19 Mart 2020 10:20

Norveç koronavirüs salgını: Sağcı hükümet yetkileri tek elde toplamak istiyor

Norveç'te koronavirüs salgınına karşı sağcı hükümetin teklif ettiği kriz yasası, hukukçular tarafından eleştiriliyor. Yasa, hükümete tam yetki veriyor.

Norveç'te bir liman | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te 18 Mart günü 3 kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesiyle, koronavirüsten ölenlerin sayısı 6’ya yükseldi. Ülkede virüs bulaşanların sayısı 1590’a ulaşırken bunlardan 85’i hastaneye yatırıldı. Virüse yakalanan Norveçlilerden en az 377'sinin Avusturya’da virüsü kaptığı belirtiliyor.

Ülkede Oslo Üniversite Hastanesi (OUS) çalışanı 2 bin 34 kişinin yanı sıra 800 sağlıkçı da koronavirüs önlemi olarak karantinaya alınmış durumda. OUS’de karantina altında olanların sayısı bir gün önce bin 81 kişiydi ve bu hastanede çalışan 15 kişide koronavirüs tespit edilmiş durumda.

SİYASETE KORONAVİRÜS DAMGASI

Norveç’te koronavirüse yakalananlar arasında bir bakan, iki bakanlık müsteşarı ve milletvekilli var.

Norveç sağ koalisyon hükümetinden, Sağ Partili (H) Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı olan Torbjørn Røe Isaksen de koronavirüse yakalandı. Hükümetin diğer ortaklarından Hıristiyan Halk Partisinden (KrF) Çocuk ve Aile Bakanı Kjell Ingolf Ropstad da Çalışma Bakanıyla daha önce yaptığı görüşmelerden dolayı koronavirüs şüphesiyle karantina altında.

Çalışma Bakanının virüsü başka kimlere bulaştırdığı ve virüsü nereden aldığı bilinmiyor ancak birçok kişiyle görüştüğü belirtiliyor.

İŞTEN ATILANLARIN SAYISI ARTIYOR

Ülkede koronavirüs nedeniyle işini kaybedenlerin sayısı da artıyor. Birçok işyeri çalışanlarını işten çıkardı ve çıkarmaya devam ediyor. Bunun sonucu olarak Çalışma ve Refah Kurumu NAV’a işsizlik yardımı almak için başvuruda bulunanlar da artıyor.

NAV yaptığı açıklamada, bir haftadan kısa bir süre içinde, 113 bin 500 kişinin işsizlik yardımı başvurusu yaptığını duyurdu. İşten çıkarılanlardan NAV’a başvuranların sayısı sadece 17 Mart Salı günü 59 bin 900 oldu. NAV'ın rakamlarına göre 17 Mart Salı günü ülkedeki işsizlerin sayısı 149 bindi.

ÖNLEMLER YETERLİ DEĞİL

Hükümetin koronavirüse karşı aldığı önlemler ise yetersiz görülüyor. Uzman Hekim Gunhild Alvik Nyborg, devlet kanalı NRK’de katıldığı programda yaptığı açıklamada daha katı önlemlerin alınması ve tam izolasyonun gerekli olduğunu belirterek, “Uyanmalıyız, kollarımızı sıvamalı ve mücadele etmeliyiz. Kontrolümüz yok, eğrinin düzeleceğini gösteren hiçbir şey yok. Toplumda zorunlu işleri olmayan herkesi karantinaya almalıyız. Sosyal izolasyon çok etkilidir” dedi.

Ülke genelinde virüsten korunmak için gerekli malzemeler konusunda da sıkıntı çekiliyor. Belediye yönetimleri maske, enfeksiyona karşı giyim malzemesi, tek kullanımlık eldivenler, korunma gözlükleri ve solunum cihazları temin etmeye çalışıyor.

Birçok hastanenin, sağlık bilgisi ve becerisine sahip kişilerden yardım talep etmesi üzerine, ülkede binlerce kişi başvurarak gönüllü hizmet vermek istediklerini bildirdi. Oslo Belediye Meclisi Başkanı Raymond Johansen, Dagbladet adlı gazeteye yaptığı açıklamada 1800 kişinin Oslo Belediyesine hizmet için başvurduğunu söyledi.

Ayrıca Oslo Belediyesi daha önce yaptığı açıklamada koronavirüs nedeniyle toplu taşıma araçlarında bilet kontrolü yapılmayacağını açıklamıştı.

HÜKÜMET YETKİYİ TEK ELDE TOPLAMAK İSTİYOR

Norveç Başbakanı Erna Solberg, bu özel durumun üzerinden gelebilmek için hükümetin koronavirüse karşı yeni bir yasa çıkarması gerektiğini söyledi.

Ancak, sağ koalisyon hükümetinin çıkarmak istediği yasa, ülkedeki birçok hukukçu tarafından eleştiriliyor ve Meclisin, hükümetin teklif ettiği kriz yasasını kabul etmemesi isteniyor. Yasa hükümete tam yetki veriyor.

İşçi Partisi Genel Başkanı Jonas Gahr Störe, yaptığı açıklamada yasayı Mecliste veto edeceklerini duyurdu.

Hükümet hazırladığı kriz paketini Meclise bugün getirecek.

ROMENLER ÜLKELERİNE DÖNDÜ

Öte yandan Oslo’da evsiz yaşayan Romenler virüs döneminde daha çok etkilenmemek için Romanya’ya döndü. Oslo’da evsiz yaşayan yaklaşık 200 Romen bulunmaktaydı. 63’ü 15 Mart Pazar günü Oslo'dan bir otobüs ile, geri kalanlar ise Oslo il yönetimi ve Kilise Şehir Misyonu ile işbirliği halinde, 18 Mart günü bir uçak ile Romanya’ya gitti.

ÖNCEKİ HABER

İtalya’da stokta olmadığı için eldivensiz çalışan doktor hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Zülfü Livaneli’den koronavirüs iddiasına yalanlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...