14 Mayıs 2020 09:15

İstanbul Eczacı Odası, Eczacılık Günü'ne dair açıklama yaptı

İstanbul Eczacı Odası, 14 Mayıs Eczacılık günü'ne dair açıklama yayımladı, "İlaç ve sağlık danışmanlığı hizmeti vermemiz için düzenlemeler hayata geçirilsin" dedi.

İstanbul Eczacı Odası, Eczacılık Günü'ne dair açıklama yaptı

Fotoğraf: Elif Öztürk/AA

Bugün Türkiye'de bilimsel eczacılık eğitimine başlanmasının 181'inci yıldönümünü. Bugün 14 Mayıs Eczacılık günü.

Türkiye'deki on binlerce eczacı koronavirüs salgınına karşı ön safta mücadele ediyor. Bu süreçte 5 eczacı ile 1 eczane teknisyeni hayatını kaybetti. Bir yandan koronavirüs salgını ile mücadele eden eczacılar öbür yandan ise ekonomik baskılar, istihdam, nöbet güvenliği, internet satışları, ürünlerin eczane dışına çıkarılmak istenmesi ve daha pek çok sorun ile karşı karşıya.

Eczacılar Günü kapsamında açıklama yapan İstanbul Eczacı Odası, “Asli görevimiz olan ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmeti vermemize imkan sunacak düzenlemelerin hayata geçirilmesini bekliyoruz" dedi.

"5 ECZACI İLE 1 ECZANE TEKNİSYENİNİ KAYBETTİK"

İstanbul Eczacı Odası, Eczacılık Günü kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakarak bir açıklama yaptı. Saygı duruşunun ardından konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu sözlerine, "Tüm meslektaşlarımızın Eczacılık Gününü bir kez daha kutluyor; mesleğimizin tüm sorunlarının çözüldüğü, pandemi sürecinin sona erdiği, hayatın normalleştiği güzel günlere bir an önce ulaşmayı diliyoruz" diye başladı.

Tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs nedeniyle, 14 Mayıs'ı bayram havasında karşılayamadıklarını söyleyen Sarıalioğlu koronavirüs ile mücadelede  5 eczacı ile 1 eczane teknisyenini kaybettiklerini söyledi.

Her zaman olduğu gibi pandemi koşullarında halk sağlığını korumak adına koronavirüse karşı en ön safta mücadele yürütüklerini söyleyen  Sarıalioğlu, "Sağlık çalışanı/emekçisi olarak, bu zorlu günlerde topluma umut ışığı oluyoruz.

Türkiye'nin dört bir yanında 7/24 ilaç ve danışmanlık hizmeti sunan, içinde bulunduğumuz olumsuzlukları yok sayarak koronavirüse karşı canla başla savaşan, ülkemize ve insanımıza değer katan tüm meslektaşlarımıza, özverili ve fedakarca çalışmaları dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyoruz" dedi.

"EKONOMİK BASKILAR, NÖBET GÜVENLİĞİ, ÜRÜNLERİN ECZANE DIŞINA ÇIKARILMAK İSTENMESİ..."

Eczacılar olarak, koronavirüs ile mücadelenin dışında bir de "ayakta kalma" savaşı verdiklerini söyleyen Sarıalioğlu, "Sağlıkta Dönüşüm Programı Türkiye'de ilacın ve eczacılığın üzerinden adeta silindir gibi geçti. Ekonomik baskılar, istihdam, nöbet güvenliği, internet satışları, ürünlerin eczane dışına çıkarılmak istenmesi ve daha pek çok sorunumuz var. Kamu otoritesinin artık bizleri görmesini, sesimizi duymasını istiyoruz. Angarya işler istemiyoruz.  Bizlere ekonomik açıdan nefes aldıracak, asli görevimiz olan ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmeti vermemize imkan sunacak düzenlemelerin hayata geçirilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

"GÜÇLÜ MESLEK ÖRGÜTLERİ DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRİR, VAZGEÇİN"

İstanbul Eczacı Odası olarak 64 yıldır mesleki mücadele sürdürdüklerini söyleyen Sarıalioğlu, bugünlerde bir kez daha gündeme gelen meslek örgütlerine müdahale açıklamalarına değindi. Sarıalioğlu, "Daha önce de gündeme getirildiği gibi bugün yine meslek örgütlerinin bölünmesi, parçalanması, küçültülmesi ve yönetimsel olarak zaafiyete uğratılması konusunda planlamalar yapılıyor.

Halbuki, güçlü meslek örgütleri, demokrasiyi de güçlendirir. Aynı şekilde güçlü bir demokrasi, meslek örgütü üyelerinin hak arama mücadelesine olanak sağlar.

Türkiye'de kalıcı bir demokrasi inşa edilmek isteniyorsa, meslek örgütleri engel olarak görülmemeli, meslek örgütlerinin saygınlıklarını azaltacak söylemlerden kaçınılmalıdır.  Bir kez daha meslek örgütlerini zayıflatma, bölme planlarından vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz..." ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

TEİS GENEL BAŞKANI SAYDAN: ECZACILARIN KORUYUCU HİZMETLERDEN ÖNCELİKLİ OLARAK FAYDALANMASI GEREKİR

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, koronavirüs (Kovid-19) salgınında eczacıların risk altında olduğunu belirterek "Eczanelerimizin virüsle mücadele kapsamında uygulanan koruyucu hizmetlerden öncelikli olarak yararlandırılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

AA'da yer alan habere göre Nurten Saydan, eczacıların ekonomik ve sosyal açıdan sorunlar yaşadıklarını ve şiddet olaylarına maruz kalabildiklerini ifade etti. Saydan, "Eczacılar, tüm bu sorunlara rağmen pandemi nöbetinde halkımıza kesintisiz ilaç ve eczacılık hizmetini sürdürmeye devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Eczacıların 7 gün 24 saat hizmet verdiğini aktaran Saydan, şunları kaydetti:

"Birçok hasta eczaneye girip çıkıyor. Dolayısıyla bulaş riski en yüksek meslek grubuyuz. Ancak, eczacılar olarak kendi imkanlarımızla ve hiçbir destek olmadan çalışma ortamımızın güvenliğini ve hastaların birbirine virüsü bulaştırmaması için birçok önlem almaya çalışıyoruz. Virüsle en ön safta mücadele eden ve virüsten dolayı maddi manevi her açıdan en çok etkilenen meslek gurubu olarak, eczanelerimizin virüsle mücadele kapsamında uygulanan koruyucu hizmetlerden öncelikli olarak yararlandırılması gerekmektedir."

Salgın ile mücadelede vazgeçilemez bir konumda olduğu açık bir şekilde görülen eczacıların yalnız bırakılmaması ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Saydan şöyle devam etti:

"Eczacılar için ekonomik tedbirler de mutlaka alınmalıdır. Bunların başında ilaç depolarına olan eczane ödemelerinde rahatlama yapacak tedbirlerin alınması gelmektedir. Bağ-Kur, SSK prim desteği, vergi indirimi ve muafiyeti, kira desteği gibi konular da mutlaka hayata geçirilmelidir. Diğer taraftan eczacıların sürekli zarar etmesine neden olan fiyat indiriminden doğan zararlar, SGK'nın kamu iskontosunu uygulamayan ilaçlar gibi kronik bazı sorunları giderecek düzenlemelerin de yapılması gerekiyor. TEİS olarak halkımıza kesintisiz ilaç ve eczacılık hizmetini sunmaya devam ettiğimiz, bayram gibi kutlanacak eczacılık bayramlarına kavuşacağımız günlere ulaşmayı diliyoruz."

(HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et