29 Mayıs 2020 15:03

Bornova’da kadınlar şiddet ve çocuk istismarına af yasasına karşı tepki gösterdi

Bornova Kadın Platformu şiddette, tehdide, baskıya ve istismara karşı basın açıklaması düzenleyerek mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Bornova Kadın Platformu şiddette, tehdite, baskıya ve istismara karşı basın açıklaması düzenledi. Kadınlar, "çocuk istismarına evlilik yoluyla af" yasasına daha önce izin vermedikleri gibi yine izin vermeyeceklerini söyledi.

Bornova Meydanında yapılan açıklamada "Çocuk istismarını aklatmayacağız", "Kadın cinayetleri politiktir", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atılırken, açıklamayı kadınlar adına Serpil Orhan okudu.

Orhan, İçişleri Bakanlığı tarafından salgın döneminde kadına yönelik şiddetin azaldığı yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Kadına yönelik şiddetin arttığını verilerle sunan Orhan, “Bu veriler bile yeterince korkunçken, her durumda kendilerine övünç kaynağı bulmayı başaran iktidar, sadece korona günlerinde değil her daim evde kalması gerektiğini düşündüğü kadınları heveslendirmek için olsa gerek, korona günlerinde 'evde kalan' kadınlara şiddetin azaldığını ilan ediverdi” diye konuştu.

“İSTİSMARI ÖZENDİREN AÇIKLAMA YAPANLARA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILSIN”

AKP iktidarının ekonomik krizle birlikte salgın dönemini de kendi bekasını sağlama yönünde fırsata çevirmeye çalıştığını belirten Orhan, “Muhalefet eden, itiraz eden, tepki gösteren kim varsa terörle ilişkilendirilmesinin yanı sıra yandaş ve sosyal medya aracılığıyla televizyonlardan tüm muhalifleri açıkça katletmekle tehdit etmeye kadar vardı durum. En son Roza Kadın Derneği üyeleri 8 Mart’a katıldıkları gerekçesiyle evlerine baskın yapılarak gözaltına alınıp, tutuklandı, İçişleri Bakanlığına bağlı kurumlarca… Diyanet işleri başkanlığından yapılan zina ve eşcinsellik açıklamalarına karşı suç duyurusunda bulunan Ankara Barosuna ve bu konu üzerinden baro başta olmak üzere meslek odalarının yapısına müdahale etme sinyalleri verildi” diyerek yaşananları sıraladı.

“Zina, eşcinsellik ve nikahsız birliktelikler” tartışmasıyla insan haklarına aykırı açıklamalar yapan Diyanet İşleri Başkanlığı da dahil, kız çocuklarına istismarı özendiren açıklamalar yapanlara, ölüm ve tecavüz listeleri yayınlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Orhan, gerekli hukuksal sürecin derhal başlatılması gerektiğine dikkat çekti. 

“BU YASAYA DAHA ÖNCE İZİN VERMEDİK YİNE VERMEYECEĞİZ”

Çocuk istismarına evlilikle af yeniden gündeme geldiğini hatırlatan Orhan, “Biz kadınlar AKP’li vekiller tarafından müjde olarak duyurulan çocukların hayatını karartacak bu yasaya daha önce izin vermedik, yine vermeyeceğiz.  Çünkü bu yasa; İstismar suçunu evlenme koşullu ile aklamak çocukların tekrarla istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir. Bu yasa, çocukluktan yaşlılığa kadınların hayatının erkek egemenliği tarafından zapturapt altına alınması demektir. Çocukların daha çok şiddet görmesi, erken yaşta anne olması belki anne olurken ölmesi demektir” diye konuştu.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TAM OLARAK UYGULANSIN”

Son olarak İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın tam olarak uygulanması gerektiğini belirten Orhan şunları kaydetti:

"Çocuk istismarına af getiren yasa yerine derhal Türk Ceza Kanunu’nda 15 yaş altı çocukların cinsel davranışa rızasının söz konusu olamayacağının açıkça belirtilmesi, erken yaşta ve zorla evlendirmenin suç olarak düzenlenmesi, evlilik yaşının her koşulda 18’e çıkartılması ve bunların hiçbir boşluk ve yorum farkına yer bırakmayacak şekilde yasalara dahil edilmesi gerekmektedir.”

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam