12 Mayıs 2020 13:11

Almanya’da yurt dışından gelenlere yönelik karantinada esneme

Almanya’da "normalleşme" adımları kapsamında yurtdışından gelenlere karşı başlatılan karantina uygulaması da esnekleştirilecek.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Almanya’da koronavirüs konusunda alınan önlemlerin yumuşatılması yönünde atılan adımlara, yurtdışından gelenlere karşı başlatılan karantina uygulamasının esnekleştirilmesi de ekleniyor.

Değişik eyaletler tarafından daha önce gündeme getirilen bu öneri Aşağı Saksonya Yüksek İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla yeniden tartışmaya açıldı. Önceki gün bir başvuruyu değerlendirilen mahkeme genel olarak 14 günlük karantinayla kişisel özgürlüklerin sınırlandırılması anlamına geldiği belirtilerek, uygulamanın kaldırılmasına karar verdi.

İsveç’te tatil evleri olan bir kişinin başvurusunu değerlendiren hakim, Almanya’dan yurtdışına giden sonra geri dönen bir kişinin 14 gün boyunca karantinaya alınmasının eyalet çapında alınan önlemlere dayandırıldığını, ancak bunun kişisel hakları ihlal anlamında geldiğine karar verdi. Almanya’da sadece mesleği nedeniyle yurtdışına gidip gelmek zorunda olanlar 14 günlük karantina uygulamasının kapsamının dışında tutulmuştu.

Hakim, karantinanın ancak hastalık belirtisi ya da şüphesi olanlara uygulanabileceğini, yurtdışından gelen herkese aynı muamelenin yapılamayacağını da belirterek, kişisel hak ve özgürlüklerin bu şekilde sınırlandırılamayacağını belirtti.

Hakim bu konuda devletin yapması gerekenin yurtdışından gelen insanların yetkili dairelerle bağlantı içinde kalarak test ve diğer önlemleri alması olduğuna da dikkat çekti.

Her ne kadar karantina önlemleri federal çapta alınan karar çerçevesinde uygulansa da asıl olarak eyaletlerin yetki alanında. Bu nedenle eyaletlerin farklı davranması söz konusu olabiliyor.

NRW YUMUŞATMA MESAJI VERDİ

Nitekim karar üzerine Kuzey Ren Vestfalya eyaleti karantina uygulamasında yumuşatmaya gidebileceğini açıkladı. Eyalet Başbakanı Armin Laschet yaptığı açıklamada AB ülkelerinden gelecek yolcular için karantinayı yumuşatacaklarını belirterek Almanya’nın sınırlarının da açılmasını istedi. Laschet, Fransa’nın sokağa çıkma yasağını kaldırdığını, ancak Strasburg ile Kehl kenti arasındaki Avrupa Köprüsü’nün halen kapalı olduğunu hatırlatarak, sınırların açılmasından yana olduğunu söyledi.

Ancak Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer buna pek yanaşma niyetinde değil. Daha önce sınırların kapalı kalması gerektiğine dair süreyi 15 Mayıs’a kadar uzatmıştı. AB Komisyonu da haziran ortasında kadar serbest dolaşımın yasak olmasını planlıyor.

TATİL KUPONU YIL GEÇERLİ OLSUN

Öte yandan AB ülkelerininn dışında ülkelerde tatile gitmek için bilet alanların parasını geri alıp almayacağı yönündeki tartışmalar da devam ediyor. Tatil biletlerinin alındığı firmalardan paranın geri alınması durumunda sektörün çökeceğini düşünen AB Komisyonu, bilet alanlara para yerine bir yıl geçerli olacak kupon verilmesinden yana. AB Komisyonu bu konudaki öneriyi önümğzdeki günlerde görüşerek AB Hükümet ve Devlet başkanları toplantısına sunmaya hazırlanıyor. Aynı uçak ve tatil şartlarının olması şartıyla verilecek kuponu almak istemeyenlere yine de parası geri ödenecek. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: İktidarı insan haklarına saygılı olmaya çağırıyoruz

SONRAKİ HABER

"Patronlar istedi, Gaziantep OSB'nin bitişiğindeki mahallede karantina son buldu"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...