23 Mayıs 2020 11:36

Aydın Barosu ve meslek odalarından hükümetin açıklamalarına tepki

Aydın Barosu ve meslek odaları, hükümetin ‘etkisizleştirme’ amacıyla hayata geçirmeyi planladığı yasal düzenlemeye karşı “Bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadelemizi her koşulda sürdüreceğiz” dedi.

Fotoğraf: Aydın Barosu

Reklam

Aydın Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Aydın İl Koordinasyon Kurulu, Aydın Tabip Odası ve Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ortak basın açıklaması yaparak baro ve meslek odalarına yönelik, hükümetin ‘etkisizleştirme’ amacına karşı “Bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadelemizi bundan sonra da her koşulda sürdüreceğiz” dedi.

Aydın Barosunda yapılan açıklamayı Baro Başkanı Gökhan Bozkurt okudu. Bozkurt, baro ve meslek odaları olarak koronavirüs salgını döneminde baro ve akademik meslek odalarının yapısının ve seçim sistemlerinin değiştirilmesine ilişkin tartışmaların yeniden gündeme getirilmesini endişe verici gördüklerini söyledi. Bozkurt, “Demokratik bir süreç işletilmeden, meslek odalarından ve üniversitelerden görüş ve öneri alınmadan, yine bu görüş ve önerileri sunanlardan oluşacak bir komisyonda değişiklik önerilerini tartışmaya açmadan, gizlice ve kapalı toplantılarla, değiştirilmek istenilmesi kabul edilemez bir durumdur" dedi.

“Demokrasiye ve meslek odalarının demokratik bir şekilde yapılan seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe son verilmelidir" diyen Bozkurt, “Geçtiğimiz yıllarda da defalarca kamuoyunun gündemine getirilen, ‘barolara ve akademik meslek odalarına üyelik zorunluluğunun kaldırılması, her ilde birden fazla baro ve akademik meslek odası kurulması ve seçim sistemlerinin değiştirilmesine yönelik çalışmalarla; barolar ve akademik meslek odalarının bölünerek parçalanmasının, etkisizleştirilerek işlevsiz hale getirilmesinin ve nihayetinde ‘sessiz’ kılınmasının amaçlandığı açıktır" ifadelerini kullandı.

“DEMOKRASİYE VE LAİKLİĞE SAHİP ÇIKTIĞIMIZ İÇİN HEDEF GÖSTERİLMEKTEYİZ”

Meslek odalarının, seçim sistemlerine müdahale ya da diğer yollarla bertaraf edilip etkisizleştirilmek istenmesinin arkasındaki asıl rahatsızlığı bildiklerini söyleyen Bozkurt,  “Meslek odaları olarak, mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı, insan hakları, hukukun üstünlüğü, canlıyı ve çevreyi koruma ve tüm sağlık hizmetlerinde ekonomi, gelir dağılımı ve vergilendirme uygulamalarında ülkeyi yönetenlerin değil, her açıdan kamunun yararını savunuyoruz. Yalnızca aklın, bilimin yolunda doğruları söylediğimiz için, antidemokratik uygulamalara karşı demokrasiye ve laikliğe sahip çıktığımız için hedef gösterilmekteyiz" dedi.

Bozkurt son olarak şunları kaydetti:

“Sosyal hukuk devletinin sürekliliği; planlama, sanayileşme, kalkınmada kamusal yararların önceliği, kamusal hizmet ve kamusal denetimin doğru bir şekilde yapılması için bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadelemizi bundan sonra da her koşulda sürdüreceğiz.” (Aydın/EVRENSEL)

Reklam