30 Mart 2020 10:42

DİSK: Çalışması zorunlu işletmeler dışında çalışma acilen durdurulmalı

DİSK, hükümetin halkın sağlığını korumak, çalışanların işini korumak ve hanelerin gelirini korumak görevlerini acilen yerine getirmesi istedi.

Fotoğraf: Arzu Çerkezoğlu

Paylaş

DİSK, gerçekleştirdiği ‘online’ basın toplantısı ile hükümetin “Halkın sağlığını korumak”, “Çalışanların işini korumak” ve “Hanelerin gelirini korumak” görevlerini acilen yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. DİSK Yönetim Kurulu adına konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İşçiler, yaşamlarını tehdit eden bu koşullarda 6331 sayılı yasanın 13. maddesinde de açıkça belirtildiği şekilde ciddi ve yakın bir tehlike nedeniyle çalışmaktan kaçınacak ve çalışmama hakkını kullanacaktır” ifadelerini kullandı.

DİSK tarafından gerçekleştirilen ‘online’ basın toplantısına DİSK Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetin DİSK ve sağlık meslek örgütlerini muhatap almadığını belirterek başladığı konuşmasında “Salgının halk sağlığı ve insan yaşamı açısından daha da vahim sonuçlar yaratacağı açıktır. Hükümeti konunun vahametine uygun, köklü adımlar atmaya; bir yandan halkın sağlığını ve canını öte yandan işini ve gelirini korumaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

"ÇALIŞMA DURSUN, İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANSIN, GELİR GARANTİ ALTINA ALINSIN"

Hükümetin, halkın sağlığını, çalışanların işini ve hanelerin gelirini korumak gibi üç temel görevinin bulunduğunu söyleyen Çerkezoğlu bu üç temel amaç için şu talepleri açıkladı:

  • Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma durdurulsun.
  • Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı. Çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.
  • Salgın süresince bütün yurttaşların geliri garanti edilmelidir. Devlet halkın sağlığını, işini ve gelirini korumak için seferber olmalıdır. Mevcut kamu kaynakları etkin kullanılmalı ve yeni kaynaklar yaratılmalıdır. Gereksiz ve acil olmayan kamu yatırımları durdurulmalıdır.

"İŞÇİLERİN İŞ DURDURMA HAKKI VAR"

Çerkezoğlu, çalışanların hem kendi sağlıklarını hem de halk sağlığını korumak adına işe gitmeme, çalışmaktan kaçınma, yani evde kalma hakkı olduğunu hatırlattı: “Emekçiler açısından bu yaşamsal gereklilikler doğrultusunda hükümetin acilen adım atmasını ve sektörlere göre düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz. Söz konusu karar ve buna uygun yapılacak düzenlemelerin 48 saat içerisinde hayata geçirilmesi mümkün, dahası salgının yayılma hızı göz önüne alındığında zorunluluktur. Ülkeyi yönetenler bu adımı atmadığı takdirde temel, zorunlu ve acil işler dışındaki işlerde çalışan işçiler, yaşamlarını tehdit eden bu koşullarda 6331 sayılı yasanın 13. maddesinde de açıkça belirtildiği şekilde ciddi ve yakın bir tehlike nedeniyle çalışmaktan kaçınacak ve çalışmama hakkını kullanacaktır. Bu işçilerin yasal hakkıdır, dahası yaşam hakkıdır.”

Çerkezoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, “Hükümet taleplerimiz doğrultusunda adım atmazsa başta DİSK olarak, diğer konfederasyon ve emek örgütleriyle nasıl tutum alacağımızı kararlaştıracağız” ifadelerini kullandı.

KAÇINMA HAKKI NEDİR?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında da işçilere tanınan haklardan bir tanesi, işçinin çalışmaktan kaçınma hakkıdır. 6331 sayılı Kanunun 13. Maddesinde yer alan düzenlemeye göre, “Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhal kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir. Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

LGS'nin başvuruları otomatik yapılacak

SONRAKİ HABER

PTT, işten çıkardığı 20 işçisini gündem etmemiz üzerine işe geri aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...