30 Mart 2020 10:40

EMEP Dersim İl Örgütü: Halka "Evde kal" deniyorsa bunun koşulları sağlanmalı

Emek Partisi Dersim İl Örgütü, il pandemi kurulunun aldığı kararlar sonrası açıklama yayımlayarak "Emekçilerin evde kalabilmesi için haklarının budanmaması ve ihtiyaçlarının karşılanması gerek" dedi.

Fotoğraf: Soner Şen/AA

Paylaş

Dersim'de il pandemi kurulu geçtiğimiz gün aldığı bir dizi kararı açıkladı. Pandemi kurulunun aldığı kararları açıklaması sonrası yazılı açıklama yapan Emek Partisi Dersim İl Örgütü, "Halkın evde kalması isteniyorsa gerekli ve zorunlu koşullar yaratılmalıdır" dedi.

Emek Partisi Dersim İl Örgütü, geçtiğimiz günlerde açıklama yapan il pandemi kurulununu aldığı kararlar sonrası yazılı açıklama yaptı.

Koronavirüs salgınının etkisinin ülkemizde de hızla artarak devam ettiğinin belirtildiği açıklamada "Daha önceden alınması gereken bazı kararların geç de olsa alınmış olmasını doğru bulmakla birlikte açıklanması gereken birkaç soruyu da bu vesileyle kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" denildi.

"İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER GEÇİMLERİNİ NASIL SAĞLAYACAK?"

Pandemi kurulunun aldığı “Tekstil fabrikalarında, sosyal mesafeyi korumak şartıyla maske üretiminde çalışan işçilerimiz dışında diğer çalışanlar 30 Nisan 2020 tarihine kadar izinli sayılacaklardır” kararının hatırlatıldığı açıklamada şu sorular soruldu:

  • İŞKUR üzerinden işe alınan işçilerin dışında kalan işçiler de ücretli izinli sayılacak mıdır? Değilse gerek tekstilde gerekse diğer sektörlerde işten çıkarılan işçiler geçimlerini nasıl sağlayacaktır, bunun için alınan tedbirler nelerdir?
  • Maske üretimi için çalışacak işçilerin daha önceden sigorta çıkışlarının yapıldığı ancak maske üretimine başlandığında yeniden sigorta girişlerinin yapılacağı iddiaları doğru mudur? 
  • Çalışacak işçilerin ve emekçilerin güvenli bir şekilde işe gidiş gelişleri sağlanacak mıdır?
  • İş sağlığı ve güvenliği için çalışacak fabrikanın sağlık bakanlığının açıkladığı kriterlere uygunluğu denetlenmekte midir?

"KAPATILAN İŞLETMELERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN DURUMU NE OLACAK?"

  • Geçimlerini; kapatılan kahvelerde, kafelerde, çay ocaklarında ve diğer işletmelerden sağlayan emekçilerin durumu ne olacaktır?
  • İşlerine gitmek zorunda kalan kamu emekçileri, çalışanlar toplu taşıma kullanmadan nasıl işlerine gidecektir?
  • Yeraltı çarşısının hâlâ açık olması bir sorun değil midir?

"YASAK TEDBİRLERİYLE VE EVDE KALARAK BU SORUN ÇÖZÜLMEZ"

İşçilerin ve emekçilerin bir yandan virüse karşı bir yandan yoksulluğa karşı savaş verdiğinin altının çizildiği açıklamada "Emek Partisi il örgütü olarak bir kez daha hatırlatıyoruz. Sadece yasak tedbirleri ve 'evde kalarak' bu sorunu çözemeyiz. Halkımızın 'evde kalması' isteniyorsa bunun gerekli ve zorunlu koşulları yaratılmak zorundadır" denildi.

"KİRA GİDERLERİ ESNAFTAN ALINMAMALI"

Bunun için bi ran önce gerekli tedbirlerin alınması ve taleplerin karşılanması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, tedbirlere ve taleplere ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

  • Başta belediyeye ait iş yerleri olmak üzere kapatılan bütün işletmelerin kira giderleri, kapalı olan gün sayısı kadar esnaftan alınmamalıdır.
  • Çalışmak zorunda kalan emekçilerin güvenli bir şekilde taşınması oldukça önemli bir meseledir ve bu konuda ilgili kurumlar üzerlerine düşen sorumlulukları daha geç olmadan yerine getirmelidirler. Çalışma zorunluluğu olanlara, ücretsiz ve sağlıklı ulaşım sağlanmalıdır!

"YER ALTI ÇARŞISI KAPATILMALI, KİRA GİDERİ ALINMAMALIDIR"

  • Yer altı çarşısının güneş görmemesi, orada bulunan işletmeciler bakımından büyük bir sorundur.  Esnafın kira giderlerinin, kapalı olduğu günler boyunca alınmaması şartıyla yer altı çarşısı derhal kapatılmalıdır. Dersim Belediyesi bu konuda sorumluluk almalı ve esnafı da mağdur etmeden bu sorunu çözmelidir.
  • İşten atmalar yasaklanmalıdır.
  • Tüm çalışanlara ücretli izin verilmeli, çalışma zorunluluğu olanlara ek çalışma ücreti verilmeli ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır.
  • Hiçbir koşula bağlı olmadan işsizlere işsizlik maaşı verilmelidir.
  • İşçi ve emekçilerin sağlığı işverenlerin insafına bırakılamaz. Tüm işyerleri için gerekli denetimler hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

"ÜCRETSİZ SERVİSLER SAĞLANMALIDIR"

  • Halen çalışmak zorunda olan işçi ve emekçiler için Sağlık Bakanlığının açıkladığı kriterlere uygun dezenfekte edilmiş ve denetimi düzenli bir şekilde yapılan ücretsiz servisler sağlanmalıdır.
  • İş yerini kapatmak zorunda olan esnafa kira desteği sunulmalıdır.
  • Sermaye için tedbir alınıp yük emekçiye yıkılmamalı. Patronlara değil işçilere ve emekçilere, yoksul halka destek fonları sunulmalıdır.

(Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

NTV’de 3 kişi koronavirüse yakalandı

SONRAKİ HABER

LGS'nin başvuruları otomatik yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...