28 Mayıs 2020 10:48

TMMOB'den milletvekillerine mektup: Mesleki denetim devre dışı bırakılacak

TMMOB Başkanı Emin Koramaz, Meclis gündemine getirilmek istenen meslek odalarının yapısını değiştirecek yasa değişikliği teklifine dair milletvekillerine mektup gönderdi.

TMMOB'nin #TMMOByeDokunma etiketiyle sosyal medyada başlattığı kampanyaya ait görsel

Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, Meclis gündemine getirilmek istenen ve meslek odalarının yapısını değiştirmeyi öngören yasa değişikliği teklifine ilişkin milletvekillerine mektup gönderdi.

Milletvekillerinden bu konuda destek isteyen Koramaz, yasanın güvenli bir yaşam açısından hayati öneme sahip mühendislik-mimarlık-şehir plancılığı hizmetlerinin mesleki denetimini ve bilimsel-teknik kriterleri devre dışı bırakacağı uyarısında bulundu.

Birliğin, bağlı mesleklerin, ülkenin yönetiminde ve ülke politikalarının oluşturulmasında, kendilerini ifade edebilmelerinin de demokratik aygıtlarından biri olduğunu vurgulayan Koramaz, kamusal mesleki denetim yetkilernin ortadan kaldırılması, seçim sisteminin değiştirilmesi ve Bakanlıkların hiyerarşik vesayeti altına sokulma doğrultusundaki Anayasa'ya aykırı bazı değişiklik girişimlerini anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Meslek kuruluşlarının kamusal görevlerini yerine getirmesinin ancak, merkezi yönetimi yönlendiren siyasi saiklere tabi olmadan, herhangi bir baskı altında kalmadan, yalnızca bilimsel ve teknik gereklilik ve kamunun menfaati göz önünde bulundurularak faaliyet yapılması ile olanaklı olduğunu ifade eden Koramaz, bu nedenle Anayasa'da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları merkezi idare hiyerarşisi dışında, siyasi baskılara kapalı özerk kurumlar olarak yapılandırıldığını, bu yapının aşındırılmaya ya da yok edilmeye çalışılmasının, kamu idari yapısını da kaosa sürükleyeceğini dile getirdi.

ANAYASA MAHKEMESİ DE İPTAL ETTİ

Koramaz'ın mektubunda şu ifadelere yer verildi:

“Nitekim Anayasa Mahkemesi, birçok kararında meslek kuruluşlarının çıkaracakları yönetmeliklerin ilgili Bakanlığın onayına sunulduktan sonra yürürlüğe konulması, uluslararası toplantı ve etkinliklere katılım için ilgili Bakanlıktan onay ve izin alınması vb. kanuni düzenlemeleri meslek kuruluşlarının Anayasal özerkliklerine vurgu yaparak iptal etmiştir.

Yasa değişikliğinin hedeflerinden biri olan, Birliğimizin mesleki denetim süreci dışına çıkarılmasıyla kamu ve çevre sağlığı, doğal kaynaklarımız, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimiz, tarihi ve kültürel mirasımız kuralsız ve kontrolsüz bir şekilde piyasa koşullarına terk edilecektir.

Toplumun genelini ve ülkemizin geleceğini yakından ilgilendiren, güvenli bir yaşam sürdürebilmemiz açısından hayati öneme sahip yapı denetimi, sanayi, imar, gıda, çevre, enerji, iletişim, teknoloji, bilişim, tasarım, ulaşım, madencilik, tarım, orman, su kaynakları ve kentlerin yönetimi gibi alanlarda mühendislik-mimarlık-şehir plancılığı hizmetlerinin mesleki denetimi ve bilimsel-teknik kriterleri devre dışı bırakılacaktır.Ülkemiz Covid-19 salgını ile mücadeleye odaklanmışken TMMOB Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmasına yönelik girişimlerde bulunulduğunu ve bu doğrultuda hazırlanacak taslağın TBMM’nin gündemine getirileceğini basın yoluyla öğrenmiş bulunuyoruz. Öncelikle bilinmesini isteriz ki; Birliğimizin kuruluş kanunumuzda değişiklik yapılması konusunda herhangi bir öneri ve talebi bulunmamaktadır.

2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında da TMMOB Kanunu’nda değişiklik girişimleri gündeme getirilmişti. O dönemlerde de TMMOB’nin bilgisi dışında, dışarıdan dayatılan bu değişiklik gündemleri nedeniyle programımızdaki çalışmalarımızın sağlıklı bir ortamda yürütülmesi sekteye uğratılmıştır.

Birliğimiz, TMMOB’nin bilgisi ve onayı dışında Kanunumuzda değişiklik yapmayı amaçlayan her türlü girişime olumsuz bakmaktadır. Konu ile ilgili görüşlerimiz ve tavrımız, Anayasamızdan, kuruluş kanunumuzdan ve üyelerimizden aldığımız güç ile kamuoyuna açık şekilde ifade edilmiştir.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BTS: Sürgünler geri alınmazsa 4 Haziran’da Ankara’dayız

SONRAKİ HABER

Koronavirüs sebebiyle en çok hemşire ölümü Brezilya'da gerçekleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...