30 Mart 2020 16:45
Son Güncellenme Tarihi: 30 Mart 2020 17:42

Erdoğan açıkladı: Üretim durmayacak, bağış kampanyası yapılacak

Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, üretimin durmayacağını vurgulayarak "Biz bize yeteriz Türkiyem" adlı bir bağış kampanyası başlatıldığını duyrudu.

Recep Tayyip Erdoğan | Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gündemiyle, video konferans yöntemiyle gerçekleşen Kabine toplantısının ardından açıklama yaptı. "Türkiye, her hal ve şart altında üretime devam etmek, çarklarının dönmesini sağlamak zorunda olan bir ülkedir" diyen Erdoğan, üretimin süreceği mesajını verdi. Erdoğan, yevmiye ile geçimini sürdüren kesimler başta olmak üzere, alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarıa ilave destek sağlamak amacıyla "Biz bize yeteriz Türkiyem" adlı bir bağış kampanyası başlatıldığını duyurdu.

Yaklaşık 4,5 saat süren toplantı sonrası ulusa seslenen Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"SAĞLIK ALTYAPIMIZ İYİ DURUMDA"

"Sağlık altyapımız, gerek personel, gerek ilaç ve malzeme, gerekse yoğun bakım yatağı açısından, hamdolsun, diğer ülkelere göre oldukça iyi durumdadır. Maskeden tanı kitine ve bağışıklık sistemini güçlendirici kimi ilaçlara kadar hemen her ihtiyacımızı kendimiz karşılayabiliyoruz.

Şu ana kadar hastanelerimiz ile diğer sağlık birimlerimize, 24 milyon cerrahi maske, 3 milyonun üzerinde N-95 maske, bir milyonun üzerinde koruyucu tulum, 181 binin üzerinde koruyucu gözlük dağıttık.

600 yataklı Okmeydanı Hastanemiz bugün itibariyle hizmet vermeye başladı. İkitelli Şehir Hastanemizi ise, 520’si yoğun bakım olmak üzere 2 bin 682 yatak kapasitesiyle mayıs ayında hizmete açmayı planlıyoruz. Bin yataklı Göztepe Şehir Hastanemizin inşasında da sona yaklaştık, inşallah onu da eylül ayında hizmete alacağız."

"ACİL OLMADIĞI SÜRECE HASTANELERE GİTMEYİN"

"Sağlık sistemiz ayakta tutmak çok önemli. Araç gereç imkanlarını ne kadar yüksek oranda tahsis edersek salgın ile o derece baş edebiliriz. Bu tür durumlarda sağlık kuruluşları salgın merkezine dönebiliyor. Vatandaşlarımıza acil olmadığı sürece hastanelere gitmemelerini rica ediyorum.

Günlük test sayısında 10 bini aştık. 41 yerleşim birimimiz karantina altındadır. Gıda konusunda da herhangi bir sıkıntımız yok.

Tüm sağlık görevlilerimize, güvenlik güçlerimize, gıda ve ihtiyaç malzemelerinin halkımıza ulaştırılmasını sağlayan esnafımıza, üretimi devam ettiren sanayicimize ve işçilerimize şükranlarımı sunuyorum."

"TÜRKİYE HER HAL VE ŞART ALTINDA ÜRETİME DEVAM ETMEK ZORUNDADIR"

"Burada en önemli hassasiyetimiz, temel ihtiyaç maddelerinin arzında sürekliliği sağlamak ve ihracatı desteklemek için üretimin kesintisiz sürmesini temin etmektir. Türkiye, her hal ve şart altında üretime devam etmek, çarklarının dönmesini sağlamak zorunda olan bir ülkedir.

Üretimini sürdüren şirketlerin çalışanlarının sağlığını koruması için gereken tedbirleri en sıkı şekilde almalarını sağlayacağız."

"ÖĞRENCİ YURTLARINDAN 3 AY ÜCRET ALINMAYACAK"

"Yükseköğrenim yurtlarında kalan öğrencilerden, mart ayında yurtta kalmadıkları günlerin ücretlerini iade ediyor, nisan, mayıs ve haziran ayları için de ücret almıyoruz.

Öğrencilerimizin kredi ve burs ödemelerinde de herhangi bir kesinti yapmıyoruz. Yine öğrencilerimizin kredi geri ödemeleri, nisan, mayıs ve haziran ayı için ilave bir maliyet yansıtılmadan ertelenebilecek."

"SAĞLIKÇILARA 100'ER GB ÜCRETSİZ İNTERNET KOTASI VERİYORUZ"

"İlk ve orta öğrenimdeki öğrencilerimize 8 GB'a kadar ücretsiz internet imkanı getirdik. Yaşadığımız dönemin kahramanları olan sağlıkçılarımıza, 6 milyar liralık ilave bir destekle performans ödemelerini en üst tavandan yapıyoruz. Yine sağlıkçılarımızın her birine, TÜRKSAT üzerinden 100’er GB ücretsiz internet kotası veriyoruz."

"MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI BAŞLATIYORUZ"

"Sivil toplum kuruluşlarımızın da, imkanları çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine destek olmaya çalıştığını biliyoruz. Bu konuda da devletin öncülük etmesi gerektiğini gördüğümüz için 'Milli Dayanışma Kampanyası' başlatıyoruz.

"Biz bize yeteriz Türkiyem" diyerek başlattığımız bu kampanya için, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından bir yardım hesabı açıldı. Ayrıca, kısa mesaj numaraları üzerinden de bağış yapılabilecek.

Amacımız, yevmiye ile geçimini sürdüren kesimler başta olmak üzere, alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamaktır.

Her ilimizde ve ilçemizde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı belirleyip, bu yardımları kendilerine sunacağız. Gerekirse muhtarlıklarımızı da devreye alarak, kampanyada toplanan paraların en doğru şekilde yerine ulaşmasını temin edeceğiz.

Kampanyayı, şahsım olarak, 7 aylık maaşımı bağışlayarak açıyorum. Biraz önceki toplantımızda bakan arkadaşlarımız da, aynı şekilde bu ayki maaşlarını kampanyaya bağışlama kararı aldılar.

Meclisteki tüm milletvekillerimizi, AK Parti başta olmak üzere tüm partilerimizin teşkilatlarını, tüm belediye başkanlarımızı, bürokratlarımızı kampanyaya katılmaya davet ediyoruz.

Tabii en büyük katkıyı da iş adamlarımızdan, hayırseverlerimizden bekliyoruz. Zekâtlarını Ramazan ayında dağıtmayı düşünen vatandaşlarımız da bu kampanyaya katılarak, hayır yarışında yerlerini alabilirler." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19'la mücadele eden sağlıkçıları hedef alan Müge Anlı özür diledi

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili Alican Önlü: Cezaevlerinde kaç koronavirüs vakası görülmüştür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...