16 Nisan 2020 07:59

Gazeteciler infaz düzenlemesinden faydalanamıyor

Düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğü hakkını kullanan gazeteciler, infaz düzenlemesinde kapsam dışı bırakıldığı için hâlâ cezaevinde, üstelik Kovid-19 hastalığı cezaevlerine sıçramışken…

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yeni infaz düzenlemesi Meclisten geçti, cezaevinden tahliye olanlar arasında Alaattin Çakıcı dahi var. 90 bin kişinin 18 Nisan Cuma gününe kadar tahliye edilmesi bekleniyor. Ancak düşünce ve ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü hakkını kullanan gazeteciler, düzenlemede kapsam dışı bırakıldığı için hâlâ cezaevinde, üstelik Kovid-19 hastalığı cezaevlerine sıçramışken…

Press In Arrest’ten Sinan Tartanoğlu, cezaevindeki en az 54 gazetecinin infaz düzenlemesinden muaf tutulduğunu yazdı ve rakamlarla düzenlemeyi ortaya koydu.

Press In Arrest’in çalışmaları ile doğrulayabildiği son verilere göre; son iki yılda Terörle Mücadele Kanunu maddeleri üzerinden tutuklu yargılanan ve/veya hüküm giyen en az 47 gazeteci, düzenlemeden faydalanamıyor.

GAZETECİLERE TAHLİYE YOK

Gazeteci Mehmet Baransu, Türk Ceza Kanunu’ndaki “devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçu” kapsamında Mart 2015’ten beri tutuklu olarak yargılanıyor. İlk derece mahkemesinin bile henüz karar vermediği Baransu, hakkındaki hüküm bu suçlama üzerinden kesinleşse de yasa kapsamında tahliye edilmeyecek.

Gazeteciler Murat Ağırel, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılıç, Ferhat Çelik ve Aydın Keser; tutuklanmalarına gerekçe olarak gösterilen MİT Kanunu kapsamında yargılanıp hüküm giyerlerse infaz düzenlemesinden yararlanamayacak.

Son iki yıl içinde yargılaması tamamlanan ve/veya süren en az 242 gazeteci de düzenlemeden yararlanamayacak. Yargılaması süren gazetecilerin, düzenlemenin dışındaki suçlamalardan hüküm giymeleri durumunda “kişiye karşı suç işleyenlerle” aynı infaz rejimine tabi olacaklar.

Press In Arrest çalışmasının doğrulayabildiği verilere göre; infaz düzenlemesinin dışında bırakılan Terörle Mücadele Kanunu kapsamında son iki yılda en az 223 gazeteci yargılandı/yargılanıyor.

Yine son iki yılda, Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanıp kapsam dışında bırakılan;

. “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçlaması ile en az 1 gazeteci,

. “Kasten öldürme” suçlamasıyla en az 1 gazeteci,

. “Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk” suçlamasıyla ile en az 12 gazeteci,

. “MİT Kanunu kapsamına giren suçlar” iddiasıyla en az 8 gazeteci yargılandı veya yargılanıyor.

(Bir gazeteci aynı anda birden fazla davada aynı ve/veya farklı suçlamalarla yargılanabilir.)

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çin'de koronavirüsle geçen üç ay

SONRAKİ HABER

CHP’li belediye başkanlarından çağrı: Ya sokağa çıkma yasağı ya tam-tecridi kapanma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...