27 Haziran 2020 12:30

Erdoğan’ın kıdem açıklamasına tepki: Sendikaları günahlarına ortak etmeye çalışıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan kıdem tazminatının fona devri tartışmalarına ilişkin konuştu, DİSK tepki gösterdi: Yapılacak olan kıdemden hem hükümetin hem sermayenin elini çekmesidir.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Kıdem tazminatının gasbına ilişkin bir açıklama da Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Patron ve işçi sendikalarının ‘bu konuyu’ kendi aralarında halletmesi çağrısı yapan Erdoğan, “Kendi aranızda halledemeyip bunu eğer ‘Kabine halletsin’ diyorsanız ha burada art niyet vardır” diye konuştu. Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan ise, “DİSK olarak bu durumu asla kabul etmeyiz. Türk-İş'in de bunu kabul edeceğini sanmıyoruz. Hak-İş kendi tabanına bunun hesabını veremez, işçi sınıfına bunun hesabını veremez. Sendikaları kendi günahlarına ortak etmeye çalışıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Her bir işçimizin kazanılmış hakkını korumak bu ülkenin Cumhurbaşkanı ve kendisi de işçilikten gelen bir ferdi olarak, en başta gelen görevimizdir” dedi.  “İşçilerin kıdem tazminatı haklarını ‘birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamayı” amaçladıklarını savunan Erdoğan, patron ve işçi sendikalarına şöyle seslendi: “Hep söylerim, işveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya bu konuyu kendi aranızda halledin. Kendi aranızda halledemeyip bunu eğer ‘Kabine halletsin’ diyorsanız ha burada art niyet vardır. Kusura bakmayın, böyle bir art niyete ne Cumhurbaşkanı olarak şahsım ne de kabinemiz alet olamayız. Niye kendi aranızda bu işi çözmüyorsunuz? Niye kendi aranızda bunu halledemiyorsunuz? Kendi aranızda halledemeyip ondan sonra bizleri işçimizin ve işverenin karşısında zor duruma düşürmek veya kötü durumda bırakmak mı istiyorsunuz? Bugüne kadar attığımız her adımda nasıl emekçi kardeşlerimizin yanında yer almışsak, bu konuda da aynı anlayışla hareket edeceğiz.”

“NE YAPIN EDİN KIDEMİ ORTADAN KALDIRIN” DEMEK İSTENİYOR

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan, Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin, “Sendikaları kendi günahlarına ortak etmeye çalışıyor” dedi.

Sendikaların, işçilerin kazanılmış hakkını geriye götürecek tasarrufta bulunmasının kabul edilemeyeceğini kaydeden Aslan şöyle konuştu: “Sendikaların birçok ortak talebi oldu. Örneği sendikal barajların kaldırılması konusunda sendikalar ortak görüş beyan etti. Ama hükümet buna yanaşmadı. Çünkü bu işçilerden yana bir talep. ‘Sendikalar anlaşsın’ derken ‘Ne yapın ne edin kıdem tazminatını ortadan kaldırın, bunun için anlaşın’ demek istiyor. Biz DİSK olarak bu durumu asla kabul etmeyiz. Türk-İş'in de bunu kabul edeceğini sanmıyoruz. Hak-İş kendi tabanına bunun hesabını veremez, işçi sınıfına bunun hesabını veremez.”

“PATRONLARIN KEYFİ OLARAK GASBETTİKLERİ KIDEM İÇİN YAPTIRIM UYGULANMALI”

“Kıdem tazminatı düzenlemesinde var olan hakların korunacağına” ilişkin ifadeleri “Ali-cengiz oyunu” olarak niteleyen Aslan, “Bu sözler işçileri, sendikaları bölmek için kullanıldı, sermayenin istediği koşullara adım adım gelindi. Var olan hak zaten işçinin, sen kimin için koruyorsun? Yapılacak olan kıdemden hem hükümetin hem sermayenin elini çekmesidir. Olması gereken herkesin kıdem tazminatını alabilmesidir. Bu ne demektir? Kıdem tazminatını vermeyen patronlara yaptırım uygulanmasıdır. Gerekirse hapis cezası alsın” dedi. “Cumhurbaşkanına şunu söylemek istiyoruz, asla kıdem tazminatı meselesinin gündeme getirilmemesi, bütünüyle rafa kaldırılması gerekiyor” diyen Aslan, “İşçilerin patronlardan alamadıkları, patronların keyfi olarak ödemedikleri kıdem tazminatlarının alınması için girişimler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işçileri düşünerek hareket etmediğinin açık olduğunu belirten Aslan, “İşçileri düşünmüyor bu çok net. İşçileri düşünmüş olsa, bugün işçilerin ücretleri en azından yoksulluk sınırı düzeyinde olurdu. Ya da kayıtdışı çalışma yüzde 40 olmazdı. İşçilerin grevleri yasaklanmazdı. Cumhurbaşkanı şunu unutuyor, uluslararası sermaye örgütlerinin katıldığı toplantıda ‘OHAL’i grev olmasın diye uyguluyoruz” dedi. Dolayısıyla kıdem tazminatı konusunda Erdoğan'ın sözleri bizim için asla inandırıcı değil. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğretmenler görev yapacakları okulun Kovid-19 hastalarına ayrıldığını sabah öğrendi

SONRAKİ HABER

“Ormanları rant alanına çeviren 'özel ağaçlandırma'dan vazgeçin”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...