10 Mayıs 2020 11:11

Tüketici Hakları Derneği: 5 milyon anne açlık sınırının altında yaşıyor

Tüketici Hakları Derneği Anneler Gününde yaptığı açıklamada 5 milyona yakın ailenin açlık sınırının altında yaşadığına ve tenceresinde yemek kaynamadığına dikkat çekti.

Aliağa Pazaryeri

Paylaş

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Anneler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada 5 milyona yakın ailenin açlık sınırının altında yaşadığını ve tenceresinde yemek kaynamadığını ifade etti.

“Salgının yaşandığı ülkemizde işsiz, yoksul, çaresiz anne sayısında artış görülmektedir. Yokluktan, yoksulluktan, işsizlikten tencere kaynatamayan anneler depresyona ve strese girmektedir” diyen Çakar, “Ekonomik, sosyal nedenlerden ve sorunlardan dolayı, zaten, ülkemizde annelerin önemli bir kesimi ruhsal yönden bunalım yaşıyordu. Yoksulluğun, işsizliğin arttığı salgın döneminde ise bu olumsuz koşullara mahkum olan annelerin ruh sağlıkları daha da bozulmuştur. Annelerin mutsuzluğunu arttıran ve depresyona iten bir başka sorun ise; meslek, eğitim, yaş ve deneyim olarak gerekli koşulları taşıyan evlatlarının işsiz kalmasıdır. Ülkemizde 24 milyon dolayında anne olduğu dikkate alındığında; 4.8 milyon annenin açlık sınırının altında, 14 buçuk milyon annenin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlaşılmaktadır. Bugünkü koşullarda, özellikle de yaşadığımız salgın döneminde ülkemizde, hem çalışan hem de çalışmayan annelerin çoğunluğunun mutsuz olduğu anlaşılmaktadır. Bugünkü olumsuz koşullarda; anneler, cumhuriyet döneminin en ağır koşullarını yaşamaktadır. Bugün, Türkiye’de çalışma şansını yakalayan işçi ve emekçi annelerin ezici çoğunluğu sendikasız, önemli bir kesimi ise kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılmaktadır. Çalışan emekçi anneler üzerinde baskı ve sömürü artmıştır. Annelerin yaşadığı, sıkıntı çektiği bu olumsuz ve zor koşullar, sorunlar, haksızlıklar, baskılar sürdürülemez. Bu nedenle, anneleri hasta, umutsuz, mutsuz ve çaresiz bırakan bu düzen değişmek zorundadır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir'de yaşam savunucularından Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'a tepki

SONRAKİ HABER

BM: Suriye'deki terör grupları yeniden yapılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...