Kıdem hakkı için çağrı yapan sendikacılar: Bütün sendikalar omuz omuza vermeli

Türk-İş ve DİSK'e bağlı sendikaların Antep'teki temsilcileri, kıdem tazminatının hükümet tarafından gasbedilmesine karşı ortak mücadelenin elzem olduğunu söylüyor.

29 Haziran 2020 00:37
Paylaş

Deniz KAR
Antep

Kıdem tazminatın fona devredilmek istenmesine tepki gösteren Antep’teki sendikacılar, bu sorunun tüm işçi sınıfını ilgilendirdiğini belirterek çağrı yapıyor: “Sendika ayrımı yapmadan omuz omuza mücadele etmemiz gerekiyor.”

Belediye-İş Şube Başkanı Ahmet Gökalp, kıdem tazminatının 83 yıllık geçmişinin olduğunu ve bunun yok edilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Kıdem tazminatının, çocuklarının geleceği ve umudu olduğunu söyleyen Gökalp, “Kıdem tazminatından vazgeçmemiz mümkün değil. Kıdem tazminatı sadece bir sendikayı ilgilendirmiyor. Bütün sendikaların omuz omuza vererek mücadele etmesi gerek. Bu mücadeleye tüm kitle örgütlerinin omuz vermesi gerek. Genel grevse genel grev. Yürüyüşse, yürüyüş. Biz elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye konuştu.

"TARTIŞMA KONUSU OLAMAZ"

DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, kıdem tazminatı için tartışılan üç formülün de işçinin zararına olduğunu ve işçinin geleceğine vurulmuş bir darbe anlamı taşıdığını söyledi. Sendikaların, kıdem tazminatını neye mal olursa olsun korumak zorunda olduğuna vurgu yapan Güdücü, “Kıdem tazminatı işçinin iş güvencesidir, işçinin geleceğidir, çocuğunun çeyizidir. Yıllarca çalışan bir insan, emekli olduğunda ‘kıdem tazminatımı alayım, çocuğumu evlendireyim veya başımı sokacak bir ev alayım’ diye düşünür ama üç formül de bunu ortadan kaldırıyor. Biz bu üç formülü tartışmıyoruz bile. Kıdem tazminatı bizim için bir tartışma konusu olamaz, sadece mücadele konusudur” ifadelerini kullandı.

"HERKESİN KARŞI KOYMASI LAZIM"

TÜMTİS Şube Sekreteri Mahmut Canyurt da şunları söyledi: “Her hükümetin döneminde kıdem tazminatı gündeme gelir. Ancak biz kıdem tazminatının fona devrini kesinlikle istemiyoruz. Biz işçilerle emekçiler olarak buna karşı koyarsak dur diyebiliriz. Burada sadece Türk İş’teki DİSK’teki işçilerin değil, tüm işçilerin kıdem tazminatı fona devrediliyor. Çıkacak olan yasayı allayıp pullayıp önümüze koyuyorlar. Madem işçiler kıdem tazminatı alamadığı gerekçesiyle böyle bir şey hazırlıyorsunuz, bir gün çalışan bir işçi de tazminat alır diye düzenleme yapın. Türk-İş’in genel kurul kararıdır, kıdem tazminatının fona devri genel grev nedenidir. Konfederasyonumuzun da aldığı karara uyması lazım. Başta Gaziantep’teki emek güçlerine sesleniyorum tüm emek güçleri birlikte olmak zorundayız. Emeğiyle geçinen herkesin buna karşı koyması lazım. Önümüzdeki dönem kıdem tazminatıyla ilgili hangi eylem kararı alınırsa alınsın ona biz koşulsuz katkı sunacağız.”

"PATRONLARIN İSTEDİĞİ BİR DÜZENLEME"

Kıdem tazminatının defalarca gündeme getirildiğini belirten DİSK/Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Şimdi de sadece farklı bir paketle önümüze sunuluyor. Yapılmak istenen düzenleme işçilerin kıdem tazminatından yararlanmasını neredeyse imkansız hale getiren bir düzenlemedir. Patronları kıdem tazminatı yükünden kurtarmak istiyorlar. Bu düzenleme asıl olarak sermayenin ve patronların istediği bir düzenlemedir. On yıllardır, hem AKP Hükümetinin hem önceki hükümetlerin her zaman hedefe konduğu bir haktır kıdem tazminatı. Kıdem tazminatının, patronların işçileri işten atmak konusunda caydırıcı bir etkisi olabiliyor, fiili bir iş güvencesi oluyor. Ayrıca işçi işten atıldığında gelir güvencesi oluyor. Bu düzenleme bu güvenceleri de ortadan kaldırıyor” dedi.

"FATURAYI İŞÇİYE ÇIKARMAK İSTİYORLAR"

Pakette 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalışmanın da olduğuna vurgu yapan Türkmen, “Buna göre o süre bittiğinde, işçiler işsiz kaldıklarında, ne ihbar ne de kıdem tazminatı hak ediyorlar. Bu aslında kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenleme yapmadan fiilen ortadan kalkması anlamına geliyor. Bu yaş aralığındaki işçiler bugün işçi sınıfının yarısını oluşturmaktadır. Bu da işçilerin yarısının kıdem tazminatı hakkının ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Bugün aslında yapılmak istenen, yaşanan ekonomi krizin ve pandemi sürecinde yaşanan krizin faturasını işçilere çıkarmak. Bu saldırılar bunun bir parçası olarak gündeme geliyor. Bizim bu faturayı ödememek için seferber olmaktan birlik olup mücadele etmekten başka yolumuz yok” ifadelerini kullandı.

"YAYGIN BİR MÜCADELE ŞART"

“Kıdem tazminatına dönük saldırıya karşı tek tek fabrikalardan, işyerlerinden başlayan bir mücadeleyi örgütlemek için elimizden geleni yapacağız” diyen Türkmen şöyle devam etti: “Ancak bu saldırıyı, sadece bizim çabamızla püskürtmek mümkün değil. Bunun için Antep’te ve bölgede bütün işçi sendikaları başta olmak üzere emek örgütleri ve emekten yana olan güçlerle ortak bir mücadeleyi örgütlemek gerekiyor. İşçilerin uğradığı haksızlıklarla mücadele ederken çok fazla engelle karşılaşıyoruz. Bu engellerden birisi de valinin keyfine göre dönem dönem ilan ettiği yasaklar oluyor. Biz bu yasaklara karşı da işçi sınıfının, emekten yana güçlerin, demokrasi güçlerinin sesini yükseltmesini istiyoruz. İşçi sınıfının 80 yıllık kazanımını korumak için Antep’te ve diğer bölge illerindeki bütün emek örgütlerine ve bütün sendikalara buradan çağrı yapıyoruz. Kıdem tazminatı hakkımıza sahip çıkmak için kapsamlı bir mücadeleyi, yaygın bir mücadeleyi örgütleme çağrısı yapıyoruz.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Mültecileri taşıyan minibüs kaza yaptı, 1 mülteci yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

EMEP: Sevil Rojbin Çetin’in yanındayız, işkencecilerden hesap sorulsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa