18 Mayıs 2020 01:07

Kovid-19’a bağlı işçi ölümleri ve nedenleri

Halk Sağlığı Uzmanı Deniz Akgün yazdı: "Kovid-19 salgınının Türkiye’de özellikle sanayi kentlerinde yaygınlık gösteriyor olması gözden kaçmıyor."

Fotoğraf: MA

Paylaş

Deniz AKGÜN
Doktor- Halk Sağlığı Uzmanı

İngiltere’de Kovid-19 hastalığı ile ilgili açıklanan veriler önemli bir sorunu gözler önüne serdi. Buna göre çalışanlar arasında Kovid-19’a bağlı ölümler en çok alt düzey beceri gerektiren işlerde çalışanlarda ortaya çıkıyor. İnşaat işçileri ve temizlik işçileri gibi alt düzey beceri gerektiren işlerde çalışanlarda Kovid-19 ölümleri, genel ortalamanın 2 katı sıklığında görülüyor. (100 bin kişide 21’e karşı 100 bin kişide 10)* Ayrıca bu ülkede Kovid-19 nedeniyle ölenlerin 3’te 2’sini erkeklerin oluşturduğu görüldü. Türkiye’de Kovid-19 hastalığına yakalanan veya hayatını kaybeden kişilerin yaş, cinsiyet, meslek, yaşadığı yer gibi özellikleri henüz raporlanmış değil. Bu tür verilerin kamuoyu ile paylaşılıp, paylaşılmayacağını da bilmiyoruz. Ancak Türkiye’de inşaat, madencilik, fason imalatı gibi düşük beceri gerektiren işlerde çalışanların oranının İngiltere’den daha fazla olduğu şüphe götürmez.

ÇALIŞANLAR EVDE KALAMADI

İngiltere’de yukarıda sözünü ettiğimiz verilerin açıklanmasından kısa bir süre önce SGK tarafından koronavirüs konulu bir genelge yayımlandı. Genelgeye göre çalışanların Kovid-19 hastalığına yakalanması meslek hastalığı ya da iş kazasına uğradıkları anlamına gelmiyor. Bu yaklaşım işçi, işveren ve devlet ilişkisi açısından önemli. Kovid-19 salgınının etkisini sürdürdüğü dönemde gerekli olan bazı sektörlerin dışında kalan işyerlerinde ücretli izin ya da benzeri uygulamalar devreye sokularak faaliyete ara verilmesi yoluna gidilebilirdi. Böylece çalışanların evde kalması ve hastalıktan korunması sağlanmış olurdu. Ya da işyeri mutlaka üretime devam etmesi gerek bir alanda faaliyet gösteriyorsa devlet kurumlarıyla iş birliği içinde gerekli önlemler alınabilirdi. Bu şekilde salgın dönemine uygun çalışma biçimine geçilerek, çalışanların hastalanması önlenebilirdi. Bazı işyerlerinde Kovid-19 hastalığına yakalanan işçi sayısının diğerlerine göre az olması bu tür önlemlerin etkili bir şekilde alınıp, alınmamasıyla ilişkili olsa gerek. Ancak hem salgın döneminde faaliyete devam edip, hem de hastalıktan korunmaya yönelik etkin şekilde önlem alınmaması nedeniyle bazı işyerlerinde Kovid-19 hasta kümelenmelerinin (aynı ortamda birden fazla Kovid-19 hastası) ortaya çıkmış olduğu görülüyor.  Kamu otoritesinin bireylere evden çıkmama çağrısı yaptığı salgın döneminde işçiler gerekli önlemler alınmaksızın çalışmak durumunda bırakıldılarsa, buna bağlı ortaya çıkan sağlık sorunlarının tazmin edilebilmesi gerekir. Ancak Kovid-19 hastalığına yakalanan işçilerin meslek hastalığı ya da iş kazasına uğramış sayılmaması bu yolu kapatıyor. Üstelik bu sadece işçinin kendisini ilgilendiren bir sorun da değil. Salgın döneminde işçilerin gerekli önlemlerin alınmadığı işyerlerinde çalışmak durumuna bırakılması, çalışanların birlikte yaşadıkları aile bireyleri açısından da sorunlara yol açmış bulunuyor. İşyerine giderek kendisine virüs bulaşan işçi eve geldiğinde bunu ailesine de bulaştırabiliyor. Evde risk grubunda yer alan biri varsa (60 yaş üzeri olma, başka hastalıkları bulunma vs.) bu kişide ağır hastalık tablosu ortaya çıkabiliyor ve hatta hastalık ölümle sonuçlanabiliyor. Kovid-19 salgınının Türkiye’de özellikle sanayi kentlerinde yaygınlık gösteriyor olması gözden kaçmıyor. Sanayi işletmelerinin ağırlıklı olarak yer aldığı kentlerin hemen tamamında sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlaması uygulamaları devam ediyor. 

Eğer salgın döneminde işe gitmek durumunda kalan işçilerin hastalanması SGK’nin koronavirüs konulu genelgesinde belirtildiği gibi çalışma yaşamı ile ilişkili bir sorun değilse, Kovid-19’dan ölümler neden alt beceri gerektiren işlerde çalışanlarda daha fazla görülüyor?

* Kaynak: https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1906

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ öğrencisi: Sigortasız işçiler ve öğrenciler olarak mağduruz

SONRAKİ HABER

Merinos işçisi: Fabrikadan başka bir yerde virüsü kapma ihtimalim yoktu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...