15 Mayıs 2020 12:14 Güncelleme: 15 Mayıs 2020 12:21

Bergama’da şantiyeye sürülen uzman arkeologa destek açıklaması yapıldı

Bergama demokrasi Güçleri, Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Ofisi’ndeki görevinden alınan Arkeolog Bülent Türkmen için basın açıklaması düzenledi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Oben Ulu

Reklam

Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Ofisi’nde görev yapan Arkeolog Bülent Türkmen’in, Fen İşleri Müdürlüğü Bayındırlık Şantiyesi ‘yol bakım işlerine’ görevlendirilmesi tepki çekti. Konuyla ilgili Bergama demokrasi Güçleri basın açıklaması düzenledi.

Bergama Demokrasi Platformu tarafından pandemi kurallarına uygun olarak Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına, Uzman Arkeolog Bülent Türkmen’in yanı sıra KESK, DİSK, Eğitim-Sen, Tüm-Bel-Sen İzmir 2 No’lu Sendika yöneticileri, Emek Partisi, Bergama Çevre Platformu, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ve Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP) katıldılar. Basın açıklamasına Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu tarafından işten çıkarılan 3 kadın işçi Nazlı Deniz Tan, Alev Çakır, Gonca Çetin, sözleşmeleri yenilenmeyen ve çevre davalarında ki başarılarıyla bilinen Av. Serdar Sinan, Av.Selen Akman Genç’te destek verdi.

“BASIN AÇIKLAMASINA GELMEMİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR”

Basın açıklamasında söz alan Uzman Arkeolog Bülent Türkmen, “Bugün yeni iş yerimde göreve başladım. Sabah sorumlu müdürümüz ‘öğlenden sonra bir göreviniz var’ dedi. ‘Nerede’ dedim. ‘İneşir Köyünde bir alan var, oraya gideceğiz’ dedi. ‘Arkeolojik bir alan mı, sit alanı mı’ diye sordum. ‘Bilmiyorum gidip bakacağız sit alanı mı diye’ dedi. ‘Sit alanı olup olmadığı kayıtlarda vardır’ dedim. ‘Bir kaya var, kaya patlamış ona bakmaya gideceğiz’ dedi. Basın açıklaması saati yaklaşınca ‘şimdi gidiyoruz’ dediler. Bende ‘12’de benim öğle tatilim var, yetiştirecekseniz gidelim’ dedim. ‘Yetiştiremeyiz, İneşir’den de Ayazkent’e gideceğiz’ dediler ve benim öğle arası yapılan bu basın açıklamasına gelmemi engellemeye çalıştılar” diyerek yaşadığı durumu anlattı.

“SÜRGÜN KARARI UNESCO DÜNYA MİRASI OFİSİ’Nİ İŞLEVSİZLEŞTİRMEK İÇİNDİR”

Kurumlar adına ortak basın açıklaması okuyan Eğitim Sen Bergama Temsilcisi Şirin Ural geldiği günden bu yana hizmet yerine sadece sürgün, baskı, mobbing ve işten çıkartmalarla meşgul olan AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’yu eleştirerek, Uzman Arkeolog Bülent Türkmen’in görev değişikliğinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Ofisi’nin işlevsizleştirilmeye çalışıldığı dile getiren Ural, Bülent Türkmen’in sürgün kararının bu birimin feshedilmesi niyetinin açık göstergesi olduğunu ifade etti.

“HAKAN KOŞTU BELEDİYE EMEKÇİLERİNİ SÜRGÜN ETTİ”

Ural, “2019 yerel seçimlerinin ardından göreve gelen Hakan Koştu’nun yaptıkları bunlarla da sınırlı değil. Herkesin yakından takip ettiği gibi gelir gelmez ilk olarak Ilıca Sosyal Tesislerinde ‘yaşam hakkımıza müdahale’ olarak adlandırdığımız bir takım kararlar almış, ardından belediye emekçilerine sürgünler başlatmıştı. Yine belediye çalışanlarına sendika değiştirme baskısı yapmış, kütüphane çalışanını temizlik deposuna, gazeteci ve sosyoloğu otoparka sürmüştü. Çevreci kişilikleri ile tanıdığımız 2 avukat çalışanla sözleşme yenilemeyen ve belediyeyi çevre davalarından çeken Hakan Koştu, göreve geliş amacını tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur” diye konuştu.

“HAKAN KOŞTU SÜRGÜN VE BASKILARDAN VAZGEÇMELİ”

 “Bizler yaşanan bu süreçte belediye başkanı Hakan Koştu’yu emek düşmanı ilan ediyoruz” diyen Ural, sözlerine şöyle devam etti: “Ve şunu da bilmesini istiyoruz; bu günler geçer, ancak yapılanları halk asla unutmaz. Biz Bergama Demokrasi Platformu olarak bu hatırlatmayı yaptıktan sonra bir kez daha Hakan Koştu’ya çağrıda bulunuyoruz; artık emekçinin ekmeğiyle oynamaktan vazgeç, sürgünleri, baskıyı bırak, görevin olan işlere geri dön, seni seçerek göreve getiren halka hizmet et. Şunu da söylemek isteriz ki; Bergama'da KESK bileşenlerinin verdiği emek, barış, demokrasi, çevre mücadelesinde ve belediye UNESCO biriminde her daim hümanist, pozitif, özverili ve çalışkan tavrıyla kendini gösteren Bülent kardeşimiz yalnız değildir” dedi.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: ARKEOLOG BÜLENT TÜRKMEN'E SAHİP ÇIKIYORUZ

Bergama Belediyesinde UNESCO Dünya Mirası Ofisinde arkeolog görevi yapan Bülent Türkmen’in Fen İşleri Müdürlüğü Bayındırlık Şantiyesine sürgün edilmesine Ekoloji Birliği’nden tepki geldi. Ekoloji Birliği Bileşeni Bergama Çevre Platformunda da yer alan arkeolog Bülent Türkmen’in sürgün edilmesine karşı yapılan açıklamada “Arkeolog Bülent Türkmen’e sahip çıkıyoruz. Sürgün kararı derhal geri çekilmeli.”denildi.

Yapılan sürgünün kabul edilir bir yanının olmadığı belirtilen açıklamada Ekoloji Birliği, “Tarihi miras alanında zengin bir bölgede alanında uzman bir arkeoloğun yol yapımı işine sürgün edilmesi en başta Dünya Kültür Mirası Bergama'ya ve Bergamalıya hakarettir. Bu sürgün asla kabul edilemez! Kamu emekçilerinin sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinde en ön safta yer alan, Tüm Bel Sen İzmir Şube yönetiminde emek veren Bülent Türkmen, yaşam alanlarımızı koruma mücadelesinde de büyük emek sahibidir. Ekoloji Birliği'nin ilk adımlarının atıldığı Bergama Buluşmasının örgütleyicileri arasında yer alan Türkmen, kurucu bileşenimiz Bergama Çevre Platformunda da aktif çaba gösteren bir yaşam savunucusudur.”dedi.

“TÜRKMEN’İN SÜRGÜNÜ SİYASİ BİR KARARDIR”

Bergama Belediyesi’nde uzman arkeolog olarak görev yapan Bülent Türkmen’in çalışmalarına da değinilen açıklamada, “Türkmen, arkeolog Doç. Dr. Ahmet Yaraş’ın ekibiyle Allianoi antik kent kazılarında çalışmış ve Bergama’nın arkeolojik değerlerinin korunmasına dönük önemli çalışmalara imza atmıştır. Bülent Türkmen arkadaşımız sürgünle cezalandıracak değil, çabaları nedeniyle ödüllendirilecek bir kişidir. Arkadaşımız Arkeolog Bülent Türkmen’in sürgününü siyasi buluyoruz. Bu siyasi sürgün, Bergama’nın adım adım UNESCO kültür mirasından çıkarılmasına hizmet edeceği kaygısını taşıyoruz” denilerek kararı kınadıkları ifade edildi. Son olarak ise, “Bülent Türkmen’in sürgün kararı derhal geri çekilmeli, UNESCO Dünya Mirası Ofisi’ndeki görevine geri dönmelidir” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam