04 Temmuz 2020 00:51
Son Güncellenme Tarihi: 04 Temmuz 2020 11:56

"Çoklu baro" maddesi komisyonda kabul edildi; görüşmeler üçüncü gününde sürüyor

"Çoklu baro" düzenlemesini içeren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında "çoklu baro" da var.

Fotoğraf: AA

Paylaş

TBMM Adalet Komisyonunda, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi kabul edildi.

AKP ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin maddeleri üzerindeki görüşmeler üçüncü günde sürüyor. Kovid-19 tedbirleri kapsamında, daha geniş alana sahip TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, teklifin maddeleri üzerinde konuşmalar yapılıyor.

Komisyondaki ikinci gün müzakerelerinde teklifin 5 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, belirli şartların gerçekleşmesi durumunda aynı ilde birden fazla baro kurulabilecek. Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek.

Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlık stajının ikinci altı aylık kısmı, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında gerçekleştirilebilecek.

Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlar, o ildeki herhangi bir baroya staj başvurusunda bulunabilecek.

Aynı ilde birden fazla baro bulunması halinde staj başvurusunda ibraz edilmesi gereken tanıtma kağıdı, staj yapılan baroya kayıtlı iki avukat tarafından düzenlenecek.

Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde bir avukatın geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin işlemler, kayıtlı olunan baro tarafından yerine getirilecek. Bir avukatın ölümü, meslekten veya işten çıkarılması, işten yasaklanması, geçici olarak iş yapamaz duruma gelmesi hallerinde, avukatın kayıtlı olduğu baro başkanı, ilgililerin yazılı istemi üzerine veya iş sahiplerinin yazılı muvafakatini almak şartıyla, işleri geçici olarak takip etmek ve yürütmek için kendi barosuna kayıtlı bir avukatı görevlendirecek, dosyaları kendisine devir ve teslim edecek.

“ÇOKLU BARO MECLİS İÇİN UTANÇ VERİCİ BİR DURUM”

Yasanın bir an önce geçmesi için sabaha kadar süren komisyon görüşmelerinin hafta sonu da devam ettirilerek teklifin önümüzdeki hafta Genel Kurula gönderilmesi bekleniyor.

Adalet Komisyonu’nda yer alan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, “çoklu baronun” kabul edilebilir olmadığını söyledi. Baro başkanlarının komisyon görüşmelerine, hatta Meclise bile alınmadığını belirten Gülüm, “Bu antidemokratik ve katılımcılığı engelleyen bir uygulama. Meclisin kendisi açısından utanç verici bir durum. Baro başkanları açısından ise demokrasi ve özgürlükler için bir direniş gösteriyorlar. Dün avukatların da adliye önünde ciddi bir eylemi oldu. Bütün engellemelere ve yasaklara rağmen adliye önündeydiler. Savunmanın susması, halkın hak arama özgürlüğünün susması anlamına gelir” dedi.

“ADİL YARGILANMA YERİNE AKP YARGISI İSTİYORLAR”

Komisyon üyesi CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, rezalet olarak tanımladığı tasarının nelere yol açacağını anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Antmen, “Otoriter rejimden otoriter bir rejime geçmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Savunmayı yok etmek, adil yargılanma yerine AKP yargısını monte etmenin son halidir” dedi. Hukukun havada oksijen gibi olduğunu ifade eden Antmen, “Yani yeni doğan çocuğa da 80 yaşında nineye de lazımdır. Çoklu baro sistemiyle insanlar AKP’li barolara yönlendirilecek. Avukatlar siyasi görüşlerine göre ayrılacaklar. Bu başkanlık sisteminden daha tehlikelidir. Her şeyin tek olmasını isteyen AKP, baroların çoklu olmasını istiyor. Bu nedenle sadece hukukçuların değil, adalet arayanların sesini hep birlikte çıkarma vaktidir” diye konuştu.

“BAROLARIN AÇIKLAMASI ÖFKEYLE KARŞILANDI, SONRA TEKLİF GÜNDEME GELDİ”

Komisyon görüşmelerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Meslek örgütleri, Türkiye Barolar Birliği ve barolar her zaman iktidarların hedefi olmuştur. Sizin de 18 yıl boyunca hedefiniz oldu. Şimdi Türkiye Barolar Birliği Başkanı ile uyumlu bir görüntü veriyorsunuz ama barolarla değil” dedi.

Bazı baroların yaptığı açıklamaların kızgınlık ve öfke ile karşılandığını ve ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın barolarla ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini gündeme taşıdığını ifade eden Tanrıkulu, "Anayasa'nın 135. maddesinde tanımlanmış yargının bir parçası olan savunma örgütüyle ilgili olarak bir düzenlemenin kızgınlıkla, öfkeyle ya da intikam duygusuyla ele alınmayacağını ben de sizler de biliyorsunuz” diye konuştu.

“AVUKATLARIN ÇOKLU BARO GİBİ BİR TALEBİ YOK”

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, kanun teklifinde avukatlık mesleği, savunma hakkı ve toplum yararına hiçbir şeyin bulunmadığını vurgulayarak, “Baro teklifi, AKP'nin ve sarayın otoriterleşme politikaları kapsamındaki yüzlerce tasarıdan birisi. Baroların, hükümetin anti demokratik politikalarına karşı etkin muhalefet yürütmesi böyle bir yasa teklifinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur” dedi.

Çoklu baroya ilişkin düzenlemeyi eleştiren Coşkun, avukatların çoklu baro gibi bir talebinin olmadığını, Türkiye'nin böylesi bir baro sistemine ihtiyacının bulunmadığını, Türkiye'nin ihtiyacının yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı olduğunu belirtti.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel ise teklifte avukatlara maddi ve manevi anlamda menfaat sağlayan bir maddenin olmadığını dile getirerek, “Avukatların problemi baroyla ilgili değil. Avukatların meslekle, ekonomiyle, mesleğin onuruyla ilgili dünya kadar problemi var” dedi. Avukatların yaşadığı sorunları anlatan Erel, baroların sesine kulak verilmesini istedi.

Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da suç duyurusu için adliye önüne gelen avukatlara biber gazı sıkıldı

SONRAKİ HABER

“Zaman aşımına uğrayan Çorum Katliamı dosyası yeniden açılsın”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa