04 Haziran 2020 05:05

EMEP’ten kapitalizmin ekolojik yıkımına karşı yaşamı savunma ve mücadele çağrısı

EMEP, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, ekolojik yıkıma karşı yaşamı savunma ve kapitalizmden kurtulmak için mücadele çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili açıklama yapan Emek Partisi (EMEP), ekolojik yıkıma karşı yaşamı savunma ve kapitalizmden kurtulmak için mücadele çağrısı yaptı.

EMEP tarafından yapılan açıklamada, 1972 yılında İsveç'in Stockholm şehrinde 133 ülkenin katıldığı Birleşmiş Milletler Konferansında alınan kararla 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak belirlendiği hatırlatılarak, "BM’nin bu kararı almasının zorunluluğu, doğa üzerinde geri dönülmez zararların ortaya çıkmış olmasıdır. O günden bu yana ise tüm dünya, başta bu kararı alan ülke yönetimleri tarafından bir felaketin eşiğine getirilmiş durumdadır" denildi.

“KAPİTALİZMİN YARATTIĞI EKOLOJİK YIKIM MASKELENMEYE ÇALIŞILMAKTADIR”

Her yıl bir temanın belirlendiği Dünya Çevre Günü için geçtiğimiz yıl “hava kirliliği ile mücadele” belirlenirken, bu yıl ise temanan “biyoçeşitlilik” olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Kapitalist dünyanın burjuva siyasi iktidarları bir yandan enerji, sanayi, maden ve turizm alanında uyguladıkları politikalarla talan ve tahribatı artırırken diğer yandan da sebep oldukları ekolojik yıkımı perdelemek üzere de kimi zaman 'hava kirliliği ile mücadele' kimi zaman da 'biyoçeşitliliğin korunması' gibi başlıklar belirlemektedir. Dünya Çevre Günü nedeniyle özellikle çocuklara ve öğrencilere yönelik hazırlanan programlarda ise, çevreye çöp atmayalım, suyu gereksiz akıtmayalım, yeşili koruyalım vb. kamu spotları yada şirket reklamlarıyla kapitalizmin yarattığı ekolojik yıkım maskelenmeye çalışılmaktadır."

“KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN NEDENİ KAPİTALİST SİSTEMİN KÂR HIRSIDIR”

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin kapitalist sistemin, daha çok kâr hırsıyla sürdürülen endüstriyel üretimin sonucu karşımıza çıktığının altı çizilen açıklamada, “Küresel ısınmanın sonucu olarak yaşadığımız iklim değişikliği nedeniyle fırtınalar, seller, kuraklık gibi afetler daha sık ve sonuçları da ağır olarak olmaktadır. Böylece iklim değişikliği her gün derinleşen bir krize dönüşürken, kapitalist üretim ve talan devam ettiği sürece de iklim değişikliği krizinin ağır sonuçları da artarak devam edecektir” denildi.  

Stockholm’de alınan Dünya Çevre Günü kararının üzerinden 48 yıl geçtiği, 1972 yılında 10 kişiden 1’i hava kirliliğinden etkilenirken, bugün 10 kişiden 9’unun kirli hava soluduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Biyoçeşitlilik açısından ise geçen 48 yılda canlı türlerinin yüzde 28’inin soyu tükendi. Bugün hayvan ve bitki türünün yüzde 25’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Plastikten kaynaklanan çevre kirliliği 1980’e nazaran 10 katına çıkmış durumdadır. Her yıl 300 milyon tondan fazla ağır metal, eritici madde vb atıklar su kaynaklarına karışmaktadır. Avlanma, kirlik vb nedenlerle denizlerdeki canlı varlığı azalırken, balıkların yüzde 33’ü türünü sürdüremeyecek kadar az ürer duruma getirildiler. Yok edilen ormanlar ve tarım alanları da buna eklenince gelinen noktada hava, su ve toprağın yanı sıra canlı yaşamı da kapitalist sistemin üretim süreçlerinin artışına bağlı olarak, daha çok zarar görmektedir."

KAPİTALİZMİN YAŞATTIĞI EKOLOJİK YIKIMA KARŞI YAŞAMI SAVUNMA KAPİTALİZMLE MÜCADELE ÇAĞRISI

Dünyanın, kapitalistler eliyle bir ekolojik yıkım yaşadığı vurgulanan açıklamada, “Yaratılan bu yıkımın sonuçlarından biri de Koronavirüs salgınıdır ve sonuçlarını da en ağır şekilde işçiler, emekçiler ve yoksul halk kitleleri yaşıyor. O nedenle; kapitalizmden kurtulmadan ne içinde yaşadığımız çevre, doğa, sular ne de topraklar yok edilme sürecinden geri döndürülemez. Varlığını doğanın yağmalanması ve insanın sömürülmesi üzerine kuran bu sistemin değişmesi için mücadele acil ve ertelenemez bir görevdir. Partimiz Emek Partisi, başta yaşanılabilir bir dünya özlemini duyan gençler başta olmak üzere işçileri, emekçileri ve üretici köylüleri 5 Haziran Dünya Çevre Gününde yaratılan ekolojik yıkıma karşı yaşamı savunmaya ve kapitalizmden kurtulmak için sadece bir gün değil her gün mücadeleye çağırmaktadır” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Banu Özdemir’e 3 yıla kadar hapis isteğiyle dava açıldı

SONRAKİ HABER

SES İzmir Şubesinden ‘normalleşme’ süreci açıklaması: Sürü bağışıklığı dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...