28 Mart 2020 11:16

EMEP: İşsizlik fonundan harcamak işçi sınıfının geleceğinden harcamaktır

Emek Partisi Adana İl Örgütü işsizlik fonunun amacı dışında kullanılmak istenmesine tepki gösterdi.

1 Mayıs 2019 / Bakırköy - İstanbul | Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel

Paylaş

Yıllarca patronlar için amaç dışı kullanılan işsizlik fonunun salgın günlerinde de amaç dışı kullanılmaya başlandığını söyleyen Emek Partisi Adana İl Örgütü,  “İşsizlik sigortası fonu işçinin ihtiyat akçesidir. Kriz döneminde işverene kolaylık sağlamak için oluşturulmamıştır. Salgın bittiğinde işsiz kalan işçinin tutunacağı daldır. Diyelim ki bu salgın üç ay sürdü ve üç ay kısa çalışma ödeneği alındı. Üç ay sonra işten atılan işçi dokuz ay değil 6 ay işsizlik ödeneği alabilecek. Yani işçinin geleceği harcanıyor. Kaynak vardır. Kaynak yüzde 70’i ücretlilerden alınan vergilerle oluşturulan hazinedir” dedi.

Tüketimi düşen işkolları işçileri ücretsiz izne zorladığını, 15 kuruşluk maskeyi 3 liraya satan “Yerli ve milli” sermaye sahiplerinin insanlar ölürken ürettikleri maskeleri büyük karlarla yurtdışına göndermenin peşinde olduklarını ifade eden Emek Partisi, “Ölüm korkusunu paraya çeviren sektörlerden özel vergiler alabilir. Patronlar yıllardır işçilerin artı değeri ile biriktirdikleri servetlerini hiç etkilemeyecek olan ücretli izin yoluna zorlanabilir” dedi.

“ÜCRETLİ İZİN, İŞTEN ATMA YASAKLANSIN, ŞARTSIZ İŞSİZLİK MAAŞI”

Yaptığı yazılı açıklama ile korona virüs salgınının, kapitalizmin insanlık dışı bir sistem olduğunu gözlerini kapatanlara da gösterdiğini ifade eden EMEP Adana İl Örgütü işçilerin taleplerini paylaştı:

  • Evlerine herhangi bir gelir girmeyen her eve asgari ücret üzerinden ödeme yapılmalıdır.
  • İşten atma yasaklanmalı, salgınla ilgili olmayan bütün işkollarındaki işçiler ücretli izne gönderilmelidir.
  • Çalışmaya devam etmek zorunda olan yerlerde çalışma süreleri 6 saate düşürülmeli, bu uygulamanın salgından sonra ülkede yasal çalışma süresi olarak kalması hedeflenmelidir.
  • Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturalarında önce kârı ortadan kaldıran ücret indirimi yapılmalı sonra devletçe karşılanmalıdır.
  • Kapitalizm tel tel dökülürken boş zaman kazanan her işçi sosyalizmi etüt etmelidir. Bu iş birkaç iyi niyetli okumuşa bırakılamayacak kadar güncel ve zorunlu hale gelmiştir.” (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

CHP’li Veli Ağbaba’dan Sağlık Bakanına: Murat Sancak bu kitleri nasıl temin etti?

SONRAKİ HABER

DİSK-AR: İşsizlik fonu 15 milyon işçiye 3 ay yeter

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...