30 Mart 2020 08:04

Av. İsmail Hakkı Atal: Halk sağlığı için kömür yerine ücretsiz enerji sağlansın

DAÇE, Adana Tabip Odası , ZMO, hava kirliliğine neden olan kömür dağıtımı yerine yoksul semtlere ücretsiz elektrik ve güneş enerji sistemleri verilmesi önereini reddeden bakanlığa dava açtı.

Sugözü Termilk Santrali - Adana (Fotoğraf: Evrensel)

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Kirli havanın kanser ve kronik rahatsızlıklara neden olduğuna dikkat çeken Av. İsmail Hakkı Atal, koronavirüsün mutasyona uğramasında da iklim değişikliğinin önemli rol oynadığını belirterek halka ücretsiz enerji sağlanmasını, kirletici santrallerden vazgeçilmesini istedi.

“HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÜMLERE NEDEN OLACAK BOYUTLARA GELDİ”

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), Adana Tabip Odası , Ziraat Mühendisleri Odası hava kirliliğine neden olan kömür dağıtımı yerine yoksul ailelere ücretsiz elektrik verilmesi ve yoksul semtlerde güneş enerji sistemlerinin kurulması için yaptıkları başvuruyu reddeden Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığına dava açtı. Koronavirüs pandemisinin başlamasında iklim değişikliğinin önemli bir etkisinin olduğuna dair bilimsel çalışmalar olduğunu ifade eden DAÇE gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Adana’da kış aylarında hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit eder boyutu aşıp, ölümlere neden olduğunu ifade etti.

Adana'da hava kirliliğinin yıllardır giderek artması ve hava ölçüm istasyonlarının verilerinden yaptıkları takiplerde, son 3 yıldır kentte solunan hava içerisindeki zehirli partikül maddelerin günden güne, özellikle kış aylarında arttığını ifade eden Atal, “Davalı idare tarafından dağıtılan kömür nedeniyle, gözle görülür vahim kirliliğin, ölçüm değerleri incelendiğinde de görüleceği üzere kent insanlarının sağlığını tehdit eder boyutu aşıp, öldürücü etki ve kronik sağlık sorunları yaratacak düzeye geldiği sabittir” dedi.

“İLLERİN ÇOĞUNDA KİRLİ HAVA SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR”

Yoksul halka sürekli ücretsiz kömür dağıtılmasının küresel iklim değişikliği , küresel ısınma ve bunlara bağlı olarak koronavirüs salgınlarını besleyen bir faaliyet olduğunu dile getiren Atal, “Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayımladığı Kara Rapor’a göre Türkiye’de 2018 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait hava ölçüm istasyonlarından, hesaplamalar için yeterli sayıda ölçüm yapılan 73 ilin 72’sinde (yüzde 98,6) hava kirlidir. Başka bir ifadeyle bu kentlerimizde yaşayanların akciğer kanseri, solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere, hastalanma riskleri havası kirli olmayan kentlerde yaşayanlara göre çok daha fazladır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

KAOS GL Derneği: 2019’da LGBTİ+’ları hedef gösterme yaygınlaştı

SONRAKİ HABER

Hemşire Ayla Balaç'ın koronavirüs nedeniyle öldüğü iddiası yalanlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...