30 Mart 2020 10:05

Sanel işçileri koronavirüs nedeniyle can güvenliği için işbaşı yapmadı

Sanel fabrikasında işçiler koronavirüs nedeniyle iş durdurdu. Patronun da kısa çalışma ödeneğine başvuracağı bildirildi.

Fotoğraf: Birleşik Metal İş

Paylaş

İstanbul Maltepe’de bulunan Sanel’de işçiler koronavirüs salgınına karşı can güvenlikleri için iş durdurdu. “Ciddi ve yakın tehlike” nedeniyle İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13. Maddesinde yer alan işten kaçınma haklarını kullanan işçiler, 14 günlük karantina süresi boyunca işbaşı yapmayacak. Öte yandan patronun da kısa çalışma ödeneğine başvuracağı bildirildi.

Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Sanel’de, S.G. isimli kadın bir işçide koronavirüs tespit edilmesinden sonra tedirginlik artarken, gerekli tedbirlerin alınması ve 14 günlük karantina süresinin geçirilmesi için işten kaçınma hakkını kullanan 159 işçi işbaşı yapmadı. Konuyla ilgili Evrensel'e konuşan Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Özcan Atmaca, “Biz işverenle de konuştuk tamam önlemlerini aldılar ama ne kadar önlem alırsanız alın evinizde bile kontrol edemiyorsunuz. İnsanların birbirinden uzak durması için karantinanın yapılması lazım. Bu nedenle üyelerimize mesaj gönderdik, tek tek arayarak bilgi verdik” diye konuştu. Atmaca patronun bu hafta kısa çalışma ödeneği için başvuru yapacağı bilgisini verdi.

"ÜCRETLİ İZİN SAYILMALI"

Öte yandan işçiler, işten kaçınma haklarını kullandıklarını belgeyle patrona bildirdiler. İşyerinde yakın temasta oldukları arkadaşlarında virüs tespit edildiği hatırlatılan belgede şu ifade yer aldı:

“İşveren olarak adı geçen işçi arkadaşımın hasta olmasına rağmen, semtomlar kötüleşene kadar hiçbir tedbir almadığınız gibi benim ve diğer arkadaşlarımın virüsten etkilenmiş olma ihtimalımiz çok yüksek. İşverenliğinizce etkili hiçbir önlem hayata geçirilmediğinden İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunun 13. Maddesinde belirtilen ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumu ortaya çıkmıştır. Tüm sağlık kuruluşlarının ve yetkililerinin açıkladığı gibi kendisi ile çok yakın temasta olduğumdan 14 gün kendimi karantinaya alma zorunluluğum olmasına rağmen halen çalışmaya zorlanmaktayım. Ciddi ve yakın tehlike önlenemez olduğundan İŞ Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13. Maddesi uyarınca çalışmaktan kaçınma hakkımı kullandığımı, karantina süresinin sonunda işbaşı yapacağımı bildirir, bu sürede ücretli izinli sayılmamı ve işyerinde tüm önlemlerin alınmasını talep ederim.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

PTT, işten çıkardığı 20 işçisini gündem etmemiz üzerine işe geri aldı

SONRAKİ HABER

Açıköğretim iktisat ve işletme fakülteleri ara sınavları internetten yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa