05 Haziran 2020 11:20

"Kevser Halı'da ateşi yüksek işçiler el ve yüzleri yıkatılıp çalıştırılıyor" iddiası

Antep'teki Kevser Halı'da ateşi yüksek işçilerin elleri ve yüzleri yıkatılarak çalıştırılmaya devam ettirildiği öne sürüldü. Fabrika yetkilileri ise iddiaların asılsız olduğunu savundu.

Fotoğraf: kevsercarpet.com

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Antep

Pozitif vakalara rağmen üretimin sürdüğü Gaziantep Başpınar 4. Organize Sanayi'deki Kevser Halı'da çalışan işçiler, ateşi yüksek olanların elleri ve yüzleri yıkatılarak çalıştırılmaya devam ettirildiğini söyledi.

Fabrika servislerine de ateş ölçümü yapılmadan binildiğini öne süren bir işçi, maske takma zorunluluğunun ise sadece dün getirildiğini söyledi.

İddiaları sorduğumuz fabrika yetkilisi ise iddiaların asılsız olduğunu savunarak "İşçilerin sağlığı konusunda her şeyi yapıyoruz. Ateşi yüksek olan işçileri ise hastaneye gönderiyoruz" dedi.

Kevser Halı'da en az iki işçinin koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığı bildirilmişti.

"LAVABOYA GÖNDERİP ELİNİ YÜZÜNÜ YIKATIYORLAR"

Evrensel'e konuşan Kevser Halı işçisi, fabrikadaki duruma ilişkin şu iddiaları dile getirdi:

"Servisten indikten sonra fabrika girişinde parmak izi okutma yerleri var. Orada güvenlik işçilerin ateşini ölçüyor. Mesela, ateşi sınırda ya da yüksek olan işçiyi yan taraftaki lavaboya gönderip elini yüzünü yıkatıyorlar. 15-20 dakika kapının orada gölgede bekletiyorlar. Tekrar ateş ölçümü yapıldığında ateş 1-2 derece düşünce işçiyi çalışması için içeriye gönderiyorlar. İçerde tekrar ateşi yükseliyor ancak çalışmaya devam ediyor."

POZİTİF VAKALARA RAĞMEN ÜRETİM SÜRÜYOR

Bu durumun virüsün yayılmasına neden olduğunu belirten işçi, anlatımına şöyle devam etti:

"Ertesi gün işçilerden birinin virüs testi pozitif çıktı. O işçi de virüs olduğunu bilmediği için aynı makinede çalıştığı işçilere bulaştırdı. 4-5 kişi de forkliftçi ile temas halinde oldukları için ona bulaştırdı. Sabah 4 kişiyi ambulansla hastaneye götürdüler. 10 kişi dışında karantinaya alınan yok."

Fabrikanın hâlâ çalışmaya devam ettiğini vurgulayan işçi, "Aynı vardiyada olanlar hâlâ çalışıyor. Dün fabrikada maske ile çalışma zorunluluğu getirdiler. Ondan önce böyle bir zorunluluk yoktu" dedi.

İDDİALARI DİSK/TEKSTİL BÖLGE TEMSİLCİSİ DE PAYLAŞTI

Öte yandan DİSK/Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen de iddiaları Twitter hesabından paylaştı.

Bir Kevser Halı işçisinin kendisine gönderdiği mesajı paylaşan Türkmen "Ateşi yüksek çıkan işçinin yüzünü yıkatıp tekrar ölçüyorlar, düşük çıkınca çalıştırmaya devam.. Antep'te 'normalleşme' böyle yaşanıyor. Artık her gün birkaç fabrikadan vaka bilgisi geliyor. Bu mesaj Kevser Halı işçisinden. Dün 5 kişiydi bugün 10'a çıktı ve üretim hala sürüyor" ifadelerini kullandı.

FABRİKA İDDİALARIN ASILSIZ OLDUĞUNU SAVUNDU

İddiaları sorduğumuz bir fabrika yetkilisi ise iddiaların asılsız olduğunu şu sözlerle savundu:

"Fabrikamızda daha önceden 2 vaka vardı. O işçiler hakkında gereken önlemleri aldık. Fabrikamızda da gereken önlemleri alıyoruz. Ateşleri düşürülüp çalıştırıldığı iddiası doğru değil. Fabrikamızda pandemi sureci başladığından itibaren termal kamera var. Dün de İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelip gereken denetimi yaptılar. İşçilerin sağlığı konusunda her şeyi yapıyoruz. Ateşi yüksek olan işçileri ise hastaneye gönderiyoruz. Vaka sayısının 10 olduğu da doğru değil."

ÖNCEKİ HABER

SES: Sağlık Bakanlığı somut durumu ve sorunları göz ardı ediyor

SONRAKİ HABER

Bergamalılar ve Dikililer, Dünya Çevre Günü'nde ortak mücadele çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...