30 Haziran 2020 21:17

"Minsk Çalışma Grubu"nun toplantısından mayınları temizleme planı çıktı

Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti, Ukrayna, Rusya ve AGİT’in temsilcileri hazır bulunduğu online toplantıda Donbass’ı ortadan ikiye bölen tarafsız bölgenin mayınlardan temizlenmesi ele alındı.

Fotoğraf: Evgeniy Maloletka/AGİT-OSCE (CC BY-ND 4.0)

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Donbass sorununu ele almak ve bölgede barış sürecini sağlamak amacıyla ayda birkaç kez bir araya gelen ve “Minsk 4’lü Çalışma Grubu” adıyla anılan heyetin haziran ayındaki durumla ilgili toplantısı önceki günlerde gerçekleşti. Daha önceleri olduğundan farklı olarak pandemi nedeniyle sınırların kapalı olmasından kaynaklı olarak Belarus’un başkenti Minsk’te değil de video konferans yoluyla yapılabilen toplantıda ele alınan gündemler ve sonrasında yayınlanan rapor, Donbass’ta son dönemde ateşkese dair her şeye rağmen kökten bir değişimin olmadığını gösterdi.

Toplantıda Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti (DNR ve LNR), Ukrayna, Rusya ve AGİT’in temsilcileri hazır bulundu.

Mevcut ateşkes rejimine uyulmasına ve onun kontrolüne yönelik alınacak ilave önlemlerin ele alındığı görüntülü online konferansın gündemlerinin biri de Donbass’ı ortadan ikiye bölen tarafsız bölgenin mayınlardan temizlenmesiydi.

DNR ve LNR temsilcileri, haziran ayı boyunca ateşkesin ne ölçüde ihlal edildiğinin ve Ukrayna cephesinden açılan ateşler sonucu oluşan insani ve maddi zarara ilişkin raporlarını sundular.

CAN KAYBI AZALDI, MADDİ HASAR FAZLA

“Müzakere Sürecini Kontrol ve Koordinasyon Ortak Merkezi”ndeki (SCKK) DNR temsilciliğinin aktardığı bilgilere göre, mayıs ayı sonlarından başlayan son bir aylık süreçte, göreli olumlu sayılabilecek olan; Mayıs ayına nazaran ölü ve yaralı sayısının oldukça düşük kalması.

Ancak ağır silahlarla yapılan saldırılar neticesinde meydana gelen maddi hasar oldukça yüksek. Haziran ayında Donbass cumhuriyetlerinde onlarca konut çeşitli biçimlerde zarar görürken, alt yapı da atılan bomba ve toplardan fazlasıyla nasibini aldı. Gene bu dönemde, Ukrayna’ya bağlı birlikler ateşkes mutabakatını onlarca kez ihlal ederken; bağımsız cumhuriyetlerin topraklarına düştüğü tespit edilen mühimmat miktarı on tonu, cephane sayısının da binleri aştığı belirtiliyor. Yine, 82 ve 120. mm.’lik havan toplarından atılan mayınların adedinin de çoklu yüzleri epey geçtiği kaydedildi.

Öte yandan haziranın, yakın dönemlerden farkı, Kiev’e bağlı silahlı güçlerin Donbass’ın güney ve doğusunu Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile de vurmaya başlaması oldu. Nitekim bu süreçte DNR-LNR güçleri, Ukrayna tarafından sayısız SİHA ele geçirmiş ve bunları kamuoyuna teşhir etmişti.

UKRAYNA CENAZELERİN TAŞINMASINA İZİN VERMİYOR

 Mayıs sonundan haziran sonuna kadar bölgede atışların ve çatışmaların yoğunlaştığı bölgeler olarak Gorlovka kenti ve çevresi, DNR’in güney kesimleri, Donetsk’in Batı kırsalındaki Staromihaylovka ve kente bağlı Trudovskaya, Oktyabrskaya ve Volvo-Merkezi adlı beldeler ile güneybatıdaki Dokuçayevsk şehri öne çıkıyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) bağlı sahadaki “Özel İzleme Misyonu” da, Ukrayna Silahlı Oluşumlarının, uluslararası konvansiyonlarca yasaklanan silahları kullanmaya devam etmesini kaydetmeyi ve bu bilgileri kaynaklarında yayınlamayı sürdürüyor. DNR’in SCKK’taki temsilcisi Aleksey Nikonorov’un paylaştığı bilgilere bakılırsa, 22 Haziran’da Aleksadrovka adlı kasabada öldürülen yetişkin bir erkeğin bedenini almak üzere olay mahalline giden DNR yetkilileri, aynı sırada Ukrayna hatlarından açılan ateş sebebiyle cenazesi bulunduğu noktadan uzun bir süre tahliye edemediler. Bu ve benzeri örnekler de toplantıda tartışılan konular arasında yer aldı ve buradan hareketle sınır hatları boyunca emniyet durumunu güçlendirip kalıcılaştırmak hedefiyle alınması gerekli ek yaptırımlar gündeme geldi.

Bu arada AGİT - “Özel İzleme Misyonu” bu toplantı vesilesiyle, “Temas çizgisi” adı verilen ve Ukrayna ile Donbass cumhuriyetlerini de facto ayıran sınır boyunca mayınları temizlemek maksadıyla genel bir plan sundu. Plana göre; müzakere sürecinin tarafları, ilk etapta kendi kontrollerindeki alanlarda konuşlu mayınların güncel koordinatlarını sunmakla mükellef olacaklar.

ÖNCEKİ HABER

Zülal Tütüncü’yü öldüren sanığa müebbet verildi

SONRAKİ HABER

Arnavutköy'de aynı apartmanda yaşayan 10 kişi böcek ilacından zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...