28 Mayıs 2020 12:14

Norveç’te yeni Kovid-19'lu vaka sayısı azaldı, yeni düzenlemeler açıklandı

Yeni vakaların giderek düştüğü ülkede okullar ve sağlık kurumlarında uygulanan salgın önlemleri için yeni düzenlemeler yapıldı.

Fotoğraf: Oliver Cole/Unsplash

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te Sağlık Bakanı, Eğitim Bakanı, Sağlık Genel Müdürü ve Halk Sağlığı Enstitüsü (FHI) Başkanı, yaptıkları ortak basın açıklamasında, ülkede koronavirüsün kontrol aldında olduğunu, bulaşmanın sürekli düştüğü belirtiler, yeni uygulamalar getirdiklerini açıkladılar.

Getirilen yeni uygulamalara göre kreşlerde, ilk ve orta okullarda uygulanan bir metrelik mesafe şartı 2 Haziran’dan itibaren kaldırılacak. 2 gruba ayrılan sınıflar ve küçük gruplara ayrılan kreş bölümleri tekrardan birleştirilerek eski durumuna getirilecek. Hastahanelere ve hasta bakım evlerine getirilen ziyaret engelleri ve yasağı da kaldırılıyor.

Okullarda, personel arasındaki fiziksel temastan kaçınılmaya devam edilecek. Okulların tüm öğrencileri aynı anda tenefüse çıkmayacak.

Basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Bent Høie, "Huzurevlerindeki birçok yaşlı insanın uzun zamandır ziyaretçisi yoktu ya da ziyaretler için sınırlı bir durum vardı. Şimdi salgını kontrol altına aldık. Artık sağlık ve bakım kurumlarını daha fazla ziyarete açmanın güvenli ve doğru olduğuna inanıyoruz. Ziyaretçiler artık engellenmeyecektir" dedi.  

Öte yandan hastahanelerin doğum servislerinde de babaların, doğumdan sonra anne ve yeni doğan bebek için içeri alınmalarının önündeki engel de kaldırılıyor. Koronavirüs önlemleri gereği bu durum yasaklanmıştı.

Sağlık Enstitüsüne göre yeni enfeksiyon vakaları sürekli düşüyor. Hazırlanan rapora göre 21. haftada 40 belediyede toplam olarak 101 yeni vaka tespit edilirken, 325 belediyede ise yeni bir vaka ortaya çıkmadı. Norveç'te toplam 8 bin 361 laboratuvar onaylı Kovid-19 vakası tespit edildi ve bu, 100 bin kişiye 156 vaka anlamına geliyor.

Toplam olarak 235 bin 706 kişi test edildi. Son iki hafta da test edilenlerin sadece yüzde 0,6’sında pozitif vaka yaşandığı açıklandı.

Enstitünün raporuna göre, Norveç’te geçen hafta sadece 5 kişi hastaneye yatırıldı. Şimdilik hastahanede yatanların sayısı toplam 36 kişi. Yoğun bakım ünitesine kabul edilen yeni vaka sayısı ise 19. Rapora göre ülkede tüm Kovid-19 hastalarının yaklaşık yüzde 95'inin iyileştiği tahmin ediliyor. Ülkede 21. haftada yani geçtiğimiz hafta sadece 1 kişi salgın nedeniyle yaşamını yitirdi.

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin Suriye'ye yığınağı sürüyor

SONRAKİ HABER

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kimdir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...