16 Haziran 2020 12:26

ODTÜ uzaktan eğitimde sınıfta kaldı

ODTÜ Emek Gençliği'nin “ODTÜ’de uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sıkıntılar” başlıklı anketine göre uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler pek çok sorunla karşı karşıya kaldı.

Fotoğraf: ODTÜ logosu

Paylaş

ODTÜ Emek Gençliği, “ODTÜ’de uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sıkıntılar” başlıklı bir anket düzenledi. Ankete 5 fakülte ve 34 farklı bölümden 589 öğrenci katıldı. Ankette ODTÜ’nün uzaktan eğitim sürecindeki performansını harf notu ile değerlendirmesi istenen öğrenciler, bu süreçte ODTÜ’nün ortalamasını 1.37 olarak belirlediler.

Ankete katılan 382 öğrenci uzaktan eğitim süreci başladığından beri süreci takip edecek ekipmanlara (internet, ders kitabı, bilgisayar vb.) ulaşmada sıkıntı yaşamadıklarını belirtti. Bu konuda sorun yaşadığını dile getiren 207 öğrencinin 127’si internet sıkıntıları olduğunu söylerken, 37 öğrenci kendisine ait bilgisayarı olmadığını veya bilgisayara ulaşamadığına dikkat çekti.

50 öğrenci ise Ankara’dan şehirlerine dönerken sürecin bu kadar uzun olacağını kestiremediklerinden dolayı kitap, ders notu gibi materyallerinin Ankara’da kaldığını söyledi. Mimarlık Fakültesinden bir öğrenci, bilgisayar erişimi olmadığı için çizim dersinden kaldığını dile getirdi.

"HOCALAR SINAV SÜRELERİNİ KISA TUTUYOR"

329 öğrenci online sınavlarda süre sıkıntısı yaşadığını belirtti. Ankete katılan 174 öğrenci henüz online sınav olmadığını ifade ederken 86 öğrenci bu konuda sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. 90 öğrenci kopya çekilmesi ihtimaline karşı hocaların sınav sürelerini kısa tuttuğuna dikkat çekerken, 233 öğrenci sınavların içeriğine göre yeterli süre verilmediğini dile getirdi. 42 öğrenci sınav esnasında internet kopukluğu veya yavaşlığından ötürü sıkıntı yaşarken 12 öğrenci ise ev ortamında sınava odaklanamadığını, aile evinde sınav için gerekli koşulları yaratamadığını veya bilgisayar ortamında sınavlara odaklanamadıklarını söyledi. Biyoloji bölümünden birkaç öğrenci sınavda kendilerine uzun cevapların da dahil olduğu 33 soruyu 25 dakikada cevaplandırmalarını istemelerinin doğru olmadığını dile getirdi.

Bu süreçte kendilerine sınav yerine ödev verilen 238 öğrenci, bu yöntemin sınavlara göre ihtiyaçlarını daha çok karşıladığını söylerken 70 öğrenci ödevlerin ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtti. Ankete katılan 281 öğrenci ise sınav yerine ödev verilen derslerinin olmadığını belirtti. 29 öğrenci ödevlerin öğretici olmadığını ve kopya çekilme ihtimalinin çok fazla olduğunu dile getirirken 14 öğrenci bu süreçte ödev yoğunluğunun çok arttığını ve ödevlere yeterli zamanı ayıramadıklarını ifade ettiler. 11 öğrenci ise ödevlerin uzaktan eğitim sürecine daha uygun olduğunu belirtti. Öğrenciler bu süreçte sınavlara konsantre olacak motivasyonlarının bulunmadığını da dile getirdi.

493 ÖĞRENCİ UZAKTAN EĞİTİMİ YETERSİZ BULUYOR

Öğrencilere bu eğitimin yeterli olup olmadığı sorulduğunda ise 493 öğrenci eğitimin yetersiz olduğunu belirtti. 96 öğrenci ise eğitimi yeterli bulduğunu belirtti. 101 öğrenci, bu süreçte hocaların yalnızca slayt veya ders notlarını göndermekle sınırlı kaldığını, ders anlatmadıklarını ve eğitimin bu yüzden yetersiz olduğunu düşündüklerini ifade etti. Buna ek olarak, 91 öğrenci ev ortamında derslere odaklanamadıklarını, ödevlerin veya sınavların yoğunluğundan kaynaklı olarak derslere yeterli zaman ayıramadıklarını veya uzaktan eğitimde hocalara soru sormak, yardım almak gibi imkanları olmadığı için eğitim sürecinin verimsiz olduğunu belirtti. 19 öğrenci bu süreçte akademisyenlerin özensiz davrandığını, teknolojiyi efektif kullanamadıklarını, süreç ile ilgili gerekli bilgilendirmeleri yapmadığına dikkat çekti. 14 öğrenci ise kütüphane gibi imkanları kullanamadıklarından dolayı ek materyallere ve kaynaklara ulaşamadıklarını ifade etti.

ODTÜ’de pass/fail diğer üniversitelerden farklı biçimde, öğrencinin dönemde aldığı bütün dersler için geçerli olacak biçimde getirildi. ODTÜ’nün getirdiği sistemde pass/fail tercih edecek öğrenciler bölümlerin derece sıralamalarında yer alamayacak. Aynı zamanda pass/fail tercih eden öğrenciler için bu dönem başarı durumu hesaplanmayacak. Bu durumda sınamalı durumdaki öğrenciler gerekli ortalamayı sağlasalar bile sınıfı geçemeyecekler. 242 öğrenci bu uygulamanın öğrenci yararına olduğunu düşündüğünü belirtirken 347 öğrenci bu uygulamanın öğrenci yararına olduğunu düşünmüyor. 371 öğrenci bu süreçte YÖK tarafından sağlanan ders bırakma veya dönem dondurma opsiyonlarını kullanmayı düşünmediğini belirtirken 202 öğrenci ders bırakmayı, 16 öğrenci ise dönemi dondurmayı düşünüyor. Öğrenciler, ankete verdikleri cevaplarda ders başına pass/fail sistemi getirilmediği için bunun yararlı olmadığını düşündüklerini ifade ederken genel olarak bu uygulamanın sınırlı sayıdaki öğrenci için yararlı olacağı belirtildi. Ortalama yükseltmek için imkan sağlamayan bu sistemin iş veya staj bulmak isteyen öğrenciler için olumsuz olacağı düşünülürken verilen cevaplarda bu durumun öğrencilerde gelecek kaygısını artırdığı dikkat çekti.

"ÖĞRENCİLERE SÖZ HAKKI TANINMALI"

Ankete katılan öğrencilere bu dönem ile ilgili önerileri sorulduğunda ise 33 öğrenci getirilen pass/fail sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. 68 öğrenci akademisyenler ile iletişim kurmanın zorluğuna değinirken bu süreçte akademisyenlerin, öğrencilerin psikolojik durumlarını, yaşadıkları zorlukları anlayarak süreci buna göre ilerletmeleri gerektiğini ifade etti. 72 öğrenci bu süreçte online sınavların kendi üzerinde baskı yarattığını, kopya çekilmesi ihtimaline karşı sınav sürelerinin çok kısa tutulduğunu veya sınavların çok zorlaştırıldığını ve bu durumun öğrenci yararına değiştirilmesi, ödev ve sınavların eve verilmesi gibi öğrencilerin hayatını kolaylaştıracak uygulamaların düşünülmesi gerektiğini söyledi. Öğrenciler bu süreçte kendilerine söz hakkı tanınması gerektiğini ifade ettiler.

"UYGULAMALI DERSLER VERİMSİZ GEÇİYOR"

Uzaktan eğitim sürecinde teorik derslerin yanı sıra uygulamalı dersler de internet üzerinden devam ettirilmeye çalışılıyor. Ankete katılan 328 öğrenci bu süreçte devam eden uygulamalı dersinin olmadığını belirtirken 233 öğrenci ise uygulamalı derslerinin internet üzerinden devam ettiğini söyledi. Bu dersleri devam eden öğrencilerden 59 tanesi uygulamalı derslerde kullanılan yöntemlerin verimli olduğunu düşünürken 199 öğrenci bu derslerin bu süreçte yapılmasının öğretici olmadığını dikkat çekti. Uygulamalı derslerin normal dönemde de yeterince etkili olmadığını söyleyen öğrenciler, bu derslerin online şekilde yapılmasının durumu daha da verimsiz hale getirdiğini belirtti. İleride uygulama yapacakları alanda yetersiz eğitim aldıklarını belirten öğrenciler, bu durumun iş hayatlarında karşılarına çıkabilecek bir sorun olduğunu ifade etti. Eğitim Fakültesinden bir öğrenci bu dönem öğretmenlik stajı yapması gerektiğini fakat bunun bu koşullarda mümkün olmadığını belirtti. Bir Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencisi ise bu fakültede laboratuvar kısmının öğrenme zorunluluğu olduğunu vurgularken temel becerileri eksik bir bilim insanı olma kaygısı taşıdığını söyledi. Yine aynı fakülteden başka bir öğrenci ise laboratuvardaki sonuçların kendilerine gönderildiğini ve bunlar üzerinden rapor yazmaları istendiğini, bu durumun ne yaptıklarını görmeden ve anlamadan rapor yazmalarına sebep olduğunu ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Deksametazon adlı ilacın Kovid-19'da ölüm riskini azalttığı tespit edildi

SONRAKİ HABER

Kovid-19'a yakalanan sayısı arttı, maske zorunluluğu getirilen illerin sayısı 51 oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...