da temiz hava almak isteyen işçi, temiz çevrede yaşamak isteyen emekli ve çevre mücadelesi olduğunu vurgulayan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz ise “Bu dönemde tıpkı bu salonda olduğu gibi örgütlü ve güçlü olmak zorundayız. Kayıhan Hoca'ya açılmış soruşturma TTB’ye ve bilime açılmıştır. Bu yüzden 21 Temmuz'da Kayıhan Hoca'yı yalnız bırakmayacağız. O nerede ise bütün dostlarımız ve yoldaşlarımızla orada olacağız” dedi.

"VALİ, TOPLUMUN DOĞRU BİLGİYE ULAŞMASINI BASKILAMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ"

TTB Başkanı Sinan Adıyaman da bugün halk sağlığı, bilgilenme hakkı, bilim özgürlüğü, bilim insanlarının düşünce ve ifade özgürlüğü için bir arada olduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Kayıhan Pala'nın pandemiye ilişkin önlemler konusunda, başından itibaren yetkililere, topluma düşüncelerini önerilerini aktardığını belirten Adıyaman, şöyle devam etti:

"21 Nisan günü kendisine yöneltilen sorular üzerine, Bursa iline yönelik pandemiyle ilgili bilgilendirme yetersizliği, verilerin tam olarak paylaşılmaması, çalışmaların şeffaf olmaması, filyasyon test merkezi sayısının yetersizliği, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesine test yetkisi verilmemesi, ücretsiz ya da sembolik ücretle su sağlanmaması gibi konularda, düşüncelerini, önerilerini bilgilerini paylaşmıştır.

Bursa Valisi, Kayıhan Pala’nın bu açıklamasına atıfla ‘halkı yanlış bilgilendirdiği, paniğe yönlendirdiği’ iddiasıyla hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayetçi olmuştur. Vali, toplumun doğru bilgiye ulaşmasını, bilim insanının toplumu bilgilendirmesini baskılamak için harekete geçmişti.

Kayıhan Pala açıklamasını bir bilim insanı olarak ve Bursa Tabip Odası verileri üzerinden yapmıştır. Salgın kamucu bilimin, kamucu sağlık sisteminin, kamucu sosyal politikaların önemini bir kez daha gösteriyor. Bu duruma işaret edilmesi, hakikatin ortaya konulması istenilmiyor.

Salgınla ilgili değerlendirme yapmaya yetecek bütünlükte, epidemiyolojik veri açıklanmadan başarı hikayeleri yazılırken vaka sayıları artmaya devam ediyor. Buna karşı doğru bilgiye en çok ihtiyaç duyulan ve toplumun en savunmasız olduğu bu dönemde ona doğru bilgiyi aktarmayı bilim insanının sorumluluğu olarak gören Kayıhan Pala da doru bilgiyi en çok ihtiyaç duyulan dönemde topluma aktarmak için çaba gösteriyor.”

"BU BASKILARA KARŞI ÇIKMAK GEREKTİĞİNİN BİLİNCİNDEYİZ"

Hekimlik mesleğinin "hasta ve toplum yararını önceleme" ilkesi gereği topluma salgınla ilgili bilimsel bilgilerin aktarılmasını engelleme girişimlerine derhal son verilmesini istediklerini söyleyen Adıyaman, açıklamasını şöyle noktaladı:

“Bilim insanının akademik özerkliğini ve mesleki bağımsızlığını tehdit eden soruşturmalar ve incelemeler asıl olarak toplumun sağlık hakkını, doğru bilgiye ulaşma hakkını tehdit etmektedir. Bilim insanının hakikati aramasına izin vermeyen, bilimsel yaklaşıma baskı girişimlerinin karşısında haklarımızı savunmak için buradayız. Yalnızca bilim insanları için değil, toplumdaki, dünyadaki her insan için ve gelecek nesiller için bu baskılara karşı çıkmak gerektiğinin bilincindeyiz.” (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Urla Belediye Başkanlığı görevinden alınan CHP'li İbrahim Burak Oğuz'a tahliye

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı darbe girişimi davasında ara karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...