30 Mart 2020 13:07

Mata Otomotiv’de işçiler ücretsiz izne çıkarıldı

İstanbul Tuzla'da kurulu bulunan Mata Otomotiv fabrikasında çalışanların büyük kısmı ücretsiz izne çıkarıldı.

Mata Otomotiv işçileri

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Tuzla Serbest Bölge’de bulunan Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mata Otomotiv fabrikası, çalışanlarının büyük bir kısmını ücretsiz izne çıkardı. İşçilere kısa çalışma ödeneğine başvurulacağı söylendi. İşçiler hem firma yönetimine hem de bu süreçte sessiz kaldığını söyledikleri sendika yöneticilerine tepki gösteriyor.

Cuma günü vardiya değişimi sırasında bölümlerde yapılan açıklamada “Bu süre zarfında oluşan küresel kriz ile birçok müşterimiz siparişlerini iptal ettiğini belirtirken birçok müşterimiz de belirsiz duruşa geçti. Müşterilerimizin üretime ara vermesinden hareketle bu zorlayıcı sebeplere rağmen hiçbirimizin işini kaybetmemesi için bir kısım kadromuzda 30 Mart Pazartesi gününden itibaren belirli bir süre için çalışmaya ara verilecek olup, bu çalışanlar açısından hükümetimizin açıkladığı destek paketleri kapsamında kısa çalışma ödeneğine başvurulacaktır” dendi. Üretime devam edecek az sayıda işçinin de normal vardiya sistemiyle çalışmaya devam edecekleri söylendi. Açıklamanın ardından işçiler tepki gösterirken vardiya amirleri daha fazla bilgiye sahip olmadıklarını, ilerleyen süreçte bilgi aktarımı yapılacağını söyledi.

“DERTLERİ BİZİM SAĞLIĞIMIZ DEĞİL SİPARİŞLERİN YETİŞMESİ”

Fabrikada üretimi kısmi olarak devam ettirecek işçiler için koronavirüs tehlikesini hatırlatan bir işçi “İyi niyetten bahsediyorlar. İyi niyetli olsalar fabrika tamamıyla duruşa geçerdi. Çalışacak arkadaşlarımızın canı yok mu? Burada yine yan yana çalışacaklar, yemekhanede yine yan yana gelecekler. Virüsün bulaşma riski hâlâ var. Bunun neresinde iyi niyet? Dertleri bizim sağlığımızı düşünmek değil, aldıkları siparişleri yetiştirmek” dedi.

“DEVLETİN VERECEĞİ ÜCRET YETERLİ OLACAK MI?​”

Devletin vereceği kısa çalışma ödeneğinin kendilerine yetmeyeceğini söyleyen bir işçi de “Aylık ücretimizin yüzde 60’ı verilecekmiş. Devlet bunu sana zaten verecek. Burada herkesin borcu var. Evde durdukça faturalar daha fazla gelecek. Nasıl ödeyeceğiz bunu? Dünyanın birçok ülkesinde işçilere ücretli izin verilirken bizde ücretsiz izin teşvik ediliyor. Yüzde 60’ın üzerini sen tamamla, kimse geçim sıkıntısı yaşamasın” dedi. 10 yılı aşkındır Mata’da çalıştığını söyleyen bir işçi de “Ben bu fabrikaya hayatımın önemli bir kısmını verdim. Mesailer yoğunlaşınca biz bir aileyiz derler. İnsan ailesine bunu yapar mı? Biz patrondan para dilenmiyoruz. Bugün bu fabrika bu noktaya geldiyse bizim sayemizde geldi. Bunu istemek bizim en doğal hakkımız” diye konuştu.

“HÜKÜMETLE PATRON AYNI ŞEYLERİ SÖYLÜYOR!”

Hükümetin aldığı önlem paketlerinde işçilere dair olumlu hiçbir şey olmadığını söyleyen bir işçi de “6 yıldır Mata’da çalışıyorum. Kriz olur iktidar ne derse patron da ona benzer şeyler söyler. Şimdi salgın başımıza bela oldu. Hükümet herkes kendi başının çaresine baksın diyor. Bizim patron da şimdi öyle yapıyor. Millet can derdine düşmüş, başımızdakiler Kanal İstanbul ihalesi yapıyor. Bizim patron da siparişlerinin derdine düşmüş. Memleketin başındaki ne yaparsa patronlar da farklı bir şey yapmıyor” ifadelerini kullandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Büro Emekçileri Sendikası: Dönüşümlü çalışma tedbiri geçerliliğini kaybetti

SONRAKİ HABER

HSK, 6284 sayılı Yasa’nın koruma önlemlerini "salgın" bahanesiyle kısıtlıyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...