05 Haziran 2020 12:07

Bergamalılar ve Dikililer, Dünya Çevre Günü'nde ortak mücadele çağrısı yaptı

Bergama Çevre Platformu ve Dikili Kültür ve Çevre Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada çevre talanına karşı mücadele vurgu yapıldı.

Fotoğraf: Oben Ulu

Reklam

Bergama Çevre Platformu ve Dikili Kültür ve Çevre Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada çevre talanına karşı mücadelenin süreceği vurgusu yapıldı.

Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına, Bergama Demokrasi Platformu Bileşenleri, Veli-Der, Eğitim-Sen, DİSK, Tüm-Bel-Sen, Bergama Aktif Bisikletçiler katıldı. CHP İlçe Başkanı, İYİ Parti İlçe Yönetimi, CHP Meclis Üyeleri, İYİ Parti Meclis Üyesi ve CHP Kadın Kolları Başkanı da destek verdi.

ORTAK MÜCADELEYE DAVET ETME GÜNÜ

Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, “Doğanın metalaştırıldığı, ekolojik yıkımların dünyayı üzerinde yaşanılamaz bir gezegen haline getirmeye doğru hızla yol aldığı bir süreçte ‘çevre günü’ kutlaması ne kadar anlamlı? 5 Haziran ‘Dünya Çevre Günü’ biz yaşam savunucuları için doğa yıkım ve talanlarını dile getirme, yaşam savunucularını ortak mücadeleye davet etme ve ekolojik bir yaşamı savunma günü haline geldi” dedi.

"TAŞ OCAKLARININ KAPASİTE ARTIŞI TEHDİT EDİYOR"

Kozak Yaylasını yok etmek için taş ocaklarının devasa kapasite artışlarına gittiğini söyleyen Engel, "Başta Okçular, Aşağı Cuma, Hacıhamzalar, TerziHaliller köylerinde yaşayan köylülerimiz taş ocaklarıyla iç içe yaşamakta olup sağlıkları tehdit altındadır. Çam fıstığında ki verim düşüklüğü nedeniyle köylünün tarım arazileri de bir bir ellerinden çıkmaktadır. Bergama’nın Cevaplı, Karahıdırlı, Çalıbahçe ve Tekkedere köylerinde ki zeytinlik alanlar ve köylülerimiz de taş ocaklarının kapasite artışlarıyla tehdidi altındadır” diye konuştu. “Koza altın madeni Ovacık’ta cevher bittiği için Dikili Çukuralan köyündeki ocaklarından cevheri getirmekte olup 3. Kapasite artışıyla, bugüne kadar en az 50 bin’i aşkın kızılçam kestiğini düşünüyoruz." şeklinde konuşan Engel, bir kez daha sağlık bakanlığını sorumlu davranarak bölgede sağlık taraması yapmaya davet etti.

"EKOLOJİK YIKIMIN ÖNÜNÜ AÇAN İMAR PLANLARI İPTAL EDİLMELİDİR"

İzmir ve Manisa için 1/100 binlik yapılan imar planlarının hatırlatıldığı açıklamada Engel, "Söz konusu planlarda, İzmir’de 1400 hektar alanın imara açıldığı ortaya çıktı. İzmir’de Çeşme, Urla, Dikili, Foça da dahil pek çok bölgede koruma kalkanı olan sit kararlarının dereceleri düşürüldü. Böylece yapılaşmaların da önü açıldı. Bu ekolojik yıkımı kabul etmiyoruz, derhal iptal edilmelidir” dedi.

"BELEDİYE HALKIN KATILIMINI SAĞLAMALI"

“Bergama Belediyesi kent merkezin de kent suçu işlemeye yönelik girişimler arifesindedir. Selinos projesinde koruma kurul kararları dikkate alınmalı, stadyumda ki düzenlemeler de tek bir proje Bergamalıya dayatılmamalı ‘kentin ortak iradesi’ ile gerçekleştirmek için ‘halkın söz ve karar’ süreçlerine katılımı sağlanmalıdır."diye ifade eden Engel, belediyeyi de bu projelerden derhal vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

"TARIK ALANLARIMIZ SADECE TARIM İÇİN KULLANILMALIDIR"

Dikili Kültür ve Çevre Plamtformu (DİKÇEP) da yaptığı açıklama ile tarım alanlarının yok edilmeye çalışılmasının yanı sıra Bademli, Denizköy, Salihleraltı gibi kıyıların imara açılması için verilen mücadeleye değindi.

DİKÇEP, bölgelerindeki sorunlara değinerek açıklamasında, 66 bin 60 metrekare büyüklüğünde ki TÜMAD altın madeni 7.902 futbol sahası büyüklüğünde, Türkiye’nin ve hatta Avrupa’nın en büyük altın madeni alanına sahip olarak Madra bölgesini, Kozak Yaylası’nı ve suyunu kullandığımız Madra Barajı’nı yakından tehdit ediyor. Dikili sınırları içerisinde bulunan ve fıstıkçamlarıyla ünlü Kozak Yaylası içinde yer alan Çukuralan Altın Madeni ise verdiği onca tahribat yetmediği gibi üçüncü defa kapasite artırımına gidiyor. Dikili’de kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde de yapılanı farkındayız. Kurucuları arasında Dikili Belediyesi’nin de yer aldığı bu bölgenin Dikili çiftçisinin değil para babalarının emrine verileceğini biliyoruz” ifadeleri yer aldı. Son olarak ise, "Diyoruz ki, TÜMAD ve Ovacık Altın Madeni, Çukuralan Maden Ocağı derhal kapatılmalıdır. Tarım alanlarımız sadece tarım için kullanılmalıdır" denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam